lördag 28 november 2009

Å vilket party


Gårdagens chilifest blev mycket lyckad. Ett tjugotal kompisar fick plats framför brasan i min lägenhet. Vi mumsade på chili med alla tillbehör (mer om den i ett kommande inlägg), smart nog på papptallrikar. Sedan fick alla varsitt glas med chokladmousse.

Någon gång efter midnatt åt vi och kvarvarande gäster Jansssons frestelse med öl och nubbe.

Fröken Dills chokladmousse (10 port)
200 g choklad, t ex Lindt 70%
2 ägg
2 msk muscavadosocker
4 dl vispgrädde
3 msk apelsinlikör (kan bytas ut mot mörk rom, kaffelikör eller konjak)
Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, inte alltför hårt. Dela på äggulor och äggvitor. Vispa gulorna med sockret. Vispa vitorna till ett hårt skum (ren visp, men det vet ni såklart). Ta hjälp när äggulsvispet långsamt rörs ner i chokladen följt av den vispade grädden, klickvis från början. Detta moment är lite kinkigt. Skuren chokladmousse är inte gott! Rör ner likören och vänd ner äggvitorna. Fördela i portionsglas. Dekorera och servera!

12 kommentarer:

Boel sa...

Oj, vilka vackra desserter! Det suger i chokladmagen:)

Martina sa...

Chilifest låter ju trevligt :-)
Moussen ser jättegod ut.
En fråga, du har ju också Blogger, har du problem med att få in dina bilder?? För mig tar det ibland en evighet att få in en bild....

Erka Perka sa...

Vad härligt det låter med fest. Jag skulle vilja ordna en själv men just nu känns det som en urusel idé för vi har haft jobbiga småbarnsnätter i ett par veckors tid. Vi ser ut som pandor så trötta är vi jag och min man. Jag får spara mig till nyårsafton helt enkelt. :-) Tänk att vickningsmat kan vara så gott!

ensmakavkarin sa...

Chokladmousse slår aldrig fel! Har precis bloggat om ett recept från Operakällaren i Sthlm som är helt gudomligt. Ditt ser otroligt fint ut också! Ha en skön första advent!

Kram Karin

Fröken Dill sa...

Tack snälla, efterrättsskeptikern fröken Dill faller ändå pladask för en god chokladmousse!
Boel: tack, och det är choklad när den är som BÄST utnyttjad!
Martina; ibland är det långsamt, men sällan när OK uppkopling finns tillgänglig. Du minskar väl bildstorleken? För publicering på nätet räcker 72 pixlar och minska bilden till ca 15 cm. Jag gör det i Photoshop, men det finns många program som kan fixa det!
Erika; Barnen är bara små en gång. Njut av DET! (SVÅRT avundsjuk!)
Karin; Operakällaren...chokladmousse, toppen! Stort tack
från chokladmoussefantasten fröken Dill

Birgitta Höglund's Mat sa...

Den såg riktigt god ut din Chokladmousse.
Jag hade en variant utan ägg inne i helgen, den blev inte heller dum.
En riktig Njutdessert.
Soliga hälsningar från Alanya

Mamma Mat sa...

Chilifest låter spännande och skoj! Chokladdesserten ser fullständigt fantastisk ut! Du har så himla snygga bilder på din blogg och man blir lika inspirerad varje gång man "tittar in" till dig.
Hälsningar Mamma Mat

Karin Rosa maränger sa...

Kul med chilifest!

Detta ser mkt gott och vackert ut.

pipopp sa...

Ja, jag blev lite överraskad av en ssötsak bland allaandra goda saker hos dig! ;-)
Fin bild. Vad ni måste ha pysslat med fina bastsnören och dekorationer.
Det blev fint, memorerar ideén till nästa större kalas när man ska servera till många.

Orverifiering busar. Den säger "snalarbo", snålarbo. Ger den mig en pik för att inte ha stora kalas tillräckligt ofta, eller? :)

Hallon & Blåbär sa...

Mysigt ni verkar ha haft och så läcker mat och dessert. Dig skulle man haft som kompis =)

Ha en bra dag!

Helena S sa...

Vilken fin bild! Moussen ser jättegod ut, och riktigt fint garnerad! :-)

Fröken Dill sa...

Birgitta H; visst är det en av de bästa efterätterna, med eller utan ägg.
Mamma mat; vad roligt att du gillar bilderna!
Karin; chilifest är som sagt en perfekt idé för hela den mörka årstiden. "Det doftade härligt långt ner i trapphuset." sa någon gäst.
Pia; jag har själv tagit idéen från någon blogg, men minns inte vilken. Lite kul att dekorera eftersom plastglas inte är så eleganta i sig.
Hallon; stort tack!Det gäller att bjuda på fest när man har tid och orkar. I andra tider får andra bjuda!
Helena; tack, mousse är toppen och det är kul att dekorera.
Tycker fröken Dill