tisdag 30 juni 2009

Asiatiskt i värmen

En av de allra bästa rätterna för varma sommardagar är iskalla soba-nudlar i soyatät buljong. Orginalet fick jag på restaurang Shogun i Gamla Stan för många år sedan och det går rätt bra att få till någor liknande själv. Efter att ha konsulterat den japanska kokbokan "Street café japan" gör jag så här:

Iskalla sobanudlar i buljong (4 portioner)
450 g sobanudlar
1 tsk wasabi
2 vårlökar
5 msk japansk soya
3 msk mirinvin
1 msk socker
1/2 tsk dashi

Koka nudlarna enligt instruktion på paketet. (Det bästa brukar vara att bara lägga dem i kokande vatten, sätta på lock och låta stå tills de blir lagom mjuka, men fortfarande har spänsten kvar.) Spola i iskallt vatten. Värm tre dl vatten på spisen och tillsätt soya, mirin och socker. Sänk värmen och tillsätt dashi. Rör tills allt har löst sig. Kyl kastrullen i vattenbad, gärna med is i tills den är iskall. Lägg sobanudlarna i portionsskålar, häll på buljongen och servera med wasabi och vårlök. Man kan också strössla rostade nori-blad i bitar över.

En annan god sak är förstås dumplings. Alldeles utmärkta sådana kan köpas på nästan vilken asiatbutik som helst. Bara att ångkoka med salladsblad i botten och servera med sweet chilisås och soya med sesamolja.

Små goda frysta vårrullar brukar också finnas i asiatiska affärer. De kan friteras eller stekas i olja och få gå färdigt i ugn. Serveras med samma såser som dumplingen.

1 kommentar:

Anna sa...

Ser både läckert och nyttigt ut!
:-) puhh ja det är varmt ute men härliga sommarkvällar det är!
:-) //Anna