tisdag 24 november 2009

Felix vs fröken DillJag äter väldigt sällan färdigmat. Det blir lätt så när matlagning är ett av ens största intressen. Däremot händer det att jag ser färdigmat som låter god, eller i vilket fall som en god idé. Häromdagen gick jag förbi nya reklamskyltar som visade Felix Medslhavspajer. Apensinmarinerad kyckling med grillade grönsaker och paprikacrème lät verkligen smarrigt! Och pajen på bilden såg riktigt lockande ut.

För att testa köpte jag en Felixpaj och bakade en egen med samma idé, baserad på rester av en grillad kyckling.

Resultat

Utseende
Utseendet på Felixpajen var bra. Snyggt, jämnt runt pajskal som fick fin färg i ugnen. Bra färg på själva pajinnehållet. Grönsakerna som stack upp såg fina ut. Crèmen däremot såg inte god ut efter en dryg halvtimme i ugnen.
Min hemlagade paj var lite ojämn, väl ljus i färgen, fina grönsaker som stack upp och paprikacrèmen såg härligt saftig ut.

Smak
Felixpajens skal var alldeles för hårt och smakade i stort sett ingenting. Pajinnehållet smakade likadant helt igenom. Första tuggarna var rätt goda, men man fick snabbt nog. Paprikacremen var inte god, grynig konsistens och alltför vinägrig smak. Nej usch, halva Felixpajen gick i soporna.

Mitt pajskal var ljuvligt frasigt och smakade gott av smör. Äggstanningen var saftig, man kände de individuella smakerna på grönsakerna och när man fick en apelsinmarinerad kycklingbit i munnen smakade den toppen. Den härliga kalla paprikacremen var jättegod till. Det enda som ev kunde gjorts annorlunda var lite mer kryddning av själva äggstanningen (kanske lite tomatpuré?) och lite mer ost.

En kille som verkligen gått in för att testa färdigmat mot hemlagat är Peter. Kul idé! Fast Peter verkar vara mer inriktad på pris och hur lång tid maten tar att laga. Jag är nog mer intresserad av smaken. Livet är för kort för att inte äta gott!

Paj med apelsinmarinerad kyckling och grillade grönsaker serverad med paprikacrème (2 små pajer).

50 g smör
1 1/4 del vetemjöl
1/2 msk kallt vatten
Ca 3/4 dl kött från grillad kyckling
Rivet skal och saft från 1/2 apelsin
Salt
Chliflakes
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 liten squash
10 cm purjolök
2 ägg
2 dl mjölk
1 röd paprika
1/2 dl färskost
Pressad citron
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl riven lagrad ost

Dela kycklingköttet i bitar, marinera med apelsinskal, saft, salt, peppar och chiliflakes.

Nyp ihop smör, vetemjöl och vatten till en pajdeg. Svep plast runt och vila ca 30 min i kylskåp.

En röd paprika läggs under ugnens grillelement på högsta värme. Vänd runt så att hela skalet blir svart och blåsigt. Svep in i alufolie och skala när paprikan svalnat. Mixa paprikaköttet med färskost, pressad citron, vitlök, salt och peppar.

Röd och gul paprika, squash och purjo skärs i bitar lagom för pajen och grillas i en grillpanna. Passa noga och vänd ofta så att bitarna inte blir brända.

Rör mjölk och ägg till en smet som kryddas med salt och peppar. Riv ost.

Pajdegen kavlas tunt (gärna mellan ark av plastfolie) och två små pajbottnar kläs med degen. Sätt in i frysen 10 minuter. Förgrädda 10 minuter i 200 graders ugn.

I pajbottnarna läggs kyckling och grillade grönsaker. Äggstanning hälles över och ost strös på. Grädda tills pajerna stannat, ca 30 min. Servera med paprikacrèmen och sallad.

7 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

man blir ju ofta besviken för en hel del färdigmat försäker ändå göra lite nya grejjer. Tricket är väl att kika på vad de tänkt göra och sen göra det själv på riktigt! :)

Stefan sa...

Har du sett http://fulmat.se/ ? Eller kanske det var du som gav mig tipset. I alla fall intressant.

Har du kollat kostnaden för din hemgjorda vs. Felix?

Är det Felix som gjort TV-reklamen för dessertpajer som rullat i rutan de senaste veckorna? Det måste vara ett tufft projekt för reklambyrån, för de ser ju inte ens goda ut. Hallonpajen ser torr och tråkig ut och den där sörjan som skall föreställa hallon verkar bestå av sämsta sortens "köpesylt". Å serveringen i filmen är heltrist, gör inte ett smack för att förbättra intrycket.
Den kanske är god, men reklamen kommer ALDRIG att locka mig till köp.

Skogseva sa...

Intressant och ambitiöst! Jag skulle blivit oerhört fövånad om du hade kommit fram till att "köpepajen" smakade bäst...
Vi köpte en paket kakor av märket "Göteborgs", "Emilies bärdröm". På paketet finns (väldigt omtänksamt) receptet på de havrekakor som paketet innehåller. Jag bakade helt enligt recptet med smör, margarin var naturligtvis medtaget som alternativ. Innehållsdeklarationen på paketet visade att "Göteborgs" använt vegetabilisk olja. Gissa vilken av kakorna som skulle vunnit i en tänkt smakpanel - mina eller "Göteborgs"!

Anna sa...

Nej inget går upp mot hemlagat paj. Djupfrysta Felix är inte någon höjdare. Ibland kan dock "hemgjorda" färska pajer i typ delikatessdiskar vara ganska OK.

Fröken Dill sa...

Mikaela; ofta är det absolut inget fel på idéen. Jag minns att min kompis K lagade en urgod kycklingrätt med apelsin och sherry i såsen, serverad till vildris. Idéen kom från em färdigrätt från Weight watchers!
Stefan; jag har sett fulmat. Stackarna som plågar sig igenom att prova alla dessa färdigrätter!
Missat TV-reklamen, men äter sällan efterätt i vilken fall och OM jag gör det är jag extremt kräsen.
Eva; Jag lev ändå förvänad över att skillnaden var så stor. Kul idé från Göteborgskex.
Anna; jag tror att delikatessbutikerna lagar paj ungefär som man gör hemma. GOTT!
Tycker fröken Dill

Andreas Lagar Mat sa...

Häftig idé.

Det finns absolut utrymme för att ställa färdigmaten mot väggen. Ska nog ta mig tillfälle att duellera färdigmat mot riktig mat. Tror du Findus skulle ställa upp med sponsring? :)

Mvh,
Andreas

Fröken Dill sa...

Andreas; Findus känner nog att de ligger i lä...
Men... EN GOD IDÉ ÄR TILL FÖR ATT ANVÄNDAS! Så laga på och använd snabbmatfabrikanternas idéer om de är bra.
Tycker fröken Dill