tisdag 2 juni 2009

Återbloggat - Italiensk buffet






För några år sedan ordnade jag och en kompis en återträff för kollegorna på vårt före detta jobb. Vi provade italienska viner och åt en hemlagad buffet med inspitation från det stövelformade landet.

Detta stod på buffetbordet:
- Ört och citronmarinerad skaldjurssallad
- Olika italienska salamisorter i tunna skivor
- Carpaccio; rå oxfilé i lövtunna skivor (enklare om man fryser först) med fin olivolja, flingsalt, nymald svartpeppar, rucola, parmesan och citronklyftor
- Grillade baconlindade pestofyllda marinerade kycklinglår med youghurt-citron-sardellsås
- Grillad parmalindad sparris med chèvre
- Minipizzor med rårörd tomatsås, mozzarella samt parmesan, rucola och parma som läggs på efter gräddning
- Rostade cocktailtomater
- Grillad paprika i olivoljemarinad
- Örtmarinerade oliver
- Sallad med parmesandressing
- Spenatsallad med gorgonzola och valnötter
- Frittata med lök, pecorino och kronärtskockor
- Parmesangratinerad fänkål
- Smördegsknyten med kronärtskocka
- Taleggio och gorgonzola med gott bröd
- Citronbaguetter med rucolasmör
- Fänkålstaralli och grissini


Smördegsknyten med kronärtskocka
6-8 smördegsplattor
8-10 soltorkade tomater
1 burk kronärtskocksbottnar
3 msk färsk basilika, finhackad
1 msk pressad citron
100 g riven parmesanost
250 g Kesella Gourmet
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka tomaterna. Mixa eller finhacka kronärtskocksbottnarna. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smet. Kavla ut smördegsplattorna och dela dem i fyrkanter ca 8x8 cm. Lägg en klick av fyllningen på varje platta och nyp ihop till knyten. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen 15-20 minuter.

7 kommentarer:

Jessica sa...

Vilken otroligt härlig italiensk buffe.

Ha en bra dag!

Anna sa...

En buffé helt i min smak! ;-)
Ser hur gott ut som helst! //Anna

Rebecca sa...

Vilken underbar buffé. Italienskt är bäst.

Lisa sa...

madre mia. vilken underbar buffe!

Fröken Dill sa...

Nästan ALLA gillar italienskt. I Italien är ju det goda med maten att den är så enkel. Tänk en skiva av de där fula, stora rödgröna salladstomaterna med bara olivolja och lite salt, mums. Här hemma är det lite svårt att hitta lika bra råvaror så man får vara lite mer kreativ med kryddningen istället.
Hälsar fröken Dill

E sa...

Tack för tips om de fyllda kycklinglåren! änligen säljer de kycklinglårfilé i Holland också. Hade ingen färsk basilika, det fick bli lite salvia från trädgården istället.

Fröken Dill sa...

Härligt E. Kycklinglårfilé är den bästa styckdelen! Billigare och saftigare än bröstköttet! Färsk salvia från egen odling låter bra. Er rosmarin var ju annars helt magnifik. Klimatet hos er är verkligen mildare.
Massa kram från Dillen