måndag 7 december 2009

Ätbara ädelstenar med rötter i den svenska myllan



Det är grått nu… Gråare än gråast…
Någonting färgrikt måste till för att man ska överleva...
lite vitaminer är heller inte dumt…
och billigt…
och i säsong…
och med lite guldkant!

Vad passar då bättre än att pimpa upp de hederliga rotfrukterna till lyxsnittar? Fungerar lika bra på glöggfesten som till nyåret. Själva åt vi dem en alldeles superregnig söndag som råkade vara andra advent, men kändes mer som en ny november! Grundidéen kommer från en gammal ”Allt om mat” från början av 1990-talet , men jag har själv experimenterat fram receptidéerna.

Rödbetskvadrater med limedoftande avocadoröra
2 rödbetor
1/2 lime
1 avokado
Salt och peppar

Skär rödbetor i 3 mm skivor. Skär ut kvadrater och koka i saltat vatten tills de är al dente. Gröp ur avocadon och mosa med pressad lime, salt och peppar. Spritsa avocadorör på rödbetskvadraterna när de svalnat.

Palsternacksbottnar med böcklingpastej och röd caviar
2 palsternackor
Böcklingpastej (gärna hemgjord- mosa färskost med böcklingkött)
1 burk av så god rom som du har råd med, från röd caviar till löjrom från Kalix

Skär palsternackor i skivor som är ett par mm tjocka. Koka tills de är mjuka. Ta ut jämna rundlar med ett mått. Lägg en palsternacksrundel som botten, klicka på två klickar böcklingpastej, ställ två halva palsternacksrondeller på pastejen och toppa med rom.

Rostade svartrötter med morotscrème
2 Svartrötter
Citron
3 morötter
3 msk färskost
Ca 2 cm färsk ingefära
1/2 pressad apelsin
1 vitlöksklyfta
Ca 1/2 röd chilifrukt
Salt och peppar
Färsk koriander
Skala svartrötterna. Skär i 4 cm bitar. Koka mjuka i vatten med citron och salt. Dela på längden. Skala morötterna och skär i bitar. Koka tills de är mjuka. Låt ånga av och mixa med färskost, pressad apelsin, hackad ingefära och chili. Smaka av med salt och peppar. Spritsa morotscrèmen på svartrotshalvorna och dekorera med färsk koriander.

Ost och rotsellerisnittar
Ca 10 tjocka skivor ost, te x cheddar
1/4 rotselleri
1 tsk dijonsenap
2 msk rapsolja
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Paprikapulver

Ta ut runda bottnat av osten. Skala och strimla rotsellerin fint. Koka 1/2 minut. Kyl i kallt vatten. Vispa samman senap, olja och citron. Häll derssingen på rotselleristrimlet och smaka av med salt och peppar. Lägg sallade på ostbottnarna och dofta över paprikapulver

Jordärtskockcrème med tryffelolja och svamp
3 små potatisar
6 normalstora jordärtskockor
Pressad citron
Ca 3 msk visprädde
Tryffelolja
Trattkantareller
Rosmarin (eller timjan)

Koka potatisarna, låt kallna, skala och skär till bottnar, ett par cm tjocka. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i vatten med lite citron i. Mixa med grädde och smaka av med mer citron, tryffelolja, salt och peppar. Knaperstek svampen i smör. På potatisbottnar spritsas jordärtskockscrème som toppas med svamp och rosmarin (eller timjan).

15 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka bra idéer!

Det här måste stjärnmärkas så att jag kan återkomma.

Smakmässigt är jag mest nyfiken på palsternacka - böckling. Känns som det vore gott. Spännande.

Resten tror jag mig kunna ana hur det smakar

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vilka läckerheter och så vackra dessutom. Det var en lyxig andra advent det :) Härligt med nåt som lyser upp i gråskalan.

Martina sa...

Dom ser jättefina ut, det kan man verkligen behöva i vintermörkret!

Lisette sa...

Jätteläckert ser det ut! Jag har skrivit ut recepter och hoppas använda det på vår nyårsfest! Tackar.

Chezsofia sa...

Så extremt lyxigt det ser ut!
Låter dessutom jättegott. Intressanta och inspirerande kombinationer.

Unknown sa...

Jättebra idé! För att inte säga vackert! Vad roligt det måste ha varit att välja alla smaker och former.

Karin sa...

Precis vad jag tänkte för någon vecka sedan. Längtan efter någonting färgrikt och mustigt var stark. Rödbetssoppa skulle sitta fint, tyckte jag. Men det fanns inga rödbetor i grönsaksdisken så jag bad att de skulle ta hem. Det var bara det att butiken fick hem gulbetor istället. Hmm.. En gul "Borstj" är inte riktigt lika god som en röd.

Susie i köket sa...

Mumsmums. Bokmärke på de recepten:)

Frostrosor sa...

Vilka tjusiga snittar!

Mian sa...

Vilka vackra läckerbitar.
Bra enkla recept.
Tackar så mycket!

Remsan sa...

Rotfrukter som är så gott, men att få till något så fint av dessa! Alla ser lika goda ut!

Hallon & Blåbär sa...

Åh, vilka härliga läckerbitar!

Fröken Dill sa...

JÄTTEKUL att ni gillade mina förvandlade rotfrukter! Jag tycker idéen att förvandla vardagsråvaror till lyx känns rolig. Man kan säkert jobba vidare med idéerna, t ex kan jag tänka mig pepparrot i avocadocrèmen och om man serverar morotsmoussesnitt till glöggen kan den säkert tåla ett tillskott av fler julkryddor. Rostad mandel skulle fungerat fint till potatis/jordärtskockssnitten. Den där sellerisalladen som jag använt till ostsnitten är också ett väldigt gott tillbehör till kötträtter. En annan variation är att ugnsrosta istället för att koka rotsakerna. Det lockar fram fina smaker. Överhuvudtaget finns det sååå mycket man kan göra med våra svenska rotfrukter. J har just köpt gulbetor för att lägga in med stjärnanis till julbordet. Spännande!
Hälsar fröken Dill (som sett SOOOL på väderprognosen om några dagar)

Anonym sa...

Jag skickade nyss in ditt inlägg till Veckans Twitterkock, som Rikard Nilsson håller i.
Jag tycker den fina inspirationen till vad man kan göra med rotfrukter behöver uppmärksammas.

Fröken dill sa...

Tack, vad spännande! Men twitter, måste inte det vara max 64 tecken eller något sådant? Måste fråga någon av "småtjejerna" på jobbet.

Hälsar Dillen (sist av alla med ny teknik, men nu har jag i alla fall mobiltelefon...fast den klarar inte MMS...heter det fortfarande MMS, förresten...)