måndag 1 juni 2009

Släktträff



En gång om året, i vår- eller försommartid träffas delar av min släkt i Sparreholm. Traditionen har pågått sedan jag var i tonåren och det är alltid lika kul och bra ordnat. Trakten runt Sparreholm måste vara en av Sveriges absolut vackraste. Artrika hagar, kullar, uråldriga ekar och sjön Båven som glimmar.

På släktträffen är det knytis, vilket alltid leder till att man får äta en massa god mat. I år fanns t ex min sysslings jättegoda paj med saftig kyckling, chili, oliver och kronärtskockor (hur fick du den så saftig, M?), M:s spännande sallad med cantaloup-melon i tärningar, chèvre och knaperstekt bacon på bädd av olika salladsblad och spenat, en urgod gurkinläggning med massor av dill, min mammas moussaka-paj och fantastiska korvar från Rosas på Öland.

Mitt eget bidrag var en musselsallad som skulle vara något åt Blå-portenhållet. Tyvärr var fredagens leverans av blåmusslor från Årstiderna inte alls goda. De smakade dy! En svår besvikelse när de redan kärleksfullt kokats i vin, kryddor och fin fiskbuljong. Musslorna fick snabbt bytas ut mot burkdito vilket räddade den vitlökstäta salladen, men absolut inte gav den det där lilla extra. En dressing med hemgjord majonäs, gräddfil, färsk, pressad vitlök, massor finhackad persilja, lite dragon, finhackad mild lök, salt och peppar är ju i och för sig alltid god.

Vi blev proppmätta eftersom det fanns massor med mat. Till efterätt kunde man välja på flera sorters rabarberpaj och lönnsirapsindränkta plättar i form av Musse Pigg.

För att väga upp allt ätande begav vi oss ut på en promenad. Målet var ett hus där min farfarsfar bott. Väldigt fint hus, men tyvärr ägs det idag av en arg dam som inte alls vill ha besök.

8 kommentarer:

Anna sa...

Så gott allt ser ut! Vad hungrig jag blir ;-) Synd att musslorna inte var som de borde men blev säkert jättegott. Soliga och varma hälsningar från Köpenhamn

I Nadjas kök sa...

Din mammas moussaka paj fick mig att haja till, har du receptet på den kanske? Det låter mycket gott.

Ha en fin dag,
Nadja

Fröken Dill sa...

Jag ska kolla med mamma, om nu inte mamma själv kan/vill skriva förstås????

Undrar dotter-Dillen

björkliden-igen-2011 sa...

Hej Jenny!
Har just tillbringat en trevlig kväll med föräldrarna-Dill! God middag på tapas-restaurang + tänkvärd teaterpjäs, skriven av Kristina Lugn!
Min sallad bestod av cantaloup-melon (ej mango) och i botten olika salladssorter och spenat.
Jag har informerat släkten om din rapport! Kram Mayne

Fröken Dill sa...

Kuuul Mayne!!!
Melon i salladen, aha. Väldigt gott var det.

Massa, massa kram

Unknown sa...

Hej kära syssling!

Ja, det var en härlig dag som vanlig i Sparre! Jättekul att ses, men synd om sjuklingarna.

Här kommer receptet på kycklingpajen. Det fanns med i Matmagasinet nr 5, men det här är min förenklade variant.

Matig kycklingpaj

Pajdeg - som vanligt i matberedaren. Jag bytte ut 1 dl vetemjöl mot fullkornsdinkel.
Förgrädda ca 15 min 225°.

Fyllning:
1 gul lök
ca 350 g kycklingfilé
1 spansk pepparfrukt eller chili
grillkrydda (ganska mycket)
1 dl oliver
4 kronärtskockor på burk
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
4 dl riven ost

Fräs hackad lök och strimlad kyckling ca 10 min. Låt pepparfrukten fräsa med de sista 2 min. Smaka av med grillkryddan. Blanda i oliver och kronärtskockorna i bitar (jag tog hjärtan).
Lägg fyllningen i pajskalet

Rör ihop ägg, grädde och ost och häll det över. Grädda ca 35 min tills äggstanningen stelnat.

Garnera med rucola (den jag glömde hemma, hihi).

Hoppas fler kan smaska god kycklingpaj nu. Det var ett lyckat första försök för mig.

Kram Mimmi

Fröken Dill sa...

Hej Mimmi!
Fantastiskt roligt att få in dig i bloggen!!!
Och stort tack för receptet. Pajen lät god, men den smakade verkligen ÄNNU godare. Den kanske är en idé för vår födelsedag?
Massa kram från syssling Jenny

Fröken Dill sa...

Nadja; jag försökte få loss receptet från mamma, men hon slingrade sig. "Det var ju inte precis ett recept" sa hon. Ett tunt förgräddat pajskal och en moussakafyllning utan bechamel verkar i alla fall vara knepet. Jag vet att mamma alltid brukar försteka auberginskivorna till moussaka, innan de varvas med köttfärssåsen.
Hälsar dotter-Dillen