torsdag 26 november 2009

En smulig paj


En av de första rätterna man fick lära sig laga på hemkunskapen var smulpaj. Trots att det egentligen är jätteenkelt har jag sett vuxna människor misslyckas med den goda pajen. Knepet är att få till smulet. Man måste nypa ihop/blanda degingredienserna lite lagom mycket och inte för länge. En smulpajdeg är användbar. Vandlgast är kanske att den läggs på sockrade, kanelade äpplen, men exempelvis hallon, körsbär eller päron blir också mycket goda pajer.


Smulpaj
5 äpplen
1/2 tsk kanel
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100 g smör
1 msk socker
1/2 dl skalade, rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form. Skala och klyfta äpplen och lägg klyftorna i formen. Strö över kanel och 2 msk socker. Nyp ihop mjöl, havregryn, smör och socker till en smulig deg. Lägg smulet på äppelklyftorna. Hacka nötterna grovt och lägg på toppen. Grädda ca 25 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

4 kommentarer:

Erka Perka sa...

En fyllning som också är riktigt god i smulpaj är äpplen och rabarber med färsk, riven ingefära.

Boel sa...

Gjorde precis också en smulpaj. Det är ju helt fantastiskt enklet och väldigt gott. Brukar inte laga så mycket dessert i vanliga fall, men en smulpaj kan man alltid slänga ihop. Dettutom kan man spara smul som blir över och slänga in i frysen och spara till nästa gång...

Anna sa...

Gott det låter med smulpaj, något man gör alldeles för sällan! Och med härligt krämig vanlijsås till ;-)

Fröken Dill sa...

Erika; ingefära som jag älskar, smart!
Boel; varmt välkommen hit!!!!
Anna; det går ju faktiskt supesnabbt.
Hälsar fröken Dill