torsdag 16 juli 2009

Södra GotlandPicknicklunch med rökt flundra


Detalj från Öja kyrka


Laxpasta med rucola

Kycklingspett med saffransbulgur

Sallad med sockerärtor, avocado, fetaost, rödbetor och mandel till rökt fårfiol


Piggvarar köpta från piggvarsmannen

Polkagrisrosor tidig morgon i De badande vännernas trädgård


Från Grankullavik på Öland tog vi båten till Visby för vidare bilfärd ner till Sudret och min kompis M.

Gotland är min sommarö framför alla andra. Jag har varit mycket här tidigare, både i Visby, på norra, södra och östra Gotland + en fantastisk sensommar på Stora Karlsö. Så fort man skymtar Visbys silhuett från båten blir jag helt lycklig. Det finns så mycket både fantastisk natur och kultur på Gotland. Ljuset är speciellt och ön erbjuder dessutom en massa kulinariska upplevelser.

Efter att i många år letat hus på Sudret köpte min kompis M för några somrar sedan en tomt. På platsen som då bara var en bit skogig mark finns nu ett jättefint hus efter M:s alla idéer.
När vi kom fram blev vi bjudna på rökta räkor (kan äta det HUR ofta som helst), rökt sik med färskpotatis och sallad tillsammans med ett helt fantastiskt vin valt av M:s vinkännarkompis M. Missa inte Muscadet sèvre et Maine! Till efterätt blev det en härlig jordgubbsfrossa.

Sedan vi kom till Gotland har vädret varit perfekt och både J och jag har lyckats bränna oss rejält. Vi har promenerat längs sandstranden, kollat in raukar, picknickat vid en fantastisk klapperstenstrand där vi var helt ensamma. Åkt runt på de vackraste vägar, besökt fina medeltidskyrkor, ätit smarriga bakverk på Körsbärsgården. Dessutom har vi gått på loppisar, njutit av stenugnsbakade pizzor i Hamra och proppat i oss crepes på creperian i Hablingbo. Och när J somnade klockan nio smög jag iväg och plockade smultron.

Vi har lunchat på det utmärkta prästgärdsscaféet i Vamlingbo, där man även kunde njuta av den fina trädgården och besöka Naturrummet med inspirerade information om Gotlands natur. Vi har dessutom besökt stensågeriet i Burgsvikdär jag försett mig med en lagom stor pizzasten till ugnen (sågeriet ville inte ens ha något betalt för den fina plattan...)

Ikväll blir det avslutningsmiddag med bl a piggvar, köpt av "piggvar-mannen" som kommer förbi med bil och säljer färska piggvarar någon gång då och då.

Jag skulle kunna stanna på Gotland hela sommaren, längtar både till Visby, Ljugarn/Katthammarsviktrakten och Fårö, men det får bli en annan sommar, för tidigt imorgon går båten mot Nynäshamn. Snälla syrran har passat odlingar och husdjur och det är definitivt dags att åka tillbaka till Roslagen. Vi ska ju dessutom jobba på lördagens byloppis!
Alla ni som aldrig varit i roslagsbyn Sättralund, passa på nu på lördag! Från 10 till 14 håller vi byloppis vid S:s lada. Det brukar finnas en massa fynd att göra och så blir det servering med fika och varmkorv. Mina systersöner ska vara korvgubbar. VÄLKOMNA!!!

M:s enkla piggvar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett lager grovt salt på en plåt. Lägg fisken på saltet. Skär några snitt i fisken. Håll på vitt vin och strössla över hackad rödlök. Baka i ugnen tills fisken är precis färdig.

Bästa marinaden till grillat lamm
Skal och saft av citron, olivolja, vitlök, rosmarin, timjan, svartpeppar

4 kommentarer:

Anna B sa...

Fröken Dill, vilka fina bilder från Gotland! Det är många år sedan jag senast var där, på tok för länge sedan när jag läser ditt inlägg. Bättring!

Fröken Dill sa...

Gotland ÄR fantastiskt! Jag är helt nöjd med min älskade Roslagsby som ligger en timmes bilfärd hemifrån, men om det inte tog så lång tid och var så dyrt att åka till Gotland skulle jag nog göra nästan vad som helst för att skaffa ett ställe där!
Hälsar fröken Dill

Mian sa...

Å vilken skön semester - precis så skall det vara!

Fröken Dill sa...

Jag är bara sååå nöjd. Lite Sverigeäventyr och sedan lugnet på landet, kan det bli bättre?

Undrar sommar-Dillen