onsdag 30 december 2009

Får jag presentera - Hugo


Detta är hummern Hugo. Han och två av hans kamrater hamnade i min ägo tidigt i förmiddags. I en bekväm hink fick de tre vännerna följa med till mitt jobb.

Tyvärr måste jag också meddela att Hugo och hans vänner inte finns med oss längre här i livet. Genom ett mycket snabbt och barmhärtigt kok i kort buljong med vin är de numera röda och redo för nyårsmiddagen!

Nyårsmeny 2009


Idéerna om nyårsmeny 2009 med tema IS och ELD börjar ta fart!


Meny

Fördrink: Champagne med tilltugg (alkoholfritt; bubblig tranbärsdrink)

Skaldjur på is serverade med liten cocktailsallad med chilihet dressing
Champagne

Skummande jordärtskockssoppa med eldiga oststänger
Vitt vin

Älgstek med smakrik rödvinssås, smörslungade rotsaker och en liten potatisbakelse
Rött vin

Isande, eldig överaskningsdessert

Kaffe och te

Vid tolvslaget: Champagne och löjromsnittar


Om jag hinner ska jag försöka hinna fixa lite fina dekorationer och en stilig dukning. Bilden är lånad.

tisdag 29 december 2009

En vintrig fiskgratäng


På sommaren gör jag gärna lättare fiskgratänger, kanske med dill och räkor, men så här på vintern passar mer rustika smaker. Rotsaker, tomat och svamp hamnade i gårdagens gratäng, som också kryddades med lite cayennepeppar.

Fiskgratäng 4 portioner
Potatismos att spritsa runt kanten (jag kryddar det med, salt, peppar och muskotnöt)
400 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
4 tomater, skalade och urkärnade eller motsv mängd konserverade tomater
Smör
1-2 shalottenlökar, hackade
1 morot, hackad
1 bit rotselleri (lika stor som moroten), hackad
1,5 dl torrt, vitt, oekat vin
2 dl grädde
Vatten
Hummerfond
1 dl stekt svamp, jag tog trattkantareller
Idealmjöl
Salt, vitpeppar och cayennepeppar

Fräs lök, morot, selleri i smör. Tillsätt svampen och tomaterna. Späd med vin och grädde. Tillsätt fond och låt koka ca 10 minuter. Smaka av med mer fond, ev vatten. Red med idealmjöl till lagom konsistens och smaka av med kryddorna.

Smörj en ugnsform och spritsa potatismos runt kanten. Dela fiskfiléerna i bitar och lägg i botten. Häll på såsen. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20 minuter.

måndag 28 december 2009

Is och eld


Planeringen inför årets nyårsfest har början. I år ska gamla gänget vara hemma hos mig. KUL!!! Jag älskar att fixa fester! Det sker bara alltför sällan numera. Om allt går enligt planerna kommer nyårsfesten att ha temat "Is och eld". Jag tror det kan passa nu när SMHI lovar kallare väder.

Eftersom jag är värdinna kommer festen på något vis innehålla skaldjur. Som ni vet är det en storfavorit hos mig (och jag tror att gamla gänget snart lärt sig att i alla fall tolerera det...). Igår hämtade vi en JÄTTESTOR bit (innanlår) hemjagad älg hos en av festdeltagarna. Den kommer på något sätt att förvandlas till huvudrätt. Jag har en eldig idé om desserten, men är nyfiken på alla era tips/idéer om alla rätter! Viltkött i större mängder är jag till exempel inte så van att tillaga... Temperatur?, Krydding? osv?

En ständig fråga är vilka goda snacks man serverar till fördrinken (mousserande vin eller drink på mousserande vin brukar det bli). Snackset ska vara gott, men inte mättande. Svårt!

Och hur är det med era nyårsfester? Vad brukar ni äta? Finns det fler matnördar därute som redan funderat på menyn för i år under en länre tid eller är spontanidéerna de bästa?


Bilden är lånad.

Perfekt vintermat - värmande löksoppa


Min mamma berättar att det såldes löksoppa i Paris gamla hallar innan de revs för länge sedan. Jag har varit i Parisdistriktet "Les halles" för några år sedan. De gamla partihallarna har ersatts med mer moderna byggnader. Löksoppa däremot är fortfarande en riktig hit! Faktum är att lök faktiskt är vad som ger många goda maträtter dess smak.

Löksoppa (2 portioner)
1 rejäl gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 klick smör
Vatten
1 dl halvtorr sherry eller torr sherry+lite muscavadosocker
1/2 tsk worcestershiresauce
Kalvfond från flaska
(Ev grönsaksbuljongpulver)
Salt och peppar
1/4 baguette eller motsvarande vitt bröd
Smör
10 skivor lagrad ost
3 salviablad

Skala och hacka vitlöken fint. Skala löken, halvera och skrär i tunna skivor. Fräs lök och vitlök i smör tills de tar lite färg. Späd med sherry (+ ev socker) och vatten tills det täcker. Tillsätt en skvätt buljong. Koka tills löken är mjuk.

Skär baguetten i lagom bitar. Rosta. Bred smör på. Lägg ostskivor på brödet och garnerna med salvia. Gratinera i 225 graders ugn under några minuter tills de får lite färg.

Späd soppan till lagom konsistens och smaka av med mer buljongkoncentrat/fond, worcestershiresauce, salt och peppar.

Servera soppan med gratinerade ostmackor i (som J vill ha det) eller på sidan (som jag vill ha det).

söndag 27 december 2009

Julklapp till oss själva - OSTAR


I julklapp till oss själva köpte vi tre perfekt mogna ostar med tillhörande drycker. Vi har tullat lite hela julen, men först igår var vi tillräckligt hungriga för den riktiga provningen.

Ostarna var en riktigt lagrad gryère, en St Agur och en Morbier. Dryckerna var Tommasi Amarone, sauternevinet Chateau Grillon och portvinet Grådask.

Gryèreosten var nog min favorit i den här provningen. "This is my favourite" så fransmannen som sålde den till oss på bruten engelska och han hade helt rätt. Amaronevin är ett mycket uppskattat vin här hemma, men inte helt lätt att kombinera med ost. Jag tycker att denna kombo fungerade fint. Ostens nötiga sälta som mötte det intensiva, nästan russinsmakande vinet.

St Agur är alltid en god ost och just denna var dessutom av mycket god kvalitet. Blåmögelostar ska ju pola bra med sauternevin och visst fungerade detta, även om jag nästan tycker att sauterner (i alla fall denna) är lite FÖR söta.

Morbier är en ost som jag började älska när jag köpt den i alldeles perfekt lagrad form från ostaffären i Strägnäs. Mourbier säljs lite överallt, men den är sällan tillräckligt lagrad och smakar då lite menlöst. Nu hade vi fått tag på en rikigt fin bit och den åts till många ostars vän, det hederliga portvinet Grådask.

Mums, vilken julklapp!!!!

Om ni vill läsa mer om ost rekommenderar jag Sofias blogg.



lördag 26 december 2009

Viltpaté med havtornscumberland


Nu har vi verkligen firat jul ordentligt, på julafton med J:s familj och på juldagen med min. Det har avnjutits julbord, julgodis, nubbar, jultomtar, tindrande barnaögon och julklappar i massor!

J:s och mitt bidrag till de båda julborden var Henrik Franckes italienska viltpaté med Anna Billings havtornscumberlandsås. För en gångs skull har jag faktiskt ganska troget lagat efter andras recept. Resultatet blev mycket gott och dessutom ett lite udda inslag i julmenyn. Efter en svår jakt på hare (i saluhallen, inte skogen) hamnade rådjurs- och älgkalvskött i patén. Ett tips för framtida patélagning är att använda ugnstermometer. Vår paté kunde varit aningen mer rosa inuti, men det är finlir. Havtornscumberlandsåsen var precis sådär pikant, nästan "god-äcklig" som en riktig cumberland ska vara. Till och med min mamma som inte gillar havtorn, tyckte ändå om såsen.

Andra upptäckter eller nyupptäckter under firandet var J:s mammas fantastiska örtsill - alldeles knallgrön, löjrom från Kalix och kaviargrädde, hemgravad smörig lax med hovmästarsås, långkål och stjärnanisinlagda gulbetor, hemlagad julsenap och saftig skinka, min systers "vanliga" julsallad och en NY med bl a selleri och parmesanost, testning av dopp i grytan (till min mammas glädje), Colombo gorgonzola, Stiltonost, hemblandad mumma, Aalborgs jubileum akvavit, J:s brors fantastiska hemgjorda kolor i år av smakerna hallon, laktrits, kaffe/kakao, mint mfl och frimurare med nybryggt kaffe.

Mina systersöner (8 och 12) blev väl kanske inte totalt utom sig av lycka att få några köksredskap och en egen kokbok gjord av mig i julklapp, men jag tror att det kan vara presenter som de har nytta av i längden och som kanske kan få dem att minnas sin moster.

Nu på annandag jul tar vi igen oss efter allt firande. Ikväll kommer vi nog att njuta av vår julklapp till oss själva - toppengoda ostar med passande drycker.

torsdag 24 december 2009

God Jul!!!


Fröken Dill önskar GOD JUL till alla och envar!

Kvällen före dopparedagen


Den 23:e december samlas J:s familj alltid hemma hos hans föräldrar för att testa den nylagade skinkan. Och vilken skinka sedan, en jätteskinka med ben i. Det kan behövas eftersom tre söner, två med familjer, en med flickvän och en eller annan ytterligare vän eller släkting som letat sig dit blir upp emot femton personer. Brorsan P:s hemlagade senap, J.s inlagda gulbetor och svägerskan K:s lena långkål gjorde succé som tillbehör till skinkan!

onsdag 23 december 2009

Dan före dan - genialiska köttbullar


Swish sa det, och så var 22 december slut. Jag har handlat de sista julklapparna, skickat iväg julkort, städat, promenerat i ett vintervackert Gröndal, klätt min lilla gran, lagat och fotat pedagogisk mat till den kokbok som mina systersöner ska få i julklapp. Ovan kan ni lära er hur man hackar lök t ex.

Kokboksprojektet har blivit lite mindre än tänkt, eftersom den senaste månaden verkligen inte bjudit på ljus att fota i (idag undantaget). Nu tror jag att det kan bli rätt bra ändå eftersom det systersönernas kokböcker kommer att bestå av ringpärmar i format A5 och därmed kan byggas på vartefter.

Sent på kvällen tror jag mig dessutom ha lyckats laga helt vansinnesgoda julköttbullar. (Är lite täppt i näsan, så HELT säkert är det inte.) Har tidigare testat två varianter av kryddning av julköttbullar, en med med kryddpeppar och en variant med lite anis, fänkål, kanel och nejlikor. Dessa blev goda, men inte helt outstanding. Ikväll hade jag väldigt fin fläskkarré över från tillverkningen av en viltpaté. Eftersom jag inte har någon köttkvarn hackade jag istället köttet till färs med en vass kniv, blandade med ca 1/3 oxfärs, massor gul finhackad lök, några finhackade soltorkade tomater, aningen socker, lite riven vitlök, rivet skal och saft av apelsin, samt vanlig bas med ägg, ströbröd, grädde, salt och peppar. Om de är lika goda imorgon måste jag utnämna mig själv till ett geni. Inspirationen kom från Scans miniköttbullar med soltorkade tomater!

Imorgon, nej idag (klockan har passerat midnatt) ska viltpatén och dess sås lagas färdigt och julklapparna slås in. Klockan fem strålar vi samman hos J:s föräldrar för den traditionella provsmakningen av julskinkan.

måndag 21 december 2009

En mycket oväntad matupplevelse



I vanlig ordning har jag inte heller i år hunnit gå på några julmarknader. Trist, för det finns mycket bra att välja på här runt Stockholm.

En julmarknad som man inte väljer att gå på, men passerar ändå, är den riktigt smäckliga marknaden i fula plasttält på Sergels Torg. Idel syntetiska, glittriga prinsessklänningar för små barn, gipskomtar, healingstenar och mössor som man inte vill ha. Döm min förvåning när vi i utkanten av marknaden hittade fantastiska stånd med mat från Europa, både för servering och som råvaror. Vi åt oss proppmätta på kolgrillade tyska, kryddiga korvar, spansk paella och litauiska piroger. Från de franska ostförsäljarna shoppade vi otroligt goda ostar och i ett annat stånd köpte vi en stilig fläta av shalottenlök. Jag kastade också långa blickar efter perfekta kastanjer, vitlöksflätor, clementiner med blad på och en italiensk tryffelsalami. Tji fick jag för att jag talade illa om Sergels Torgs julmarknad. TUR att vi upptäckte guldkornen!


söndag 20 december 2009

Jultapas - på ingen tid alls


Efter det goda julbordet på Kristinehov har jag fått blodad tand. Julmat är ju riktigt gott! Såhär inför julen kan det vara trevligt att passa på att äta lite juligt tillsammans med vännerna. Om man inte är jätterik och satsar finjulbord på på Stallmästargården, Gondolen eller likanande kan man testa mina snabba julsnittar. Idéen kom för några år sedan när min farmor blivit för gammal för att orka lämna äldreboendet. Då åkte vi dit istället och åt delar av julbordet på små snittar tillsammans med farmor.

Sillsnitt - köp en god sill (jag väljer inlagd sill från Melanders i Söderhallarna). Lägg sillbitarna på mörkt, smörat bröd och toppa med lite hackad rödlök.

Skinksnitt – lägg en klick färdiglagad rödkål på en smörad bit ljust bröd. Lägg en skinkskiva på (de färdigskurna från affären KAN vara rätt OK). Toppa med hemlagad senap - colemanpulver som rörts med honung, vitvinsvinäger, socker, salt , peppar och lite grädde.

Köttbullar – Nej, färdigköpta duger inte! Gör egna med mycket gul lök och någon av de otaliga juliga kryddningar som föreslås i alla matbloggar så här års.

Patésnitt – köp en bit färdig paté (själv gillar jag murkelpaté). Lägg på smörat mörkt bröd och toppa med syltlök, cornichoner och cumberlandsås.

Ostsnitt – Stiltonost läggs på smörat mörkt bröd och toppas med valnöt och en bit päron.

Voilá, julbord på 45 minuter. Glöm inte iskyld nubbe och julöl eller julmust.

lördag 19 december 2009

Det låg ett skimmer över Gustavs dagar...


Jag har inte övergett er kära läsare, bara gjort en liten resa tillbaka i tiden och besökt 1700-talet på jobbets julfest.

Efter att ha knepat ihop egna maskeradmasker begav sig hela jobbgänget, uppklädda till tänderna i allt från tjusiga hyrkostymer och omsydda påslakan till hemgjorda peruker (golvmopp) till Kristinehovs malmgård.

I den iskalla, snöiga vinternatten sprakade elden i eldkorgarna på gården och väl inne välkomnades vi med rykande het Bischoff av ingen mindre än Carl Michael Bellman (nästan i alla fall...).

Julbordet, skapat av Gubbhyllans KC Wallberg, serverades på 1700-talsvis i sex olika anrättningar. Från sillbord till dessertbord. Maten var verkligen otroligt god. Jag är inte så förtjust i julmat, men detta var någonting alldeles extra. Det blev inte sämre för att några av kollegorna underhöll med tidsenlig sjönsång med signatur Mozart och fiolspel därtill. Jag hade inte anat att de var SÅ duktiga.

De rätter jag fastnade mest för på julbordet var en sillinläggning med apelsin och citrus, laxen som var gravad med ovanlig kryddning (korianderfrö och akvavit tror jag) och den fantastisk saftiga julskinkan, grilljerad med kryddor. Jag testade till och med lutfisk, men nej, hur väl anrättad den än är kommer jag aldrig att gilla den geléeiga konsistensen. Greve Brahes sill, havtornssill och rökt sill var heller inte dumt. Syllabubb till efterätt kanske lite mer intressant än gott, men ändå spännande att ha provat.

Tyvärr tillät inte min 1700-talsklänning (omsydd balklänning från studenttiden, satt rätt tight) något ohämmat ätande, men i sällskap med lite nubbe kunde jag prova allt som såg gott ut.

Kvällen avslutades med tidsenlig musikunderhållning och 1700-talsdans efter anvisningar av en riktig dansmästare.

Skål, gutår!



onsdag 16 december 2009

J:s favoritmat – utan J…


Är det inte ironiskt, när J är ute med sina arbetskompisar passar JAG på att laga hans favoriträtt, det som han ständigt vill äta till middag - kyckling med tomatsås.

Middagsidéen började med att det fanns kyckling, bacon och en väldig massa rotsaker hemma. Sedan kom jag att tänka på Piccata milanese, ni vet, de ostpanerade kalvschnitzlarna med tomatsås. Slutet på tankekedjan blev Kycklingpiccata med tomatsås och pytt med bacon, rotfrukter och matkorn. En mycket god, mustig och lite rustik rätt, perfekt för årstiden.

Kycklingpiccata med tomatsås och korngrynspytt (2 pers)
1-2 gula lökar
1 palsternacka
2 msk olivolja
1 burk konserverade tomater (helst Mutti)
1 dl vitt vin
1 nypa råsocker
1 skvätt balsamvinäger
Lite kycklingfond
3-4 bitar kycklinglårfilé
1 ägg
Vetemjöl
½ dl riven lagrad ost, t ex parmesan
1 dl matkorn
1 morot
1-2 jordärtskockor
½ paket bacon
Ev lite svamp, typ trattkantareller
Salt, svartpeppar och Forrest blend-krydda

Börja med tomatsåsen, för den blir bara godare av att koka länge. Finhacka hälften av lök och palsternacka. Fräs i olivolja. Häll på tomater och vin. Låt koka långsamt minst en halvtimme. Späd med vatten om det blir torrt. Smaka av med råsocker, balsamvinäger och lite kycklingfond.
Koka matkorn enligt instruktion på förpackningen. Hacka gul lök, resterande palsternacka, morot, jordärtskocka, bacon och svamp. Stek i smör, börja med jordärtskockorna som tar längst tid. När rotsaker, fläsk och lök är färdiga och fått en härligt gyllene och knaprig yta får matkornet steka med en stund. Krydda med salt, peppar och Forrest blend- krydda från kvarn.

Bred ut kycklinglårfiléerna mellan två lager plastfolie. Banka dem platta. Doppa i uppvispat ägg och sedan en blandning av vetemjöl blandat med riven ost, salt och peppar. Stek i smör i panna på medelvärme tills kycklingen är helt färdig.

Servera piccatorna med sås, pytt och grönsallad.


Jag lyckades få igång TV:n. ( En bedrift hos J där det finns otaliga fjärrkontroller och minst två måste användas på rätt sätt för att få ljud och bild.) Med sällskap av katterna tände jag alla levande ljus och åt sedan min goda middag med de två glasen vitt vin som fanns kvar i flaskan. J fick med sig sin portion i lunchlådan till jobbet idag. Det ska bli spännande att se vad han tycker! Tyvärr är väl inte själva piccatan någon riktig hit att värma i micro, men resten är nästan optimal lunchlådemat.

Bilden är lånad.

En igelkott till efterrätt för systersönerna?


Ett av mina favoritrecept när jag var barn var päronigelkottar från "Linus bakar och lagar". Undrar om det är något systersönerna skulle gilla? Jag misstänker att de är mer inne på lite "tyngre" godsaker, typ Batmantårta, Star-war-godis eller Harry-potterbakelser (bergis med inbyggt förvandlingsnummer...) eller?

Päronigelkottar
Päron
Mandelmassa
Mandespån
Silverkulor eller russin till ögon

Skala, halva och kärna ur päron. Täck med mandelmassa. Det går enkelt att hyvla tunna skivor med osthyvel. Stick i taggar av mandelspån och sätt ögonen på plats. Grädda i 200-225 graders ugn ca 10 minuter. Servera med vaniljglass.

tisdag 15 december 2009

Gravlaxlindad sej på bädd av spetskål


Jag har tidigare skrivit om hur lätt det är att grava egen lax och framförallt hur gott det blir. Här kommer favorit i repris:

Gravad lax
1 kg laxfilé från den tjocka delen av firren skärs i 2 bitar. 3 msk salt, 4 msk socker och 2 tsk grov- och nymalen vitpeppar blandas och fördelas på köttsidorna av laxen. Laxbitarna läggs ihop, med köttsidan inåt och 1 dl hackad färsk dill mellan. Paketet läggs i en plastpåse och får stå i kylskåp med en tyngd över i 2 dygn. Vänd påsen ett par gånger. När gravningen är klar skrapas laxbitarna av, förpackas i plast och fryses i minst två dygn.

Nu har vi gravat en stor bit lax som ligger i frysen i väntan på julen. Fast naturligtvis har vi inte kunnat vänta utan redan njutit av gravlaxmackor och gravlax med kokt potatis. Ljuvligt gott med hemlagad hovmästarsås.

Igår lagade J en annan enkel, snygg och mycket god rätt med gravlax och en del av all den sejfilé som Årstiderna överhopat oss med hela hösten.

Gravlaxlindad sej på bädd av spetskål

Spetskål, strimlad
Purjolök, finskivad
Skal och saft av citron
Sejfilé eller annan vit fisk
Gravad lax
Salt och peppar
Blanchera spetskålen genom att hälla kokande vatten på den. Varva i en ugnsform med purjolök. Salta, peppra och smaksätt med citron. En bit saltad och pepprad sejfilé läggs ovanpå kålbädden insvapt i tunna skivor gravad lax. Baka i ugn 200 grader, ca 15 minuter, tills sejen är nätt färdig. Servera med kokta små fina potatisar och en senapssås av gräddfil blandat med Gravleijs senap.


J lagade maten medan jag kämpade med min klänning för jobbets julfest med 1700-talstema. Tanken är att min balklänning från studenttiden ska sys om till en elegant 1700-talsmodell. Inte helt lätt, och framförallt tidsödande har jag upptäckt...

måndag 14 december 2009

Vintertid - grilltid


Hem från landet i lördags kom flera stora kassar med mat från landetfrysen. Den kalla maten knökades in i våra stan-frysar. Nu pågår därför projekt "äta-ur-frysen". Det kan låta tråkigt, men är angenämnt eftersom vi nu har fina abborrfiléer, goda buljongbaser, hembakat bröd, nässlor, svamp, kryddor från trädgården, kött och korv från Rosas och Skebo kött att välja på.

Egentligen vill jag inte frysa fläskkött och korv som innehåller fläsk mer än högst någon månad, men den underbara korven och fläskkaréen från Skebo kött var fortfarande fräscha trots inköp i augusti.

Att grilla på vintern är inga problem, och känns nästan ännu lyxigare när det är lite ovanlig säsong. Om man inte har tillgång till någon eldstad inomhus får man bylta på sig och grilla på utegrillen. Jag fyller grillbriketter i min lilla kamin och sedan kan man njuta både av god grillmat och den goda värmen.

Korvarna grillades rakt upp och ner och åts med senap. Karéen snabbmarinerades med honung, balsamvinäger, vitlök, grillkrydda, soya, salt och peppar. När köttet var lagom grillat åts det med ugnsrostade rotsaker och vitlöksyoghurt. Det bästa med kolgrillat är att det är så gott i sig, så tillbehören kan vara mycket enkla.

Efter grillningen petade vi in några vedträn som tändes av kolen och sövde oss till sprakande brasa.

Min arbetskompis V, berättar att hon brukar passa på att gå ut i skogen och grilla korv med sina barn på vintern. Det tycker småtjejerna är spännande. Hur är det med er läsare, har ni några tips eller erfarenheter av vintergrillning?

söndag 13 december 2009

God Lucia!


I år bakade jag lussekatter efter Monica Ahlbergs recept. Det var lite meck med två degar, men förhoppningsvis gör det någon nytta för saftigheten. Lussekatterna blev goda, men jag hade kunnat tänka mig minst dubbelt så mycket saffran.

De levande katterna, J:s katter, väckte mig redan i ottan så det blev en tidig lussefrukost. Den trettonde december är en av de få dagar på året då jag gör frukost till J och inte tvärtom.

Jag önskar alla läsare en god och stämningsfull lucia!

lördag 12 december 2009

Säg sej... med rödbetsristotto


Årstiderna mobbar mig! Hela hösten har de bara skickat fisklådor med sejfilé och igår väntade jag ivrigt på min utlovade KOLJA (tänk fish ´n chips på pinfärsk kolja..).

Vad kom i lådan om inte SEJFILÉ. Utan förklaring om vart koljan tagit vägen. Igen... Nu var det i och för sig sejfilé av toppenkvalitet.

Vi fortsatte temat med färgstark mat och lagade rödbetsrisotto. Du lagar helt enkelt din vanliga italienska risotto med arborioris, mycket vitt vin och mustig buljong, men tillsätt en halv hackad gul lök och ungefär en skalad tärnad rödbeta per person. Färgen på resultatet blir helt fantastisk! Och smaken supergod! Om man vill ha ost eller inte i risotton är en smaksak. Jag har för mig att italienarna inte har ost till fiskrätter, men vi hade en bra ostrest i kylen som revs ner i risotton.

Sejfilén på bilden är pannstekt rakt upp och ner med lite salt och peppar. Igår åt vi en lite mer avancerad variant, inslagen i parmaskinka och ugnsbakad med lite goda kryddor. I bägge fallen smakade sejen väldigt gott till den röda risotton.

Idag har jag varit på en snabbtur fram och tillbaka till landet (det är visst bara storstadsbor som kallar sommarstugan för "landet"...) Jag skulle hämta några saker och stänga av all el. Det var fantastiskt i Roslagen med ett lätt lager pudersnö som glittrade i den lågt stående solen som sken. Rena hälsokuren att ta en gummistövelpromenad i skogen. En mini-gran från min tomt, mossa , lingonris, ved mm fick följa med hem. Det lackar mot jul, jojomen, och med lite vinterväder känns det så också.

fredag 11 december 2009

Nobelmiddag




Idag är jag aningen trött efter en mycket lyckad egen nobelmiddag. J hade riggat så att vi kunde titta på nobelmiddagen i stadshuset på storbildskärm medan vi lagade maten. Vi hann faktiskt både laga och äta vår galameny medan sittningen i stadshuset pågick.

Förrätten var nästan allra godast. När man satte kniven i den getostiga pajen var innanmätet alldeles rött av rödbeta. Ett perfekt tillbehör till skaldjuren som mådde mycket bra av att ha fått tryffeldressing på sig. Ankan var den rätt jag tyckte allra bäst om när vi lagade mat på F12 tidigare i höstas och den blev nästan lika god denna gång. Nobelglassbombens kombo med choklad och lingon fungerade bra, men nästa gång ska jag komplettera med ett lager fin vaniljglass också. Glassdekoren var tänkt att vara spunnet socker, men tyvärr fick vi inte tag på det. Var köper man sådant?

Bilderna är lite otäcka p g a ljusbrist, men maten var mycket, mycket god! Håll tillgodo med recept och receptidéer:

Tartlett med getost och rödbeta samt marinerade pilgrimsmusslor och havskräftor med tryffelvinaigrette

Små pajformar kläddes med en deg och förgräddades i ugn.
Rödbetor skalades och fintärnades samt stektes i smör med salt och peppar. Rödbetsfräs och rejält med chèvre lades i de förgräddade pajskalen och över detta en blandning av lika delar uppvispat ägg och grädde.
Pajerna gräddades och serverades med halvade havskräftor och pilgrimsmusslor som marinerats i pressad citron, olja och lite citrusskal och sedan stekts gyllenbruna. Över skaldjuren skedades tryffelvinaigrette som bestod av tryffelolja, neutral rapsolja, champagnevinäger, salt och peppar.

Anka à l´orange med kanderade hasselnötter (recept från F12, aningen omarbetat p g a vad som fanns hemma)

2 ankbröst
Skalet från 1 apelsin, cestat
2 dl pressad saft från apelsin
1 1/2 dl kycklingbuljong
1 msk apelsinlikör
Knappt 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
1 klick smör
3/4 dl vitt vin
Salt peppar samt champagnevinäger
Hasselnötter, gärna skalade från Coop
Kastanjepuré

Skär längsgående snitt i fettkappan på ankbrösten. Stek de snittade ytorna knapriga, utan extra fett i pannan. Vänd och stek andra sidan hastigt. Stek färdigt i ugn 100 grader till en innertemperatur på 58 grader, ca 25 minuter. Låt brösten vila en halvtimme.

Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt färskpressad apelsin och låt koka tills sockret löst sig. Tillsätt kycklingfond och vitt vin, låt koka i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar samt champagnevinäger. Red såsen med maizena tills den blir simmig. Lägg slutligen i skalstrimlor, smör och likör (just innan servering).

Kanderade hasselnötter: Koka en sockerlag på lika delar socker och vatten. Koka hasselnötter i sockerlag i 15 minuter. Fritera sedan gyllenbruna i smakneutral rapsolja.

Servera med kastanjepuré som rörts med smält smör, lite pressad citron, salt och peppar.

Fröken Dills nobelglass 2009

Fin chokladglass från Gelateria Italiana varvades med grovkrossade maränger i en plastfilmsklädd skål. Glassen stjälptes upp, plastfilmen togs bort och skapelsen täcktes med lingongrädde (sockrade krossade lingon rörda med muskavadosocker blandade i vispad grädde).


Efter nobelmiddagen släppte vi loss i dansens virvlar! Det vill säga jag och katterna... insvepta i borddukar, för tillfället omvandlade till galaklänningar. J hade sedan länge somnat på sitt söta öra.

torsdag 10 december 2009

Otrolig rätt med lax


Det är väldigt sällan jag vill äta samma rätt två dagar i rad, men den här laxen med sin färgrika sallad var så god och vacker att den piggade upp hela två gånger! Laxens sötma balanseras fint av syrlig apelsin och salt soya. Salladen är full med ingredienser som både smakar gott och har olika trevliga konsistenser.

Apelsinmarinerad lax med min systers julsallad (2 pers)

300 g laxfilé
2 apelsiner, gärna blodapelsiner
1 msk japansk soya
1 msk smakneutral rapsolja
Salt och peppar
1 färsk fänkål, tunnstrimlad
1 liten rödlök, finhackad
½ ask rucolasallad
1 granatäpple
Pinjenötter, rostade i panna
Vinägrette

Marinera laxfilé med soya, saft och rivet skal av en apelsin, salt och peppar samt lite olja. grilla i grillpanna. Det är viktigt att laxen inte blir överstekt, passa tills den är nätt färdig!

Bottna salladen med rucola, lägg på fänkålsstrimlor, apelsinskivor och rödlök. Sprinkla över vinägrett och toppa med granatäppelkärnor och rostade pinjenötter.

Man kan servera ris, matvete eller liknande till rätten, men jag tycker nästan att det räcker med salladen. Om man väljer ris eller liknande till tycker jag nästan att en sås är på sin plats. Turkisk yoghurt med vitlök, salt, peppar och lite chili fungerar fint.

onsdag 9 december 2009

Nobelfest


Nej, J och jag blev tyvärr inte bjudna i år heller. Trist, men det är ingenting att hänga läpp över. Vi tänker fixa vår egen nobelmiddag hemma istället. Här är idéen, med vissa delar tagna direkt från riktiga nobelmenyer:

Förrätt
Tartlett med getost och rödbeta samt marinerade pilgrimsmusslor och havskräftor med tryffelvinaigrette

Huvudrätt
Anka à l´orange med karamelliserade hasselnötter och kantanjepuré

Efterätt
Nobelglassbomb med ett inre av chokladglass täckt med lingongrädde

Hoppas att det kommer att fungera. (Bilden är lånad!)

tisdag 8 december 2009

Hålla hungern borta-gott


Vi äter oftast middag rätt sent, eftersom antingen jag eller J vanligen inte kommer hem från jobbet förrän runt sju- till åttatiden. Då behövs något litet att äta för att hålla hungern borta. Jag har haft lite olika favoriter, men just nu har jag helt snöat in på kaviarmackor. På bilden (lånad) ser ni en extrautrustad variant med ägg och gräslök. Här hemma blir det oftast julknäcke med lite bregott och kaviar.

Kaviar, typ Kalles är en sådan där produkt som jag förstår innehåller en massa otäcka tillsatser. Hur kan en fiskprodukt annars hålla sig så bra? Men när det gäller kaviar vill jag INTE VETA. Jag älskar kaviar av födsel och ohejdad vana. Rör inte min kaviar!

Vad har ni för knep för att hålla hungern på avstånd innan middagen är klar?

måndag 7 december 2009

Ätbara ädelstenar med rötter i den svenska myllan



Det är grått nu… Gråare än gråast…
Någonting färgrikt måste till för att man ska överleva...
lite vitaminer är heller inte dumt…
och billigt…
och i säsong…
och med lite guldkant!

Vad passar då bättre än att pimpa upp de hederliga rotfrukterna till lyxsnittar? Fungerar lika bra på glöggfesten som till nyåret. Själva åt vi dem en alldeles superregnig söndag som råkade vara andra advent, men kändes mer som en ny november! Grundidéen kommer från en gammal ”Allt om mat” från början av 1990-talet , men jag har själv experimenterat fram receptidéerna.

Rödbetskvadrater med limedoftande avocadoröra
2 rödbetor
1/2 lime
1 avokado
Salt och peppar

Skär rödbetor i 3 mm skivor. Skär ut kvadrater och koka i saltat vatten tills de är al dente. Gröp ur avocadon och mosa med pressad lime, salt och peppar. Spritsa avocadorör på rödbetskvadraterna när de svalnat.

Palsternacksbottnar med böcklingpastej och röd caviar
2 palsternackor
Böcklingpastej (gärna hemgjord- mosa färskost med böcklingkött)
1 burk av så god rom som du har råd med, från röd caviar till löjrom från Kalix

Skär palsternackor i skivor som är ett par mm tjocka. Koka tills de är mjuka. Ta ut jämna rundlar med ett mått. Lägg en palsternacksrundel som botten, klicka på två klickar böcklingpastej, ställ två halva palsternacksrondeller på pastejen och toppa med rom.

Rostade svartrötter med morotscrème
2 Svartrötter
Citron
3 morötter
3 msk färskost
Ca 2 cm färsk ingefära
1/2 pressad apelsin
1 vitlöksklyfta
Ca 1/2 röd chilifrukt
Salt och peppar
Färsk koriander
Skala svartrötterna. Skär i 4 cm bitar. Koka mjuka i vatten med citron och salt. Dela på längden. Skala morötterna och skär i bitar. Koka tills de är mjuka. Låt ånga av och mixa med färskost, pressad apelsin, hackad ingefära och chili. Smaka av med salt och peppar. Spritsa morotscrèmen på svartrotshalvorna och dekorera med färsk koriander.

Ost och rotsellerisnittar
Ca 10 tjocka skivor ost, te x cheddar
1/4 rotselleri
1 tsk dijonsenap
2 msk rapsolja
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Paprikapulver

Ta ut runda bottnat av osten. Skala och strimla rotsellerin fint. Koka 1/2 minut. Kyl i kallt vatten. Vispa samman senap, olja och citron. Häll derssingen på rotselleristrimlet och smaka av med salt och peppar. Lägg sallade på ostbottnarna och dofta över paprikapulver

Jordärtskockcrème med tryffelolja och svamp
3 små potatisar
6 normalstora jordärtskockor
Pressad citron
Ca 3 msk visprädde
Tryffelolja
Trattkantareller
Rosmarin (eller timjan)

Koka potatisarna, låt kallna, skala och skär till bottnar, ett par cm tjocka. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i vatten med lite citron i. Mixa med grädde och smaka av med mer citron, tryffelolja, salt och peppar. Knaperstek svampen i smör. På potatisbottnar spritsas jordärtskockscrème som toppas med svamp och rosmarin (eller timjan).

söndag 6 december 2009

Sent på kvällen-lyx


Ute är det grått, grått, men jag hade en bra anledning att fira; en oväntad liten löneförhöjning. Efter lördagens pepparkaksbak med mina syskonbarn och glöggkalas hos några vänner kom vi hem till en lyxig sen supé. Vad väljer ni om ni får välja vad ni vill? För mig är champagne givet och egentligen vill jag nog allra helst ha oston till. J var ändå mer inne på löjrom och löjrom fick det bli, härliga små guldkorn från Kalix på frasstekta rårakor. Champagnen, Launois kommer i en otraditionellt formad flaska, men den är mycket god och även om all champagne är dyr tycker jag att denna tillhör de mer prisvärda. Den var absolut godast i en champagneprovning som jag var på för några år sedan.

Rårakor till löjrom (detta är nog det enklaste receptet på bloggen)

Potatis
Salt och peppar
Smör

Skala och riv potatis grovt. Lägg på hushållspapper och tryck till för att få bort lite av vätskan. Hetta upp en panna med smör. Klicka i potatisrivet i små högar som plattas ut. Stek rårakorna tills de blir gyllenbruna och frasiga. Servera genast med gräddfil, löjrom och hackad rödlök.

lördag 5 december 2009

Räkor och räkningar


Äntligen är det senaste stressjobbet färdigt och ivägskickat. Phu, vilken insats!

En av de saker jag oroar mig för när jag i perioder jobbar för mycket är att jag ska missa att betala någon räkning. Eftersom jag har ansvar både för min egen och bostadsrättsföreningens ekonomi blir det ganska många räkningar. Nu är de i vilket fall betalda och bara någon blev lite, lite sen (förlåt, elleverantören, hoppas ni har överseende...)

Igår var J borta på julfest och jag ville äta gott utan krångel. Tur att den fina fiskvagnen finns nära jobbet! Jag köpte färska smögenräkor. Det har blivit lite av en fredagstradition. På vägen hem köpte jag en flaska vitt vin och ett frasigt bröd. Väl hemma lagade jag en kall sås till räkorna. Denna variant är lite lightare än helt majonäsbaserad sås och blev mycket god.

"Skär sås" (detta blir ca 5 dl, jag gör oftast mindre satser)

Majonäs: 1 äggula, 1 msk dijonsenap, 1 dl smakneutral rapsolja, 1 skvätt vitvinsvinäger
2 dl gräddfil
2 msk Santa Marias chipotlepasta
1 shalottenlök, finhackad
1 dl Heinz chilisås
Salt
Pressad citron
1 vitlöksklyfta

Börja med majonäsen. Vispa samman äggula och senap. Tillsätt oljan, först droppvis under kraftig vispning. Man kan röra också, men majonäsen blir mycket fluffigare av vispning, helst med elvisp. Avsluta med vinäger.

Blanda majonäs med övriga ingredienser, smaka av med citron och salt. (Om du gör en mindre sats kan överbliven majonäs förvaras övertäckt i kylskåp, men bara några dagar.)

Bilden är lånad. Jag försökte fota fiskvagnen men det var för mörkt.

onsdag 2 december 2009

Supersnabba middagen


Jag jobbar för mycket nu. Lördag och söndag och sedan tolvtimmarspass under veckodagarna. Inte bra, men det är faktiskt först på sista veckorna det blivit så stressigt, annars har hösten inneburit rätt lagom med jobb, vilket är ovanligt nog när man är konsult.

Dagar då vi kommer hem vid åtta, halv nio krävs någor som går snabbt. Couscous, den hederliga studentmaten, är perfekt! Till couscoussallad med lite olivolja och citron tar jag alla grönsaker som finns hemma. Igår var det avocado, tomat, röd paprika, stjälkselleri och rödlök som tärnades direkt i salladen och pak shoi, purjo och squash som wokades med lite tamarisoya. Salladen toppas med färdig grillkyckling och äts med matyoghurt och mango chutney. Det är middag på fem- tio minuter!

tisdag 1 december 2009

Hemlagad pasta med egenodlade delikatesser



Jag hade tänkt mig rubriken ”2 x vegetarisk pasta” men… hur kul lät det?

I köket börjar de egenodlade råvarorna tryta, men ännu finns en del kvar, t ex vintersquashar och en fin basilikaplanta som bott i ett ljust fönster på mitt jobb de senaste månaderna. Med inspiration från SVTs Trädgårdsfredagskock, Tareq blev det vinstersquash förvandlad till pumparavioli med färsk salvia (vilken fantastisk krydda!). De goda raviolisarna blev J:s absoluta favorit. Det vita vinet, löken och vitlöken fungerade fint i den pumpabaserade fyllningen och att dressa med stekt salvia, smör och parmesan måste förklaras som ett genidrag!

Resten av pastadegen förvandlades till tagliatelli som åts med hemgjord pesto. Hur god är inte hemgjord pesto? Min uppmaning är att sluta med den färdigköpta. Den är inte god och äger man en mixerstav är det superlätt att hacka ihop en egen färsk pesto.

Pastadeg (2 portioner)
Ca 2 dl vetemjöl (mängden beror på hur stora äggen är)
2 dl dumumvetemjöl
2 ägg

Häll mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i högen och knäck äggen i denna. Arbeta ihop degen och knåda den smidig. Det ska vara en mycket hård deg med maximal mängd mjöl inarbetad utan att den blir torr. Svep plast runt degen och låt den vila minst en halvtimme i kylskåp innan den körs i pastamaskinen.

Pesto
1 kruka basilika
1 dl pinjenötter eller motsvarande mängd skållad mandel
50 g lagrad parmesan
½ dl olivolja, gärna en smakrik, fruktig sort
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Jag gör det lätt för mig, lägger alla ingredienser i lilla mixern och hackar ihop dem. Man KAN rosta pinjenötterna innan och man KAN grovhacka peston för hand för att sedan mortla den, men enklast är att göra den direkt i mixern.

måndag 30 november 2009

Härligt ostdrypande okynnesätande


Det är ett obestridligt faktum att jag är en kvällsmänniska och J en morgonmänniska. Långt efter att J somnat på sitt söta öra vid niotiden studsar jag runt i lägenheten och pysslar. Jag brukar röja upp i köket, läsa någon bok (gärna kokbok) eller blogg. Av alltför intensivt matbloggsläsande riskerar man att bli väldigt hungrig. Jag smyger upp i köket och lagar härligt starka, ostdrypande quesadilla med tomatsalsa, bara till mig. Det smakar dubbelt så gott, eftersom det är lite ”förbjudet”. Kanske inte det bästa för figuren, men definitivt för själen! Vilka godsaker får er att bege er till köket mitt i natten?

Fröken Dills nattamat – heta quesadillas med tomatsalsa

3 tomater, gärna plommontomater med mycket smak, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
En skvätt smakrik olivolja
1/2 rödlök, finhackad
Pressad citron
Spiskummin, salt och peppar
Färsk koriander, hackad

Tortillabröd
Smör
Chipotlapasta från Santa Maria
Någon mild lök, röd-, shalotten- eller purjolök, hackad
"Kött" - några skivor italiensk salami, lite knaperstekt bacon eller liknande
Lagrad hårdost, t ex cheddar

Salta tomathacket, lägg på skärbräda och låt rinna av lite. Lägg tillsammans med vitlök, olivolja och citron i mixer och kör till grov såskonsistens. Tillsätt rödlök (blir besk av att mixas) och smaka av med kryddor.

Bred smör på tortillabröd, bred på chipotle. Fördela lök och kött på brödet och täck med ostskivor. Täck med ytterligare tortillabröd. Stek i het panna några minuter på varje sida, så att bröden får färg och osten smälter. Klipp quesadillan i bitar och njut till den friska salsan!

söndag 29 november 2009

Långkokt chili och ett ERKÄNNANDE


Jag måste erkänna att den braiga idéen med chilifest inte alls är min egen. Inför varje jul, sedan många år tillbaka bjuder T och K på glögg- och chilifest. Men i matvärlden gäller ju regeln – EN BRA IDÉ ÄR TILL FÖR ATT ANVÄNDAS! T och jag har till och med samma favoritrecept för chili - Jonas Borssens från boken "Eat the heat". Men vi har ju alla våra små specialiteter. Min är den mustiga buljongen som tar sin tid att koka, men verkligen är värd besväret. Jag gillar heller inte sönderkokt paprika så i min version läggs den ner i koket på slutet. Nedan ser ni Jonas recept med min knorr!!!

Chili enligt Jonas, fröken Dill och T (4-6 portioner)

1 kg köttben av oxe, gärna en del märgben
Kalvfond från flaska
600 g oxhögrev i putsade grytbitar
150 g bacon, strimlat
3 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 röda paprikor i bitar
2 flaskor mörk öl
2 msk finhackad färsk eller inlagd jalapeno
1 msk chipotlepasta
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
rapsolja
salt

Buljongen: Bryn oxbenen tills de får ordentligt med färg. Lägg i gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Häll i fond och låt småputtra under lock länge, länge, minst 8 timmar! Sila av buljongen och använd den i chilin.

Bryn grytbitar och bacon i olja. Tillsätt lök och vitlök och låt dessa fräsa med. Häll på buljong och öl. Koka upp och skumma av. Tillsätt resterande ingredienser utom paprika och oregano. Småskjud 2-2,5 timmar först under lock och på slutet utan så att vätskemängden reduceras. Fräs paprikan på sidan om och lägg den i grytan vid slutet av kokningen. Avsluta med oreganon. Servera chilin med varma tortillabröd, riven lagrad cheddar, hackad rödlök, gräddfil, guacamole, strimlad isbergssallad, tomatsalsa och skivade inlagda jalapenos.

Vi lagade även en vegetarisk chili efter Jonas Borssens recept. Den blev verkligen överraskande god. Recept kommer!

Sedan måste jag tacka mina husdjur, de tre illerkillarna, för fredagens storartade insats. Ni var så snälla och underbara. Det ar inte kul att bli instängd i bur när det är fest, men det fixade ni fint. Och alla gäster som ville prova att gosa med en iller fick sitt lystmäte tillgodosett. Tack mina favoritpälsar!!!

Och vinnaren är....

Vinnaren i kokbokstävlingen är...
TA TA TA TAM
Mian! (Maila postadress till frk_dillsnabelahotmail.com så skickar jag böckerna.)

Tack alla för kommentarer. Det är toppenkul att höra vad ni gillar!

lördag 28 november 2009

Å vilket party


Gårdagens chilifest blev mycket lyckad. Ett tjugotal kompisar fick plats framför brasan i min lägenhet. Vi mumsade på chili med alla tillbehör (mer om den i ett kommande inlägg), smart nog på papptallrikar. Sedan fick alla varsitt glas med chokladmousse.

Någon gång efter midnatt åt vi och kvarvarande gäster Jansssons frestelse med öl och nubbe.

Fröken Dills chokladmousse (10 port)
200 g choklad, t ex Lindt 70%
2 ägg
2 msk muscavadosocker
4 dl vispgrädde
3 msk apelsinlikör (kan bytas ut mot mörk rom, kaffelikör eller konjak)
Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, inte alltför hårt. Dela på äggulor och äggvitor. Vispa gulorna med sockret. Vispa vitorna till ett hårt skum (ren visp, men det vet ni såklart). Ta hjälp när äggulsvispet långsamt rörs ner i chokladen följt av den vispade grädden, klickvis från början. Detta moment är lite kinkigt. Skuren chokladmousse är inte gott! Rör ner likören och vänd ner äggvitorna. Fördela i portionsglas. Dekorera och servera!

fredag 27 november 2009

Frestad av Jansson


Ett riktigt party avslutas med vickning. Igår lagade J Janssons frestelse i en stor form för fredagsfesten och i en mindre för vår torsdagsmiddag. Den goda gratängen är verkligen en favorit. Konsitgt nog tyckte jag inte alls om den som barn. Jag minns med skräck hur jag och min pappa blev bjudna på Janssons hos en släkting. Jag tyckte att det luktade vedervärdigt. Tur att smaken ändras!

Vem den där Jansson var verkar lite oklart. Det kan ha varit operasångaren Pelle Janzon som levde i Stockholm på 1800-talet och gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och Janssons frestelse. Men rättens namn dök inte upp förrän 40 år efter Pelle Janzons död.

En annan teori handlar om parissvensken Hans Ostelius som någon gång på 1930-talet sägs ha skapat namnet "La tentation de fils de Jean", alltså Janssons Frestelse.

Namnet sägs också komma från en kvinna vid namn Elvira Stigmark. Vid årsskiftet 1928-29 såg hon filmen "Janssons frestelse" med Edvin Adolphson, vilken inspirerade henne till namnet på gratängen med ansjovis.

Jag vet inte exakt hur J lagade sin Janssons, men ungefär så här:

Janssons Frestelse
8-10 råa potatisar
2 gula lökar
20 anjovisfiléer (2 burkar)
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och riv potatisen grovt. Varva potatis, anjovis och lök i en ugnsform och avsluta med potatis. Häll över mjölk, grädde och spad från ansjovisen. (En del har ströbröd och smörklickar på toppen av Janssons, men det hadde inte J.) Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 min.

Bilden har jag lånat från abbas.

torsdag 26 november 2009

En smulig paj


En av de första rätterna man fick lära sig laga på hemkunskapen var smulpaj. Trots att det egentligen är jätteenkelt har jag sett vuxna människor misslyckas med den goda pajen. Knepet är att få till smulet. Man måste nypa ihop/blanda degingredienserna lite lagom mycket och inte för länge. En smulpajdeg är användbar. Vandlgast är kanske att den läggs på sockrade, kanelade äpplen, men exempelvis hallon, körsbär eller päron blir också mycket goda pajer.


Smulpaj
5 äpplen
1/2 tsk kanel
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100 g smör
1 msk socker
1/2 dl skalade, rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form. Skala och klyfta äpplen och lägg klyftorna i formen. Strö över kanel och 2 msk socker. Nyp ihop mjöl, havregryn, smör och socker till en smulig deg. Lägg smulet på äppelklyftorna. Hacka nötterna grovt och lägg på toppen. Grädda ca 25 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

onsdag 25 november 2009

Systersönernas kokbok


Mitt kokboksprojekt till systersönerna går framåt, om än lite långsamt. En tanke är att börja från början, med potatis. Eller är det helt fel i dessa GI-tider?

En väldigt enkel tilagning av potatis är att baka den. Godast blir det om man väljer en mosig sort och bakar den i ugnen. Det är onödigt att köpa särskilda, dyra bakpotatisar om det finns andra stora potatisar av mosig sort i butiken. Potatisen pickas med gaffel runt om och tillagas 45-60 minuter i 225 graders ugn. Resultatet kan ju njutas precis som det är med bara smör, salt, peppar och kanske lite rosmarin.

Om man vill finns det ju otaliga röror och annat som är gott i bakpotatis. Jag gillar skaldjursröra, löjrom och gräddfil eller kycklingröra med mycket curry i. Vad gillar ni? Och har ni några tips om bra bakpotatistillbehör till min laktosintoleranta systerson, I?

tisdag 24 november 2009

Felix vs fröken Dill



Jag äter väldigt sällan färdigmat. Det blir lätt så när matlagning är ett av ens största intressen. Däremot händer det att jag ser färdigmat som låter god, eller i vilket fall som en god idé. Häromdagen gick jag förbi nya reklamskyltar som visade Felix Medslhavspajer. Apensinmarinerad kyckling med grillade grönsaker och paprikacrème lät verkligen smarrigt! Och pajen på bilden såg riktigt lockande ut.

För att testa köpte jag en Felixpaj och bakade en egen med samma idé, baserad på rester av en grillad kyckling.

Resultat

Utseende
Utseendet på Felixpajen var bra. Snyggt, jämnt runt pajskal som fick fin färg i ugnen. Bra färg på själva pajinnehållet. Grönsakerna som stack upp såg fina ut. Crèmen däremot såg inte god ut efter en dryg halvtimme i ugnen.
Min hemlagade paj var lite ojämn, väl ljus i färgen, fina grönsaker som stack upp och paprikacrèmen såg härligt saftig ut.

Smak
Felixpajens skal var alldeles för hårt och smakade i stort sett ingenting. Pajinnehållet smakade likadant helt igenom. Första tuggarna var rätt goda, men man fick snabbt nog. Paprikacremen var inte god, grynig konsistens och alltför vinägrig smak. Nej usch, halva Felixpajen gick i soporna.

Mitt pajskal var ljuvligt frasigt och smakade gott av smör. Äggstanningen var saftig, man kände de individuella smakerna på grönsakerna och när man fick en apelsinmarinerad kycklingbit i munnen smakade den toppen. Den härliga kalla paprikacremen var jättegod till. Det enda som ev kunde gjorts annorlunda var lite mer kryddning av själva äggstanningen (kanske lite tomatpuré?) och lite mer ost.

En kille som verkligen gått in för att testa färdigmat mot hemlagat är Peter. Kul idé! Fast Peter verkar vara mer inriktad på pris och hur lång tid maten tar att laga. Jag är nog mer intresserad av smaken. Livet är för kort för att inte äta gott!

Paj med apelsinmarinerad kyckling och grillade grönsaker serverad med paprikacrème (2 små pajer).

50 g smör
1 1/4 del vetemjöl
1/2 msk kallt vatten
Ca 3/4 dl kött från grillad kyckling
Rivet skal och saft från 1/2 apelsin
Salt
Chliflakes
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 liten squash
10 cm purjolök
2 ägg
2 dl mjölk
1 röd paprika
1/2 dl färskost
Pressad citron
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl riven lagrad ost

Dela kycklingköttet i bitar, marinera med apelsinskal, saft, salt, peppar och chiliflakes.

Nyp ihop smör, vetemjöl och vatten till en pajdeg. Svep plast runt och vila ca 30 min i kylskåp.

En röd paprika läggs under ugnens grillelement på högsta värme. Vänd runt så att hela skalet blir svart och blåsigt. Svep in i alufolie och skala när paprikan svalnat. Mixa paprikaköttet med färskost, pressad citron, vitlök, salt och peppar.

Röd och gul paprika, squash och purjo skärs i bitar lagom för pajen och grillas i en grillpanna. Passa noga och vänd ofta så att bitarna inte blir brända.

Rör mjölk och ägg till en smet som kryddas med salt och peppar. Riv ost.

Pajdegen kavlas tunt (gärna mellan ark av plastfolie) och två små pajbottnar kläs med degen. Sätt in i frysen 10 minuter. Förgrädda 10 minuter i 200 graders ugn.

I pajbottnarna läggs kyckling och grillade grönsaker. Äggstanning hälles över och ost strös på. Grädda tills pajerna stannat, ca 30 min. Servera med paprikacrèmen och sallad.

måndag 23 november 2009

Chiliskörd och partyplaner


Nu har chiliplantorna gjort sitt för i år. Jag har skördat de sista frukterna. De stora längst bak är paprikor, Lipstick och sedan följer medsols Jalapeno, Stromboli, Etna, Arbol och Serrano. Vi gjorde en tomatsalsa på en Serranochili och den blev verkligen riktigt het. Delar av chiliskörden ska utnyttjas på fredag!

För att lysa upp tillvaron i mörka november har vi bjudit hem ett gäng kompisar. Fredagsmys framför brasan och enklare mat och dryck är tanken. Eftersom det är en arbetsdag och lätt kan bli upp emot tjugo gäster, måste maten anpassas. Lite trångt kan det nog bli i min lilla vindstvåa, men det får gå. På min allra första inflyttningsfest, då i en etta på 36 kvadratmeter, var vi över femtio personer! (i och för sig inte alla samtidigt). Kul, men vansinnigt trångt!

På fredag tänkte vi bjuda på långkokt het chili i stora grytor med tillbehör. Drycker kommer att vara margaritas, lådvin, öl, alkoholfritt alternativ och sedan blir det chokladmousse till efterätt. Chilin kan göras i förväg och blir bara godare av att stå till sig och värmas. Chokladmousse i portionsglas borde kunna klara sig i kylen under ett dygn.

Chilin gör jag efter recept i ”Eat the heat” av Jonas Borssén och det ska även bli en vegetarisk variant med olika slags bönor. Tillbehör är tortillas, hackad rödlök, inlagda jalapenos, riven lagrad cheddarost, gräddfil, sallad, gucamole och tomatsalsa. Chokladmoussen gör jag på mitt favoritsätt, med mycket apelsinlikör i.

söndag 22 november 2009

Vinn fina kokböcker!!!


Egentligen är jag emot tävlingar, men nu är jag SÅ VÄLDIGT NYFIKEN på vilka ni läsare är! Jag vet ju att många läser bloggen, men bara några få kommenterar. Kan man locka er alla med en vinst bestående av tre riktigt bra kokböcker? Jag har konstruerat ett litet test. Nedan ser ni ett antal påhittade mattidningsrubriker. Vilka fastnar ni för, vilka är ni mindre intresserade av och varför? Bland er som kommenterar innan 27 november lottar jag ut kokbokspaketet.

1. Buskul barnkalas
2. Husmanskost som mormor lagade den
3. Baka bröd med vildjäst och surdeg
4. Kaffekalas med sju sorters kakor
5. Skördefest i trädgårdstäppan
6. Med inspiration från fjärran kök
7. Laga thailändskt med Suthip Austad
8. Ät som i Marrakech – det marockanska köket när det är som bäst
9. Samba, caiperinas och massor med mat från Brasilien
10. Tex-mex, bortom halvfabrikaten
11. Chokladomania
12. Middag på fem minuter
13. Vardagsgourmet för tunn plånbok
14. Kolgrillat med nya marinader
15. Smarta snacks att göra själv
16. Tapasrecept från Barcelonas bakgator
17. Jul med traditioner
18. Vegitariska favoriter med quorn och soyakorv
19. Laga fisk med Sveriges bästa fiskkockar
20. Glass i stora lass, med och utan glassmaskin
21. Vuxna dryckesalternativ utan alkohol
22. Test av frysta lunchlådor
23. Sweet heaven - favoritdesserter
24. Svenska folkets bästa röror
25. Viva Italia, laga italienskt med svenska råvaror
26. Havets frukter, tillredning och tillbehör
27. Ostar 3 franska, 3 svenska favoriter och drycker som hör till
28. Lev sunt laga efter bästa GI-recepten
29. Tårtkalas i trädgården
30. Billigare och bättre med veckomatsedel
UPPDATERAT 2009-11-28:
Tack, alla deltagare i tävlingen. Vad kul att höra vad ni gillar!
Efter lottdragning blev vinnaren, ta ta ta tam (fanfar):
Stort grattis! Maila din adress till frk_dillsnabelahotmail.com så kommer böckerna på posten.


Färskpressat


Jag blir alltid så frestad när jag går förbi ställen som säljer färskpressade juicer. Färskpressade på riktigt, inte ”färskpressade” som de juicer som säljs i butikerna. De kan vara flera månader gamla! Men juiceställenas 35 kronor för ett litet glas juice är mycket pengar…

En bra investering däremot är den elektriska juicepress som jag köpte för 40 kronor på loppis i somras. Nu när det börjar komma goda apelsiner njuter vi av färskpressat hemma istället. Finns det något godare frukostkomplement än ett härligt glas urgod apelsinjuice med klirrande isbitar?

Frukost med husdjur


Imorse kom J och en illern Gizmo med frukostbricka till mig. ”Jag fick lite hjälp med att göra frukosten”, sa J. Te och knäckebrödskiva hade kompletterats med torrfoder och gurka.

Snällt att du tänkte på mig Gizmo, men torrfodret får du knapra själv!
Hälsar matte

fredag 20 november 2009

Mera strömming!!!


Igår, när J var ute och slarvade på stan, passade jag på att laga strömming. Strömming är en sån där fisk som skolmatsalen sånär lyckats få en att hata hela livet. Jag minns med skräck den äckliga stanken som uppfyllde till och med trapphallen där vi köade till matsalen de dagar när det serverades strömming . Det var först som vuxen, för några år sedan som jag åter testade att äta strömming och sedan dess är jag helt frälst!

Strömming är smart mat. På kvällen steker man strömmingsflundror som äts med ett gott potatismos (lingon för den som vill – inte jag…). Nästa dag får man lyxlunch med kalla stömmingsflundror på hårdbröd med lök, dill, kanske lite gräddfil och citron. Man får heller inte glömma att steka extra panerade firrar för inläggning att njuta av i dagar framöver!

Jag brukar oftast köpa hela strömmingar och rensa själv. Tycker att det är lättare att se att fisken är pinfärsk och att de håller sig frächare så, men ibland finns inte hela fiskar och då får det bli färdiga filéer.

Fröken Dills strömmingsflundror

Jag hade ett recept som föreslog att man antingen skulle göra citronsmör ELLER dillsmör ELLER persiljesmör. Varför välja när man kan få extra allt?

Filéer av färsk strömming
Smör
Skal och saft av citron
Hackad dill
Hackad persilja
Lite smulad dragon
Salt och peppar
Finfin- hackad shalottenlök
Rågmjöl

Mosa samman smör, citron, dill, persilja, salt och peppar. Lägg samman strömmingsfiéerna två och två med köttsidorna inåt och en rejäl klick kryddsmör mellan. Vänd i rågmjöl som kryddats med salt och peppar. Stek dem gyllenbruna i smör.

Systersonen I:s thailändska curry


I förrgår passade vi mina systersöner. Jag har tidigare skrivit om att det är svårt att hitta mat som killarna gillar, men det finns verkligen undantag. Lillebror I, som är 8, är helt galen i rejält starka rätter som t ex thailändsk curry.

Precis när maten skulle lagas dök I:s favoritkompis, granntjejen A, upp. Systersonen blev så glad som att han sprang runt som en tokig och hurrade! Inte riktigt läge att laga mat med moster just då... Jag testade ändå att laga thaicurry på ett så enkelt sätt att killarna borde kunna klara av det. Receptet är fortfarande skrivet för en vuxen. (Jag måste bearbeta texten så att den både blir enklare och mer instruktivt för att kunna förstås av barn.)

I:s thailändska curry (4 portioner)
3 dl jasminris
2 kycklingfiléer
1 liten squash
1 gul lök
1 burk kokosmjölk
1 tärning hönsbuljong
1 msk röd thaländsk curry ( jag hade köpt en riktig, stark sort på en asiatisk affär)
1/2 lime
1 tsk fisksås
Salt och peppar
(Färsk koriander)

Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull. Häll på dubbelt så mycket vatten som ris. Läs på förpackningen hur länge riset ska koka. Sätt lock på kastrullen och sätt den på högsta värme på plattan. Passa noga! Låt koka upp och sänk temperaturen till ettan. Ställ tiduret.

Skala löken och hacka den grovt. Tvätta squashen, skär först i skivor och sedan i kuber. Skär kycklingfiléerna i skivor som sedan delas i bitar, lite större än sockerbitar.

Öppna burken med kokosmjölk och häll i en kastrull. Lägg i buljongtärning och currypasta. Koka upp och rör om. Lägg i lök och squashbitar. Koka upp, sänk värmen något (till trean) och koka 5 minuter. Rör om då och då. Lägg i kycklingköttet och koka tills bitarna är helt färdiga. Det tar ca 5 minuter. Enklast är att kolla genom att plocka upp en bit, skära och kolla att den inte är rosa i mitten. Dela limen och pressa i saften från den ena halvan. Häll i fisksåsen och servera genast med riset. Den som vill kan få klippt koriander över sin portion.

Tråkigt nog är thailändsk curry inte världens nyttigaste och det är svårt att hitta ett tillbehör som matchar lika bra som det näringsfattiga jasminriset. Å andra sidan har mina systersöner föräldrar som ser till att de får i sig alla nyttigheter de behöver!

onsdag 18 november 2009

Glöggprovning


Om gårdagens glöggprovning läser ni bäst hos Kinna!

För min egen del torde det härmed vara bevisat att Blossas starkvinsglögg spetsad med rom ÄR den godaste. Smålandsglöggen var inte heller så dum, men den jag var mest intresserad av, Miss Meisters hemmabrygda Dunderglögg från 2007 hade blivit för gammal och smakade inte gott. När den inte är för gammal, mellan 6 veckor till ca ett år efter bryggstart är den å andra sidan väldigt god berättade miss Meister och hon lät så övertygande att jag är beredd att prova. Inte i badkaret dock… Jag vill bada i karet. Får hitta annan plats för brygghinkarna till nästa år.

Efter en mycket trevlig glöggkväll tog det ca 25 minuter att promenera hem till J som snusade på sitt söta öra. Tack Husmodern för ett jättebra initiativ! Som alltid, kul att träffa andra matbloggare!

Att unna sig...


Vissa mornar när jag missar spårvagnen på väg till jobbet brukar jag unna mig att köpa en leverpastejmacka på Lundbergs konditori. Eftersom jag bara petat i mig en halv knäckebrödskiva utan pålägg och en kopp te vid sextiden är jag rätt hungrig vid åtta. Jag sitter i godan ro på spårvagnen och verkligen njuter av min macka. Idag var det till och med en tjej som först tittade väldigt mycket på min smörgås och sedan inte kunde låta bli att säga "DET ser ut som en god macka!".

Lundbergs leverpastejmackor är i och för sig goda - skivbar pastej och grönsaker på en tjock skiva nybakat formbröd. Men mat man köper på stan smakar på något konstigt sätt sååå mycket godare än samma sak hemma. Tänk bara en vanlig varmkorv. Jag skulle aldrig drömma om att köpa den typen av korv hem, men på stan smakar den toppen. Konstigt fenomen, eller hur?

tisdag 17 november 2009

Röding till fest... och som rest!

Jag har varit väldigt nöjd med mina leveranser av fisklådan från Årstiderna, men när de för fjärde gången i rad har sejfilé på schemat började vi tröttna. Vi gillar fisk, men gärna med lite variation, tack!

Istället inhandlade jag en jättefin röding till bra pris på min lokala Coop. Röding är en både vacker och god fisk. Köttet har en härlig färg, nästan som laxens. Precis som lax lämpar sig röding också för gravning.

I helgen lagade vi en snabbgravad halstrad röding med romsås. En riktig lyxrätt som dessutom var lätt att laga.

Även om man är skicklig på att filéea fisk blir det ändå ofta lite kött kvar på renset. Jag brukar passa på att ta vara på detta och koka en liten buljong på renset. Jag kokar upp vatten med lite vin och fiskfond. I med renset och låt skjuda mycket kort tills köttet kan lossas från benen. Upp med renset och ta hand om köttet. I med renset igen och koka en halvtimme till.

Fiskbuljong och överblivet rödingkött blev en perfekt bas för en liten pastarätt till lunch för mig, när jag jobbade hemma under förmiddagen. Den heta pastasåsen med röding lagades med inspiration från en god laxrätt vi fick på Gotland i somras.


Snabbgravad halstrad röding med romsås 2 port
2 rödingfiléer med skinnet kvar
1/2 dl salt
1 dl socker
1/2 tsk vitpeppar
Dill
Smör att steka i
½ dl gräddfil
½ dl creme fraiche
1 burk röd caviar, ishavsrom eller löjrom
½ finhackad shalottenlök
Salt och peppar

Blanda salt, socker, peppar och dill. Klappa in blandningen i fiskfiléen. Lägg i plastpåse minst en timme. Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar. Torka av och halstra rödingfiléerna i pannan. J tycker att det räcker med halstring på skinnsidan, men jag halstrar min bit helt kort på köttsidan också. Servera fisken med sås, kokta små potatisar, citronklyftor och sallad.
Och nej, det blev ingen bild – för mörkt!

Het pastasås med röding (1 port)
1 liten shalottenlök, finhackad
¼ färsk fänkål, skivad
Lite smör
2 dl fiskbuljong
½ dl vin
1 dl creme fraiche
Lite idealmjöl för redning
1 tsk tomatpuré
Några stänk tabasco
Salt och peppar
Kokt kött från rödingrens

Fräs lök och fänkål i smör. Späd med buljong och vin. Koka tills fänkålen blir lite mjuk. Rör ner creme fraiche. Smaka av med tomatpuré och kryddor. Red till önskad konsistens med idealmjöl. Låt koka någon minut till. Rör ner rödingköttet och servera genast med nykokt spagetti och rucolasallad.