onsdag 17 juni 2009

Miljö på jobbet


När vi skulle hålla miljöworkshop på jobbet var tanken att servera en ekologisk drink med dito snacks. Jättelätt, trodde jag! Erfarenheten är att det finns fantastiskt goda ekologiska chips, (totalt beroendeframkallande) men att man kan glömma all sprit - den är helt oekologisk! Rött och vitt vin finns att välja på, men vi ville ha en fin drink, inte en slabbig bål.

Jag blev överlycklig när jag fick tipset om Ecologica mousserande vin. Sprang genast till Systembolaget och beställde för att vi skulle kuna blanda Mimosa - fräscha, goda, inte alltför alkoholstarka drinkar. I förrgår skulle vinet ha kommit. IDAG fanns det ännu inte på plats, så det fick av nödtvång bli vanligt oekologiskt bubbel med kravmärkt juice och ekologiska apelsinbitar. Nöden har ingen lag! (Om du vill göra Mimosa själv är tipset att köpa god juice utan fruktkött, tyvärr troligen oekologisk, alternativt sila juicen. Vi hann inte med detta, men det blir mycket bättre utan fruktkött som flyter på ytan!)

Lite frusterande att det är så svårt att välja miljövänliga alternativ. Lika frusterande är att workshopen visade att vårt företag behöver MYCKET MER kunskap och inspiration på milöområdet. (Vi som har jobbat med frågan är superengagerade, men vad hjälper det när kollegorna inte är med på tåget?) Å andra sidan är detta definitivt en spännande utmaning och vi fick massor tips om i vilken riktning vi ska gå. Ett miljöledningssystem som inte har alla anställdas engagemang är totalt värdelöst, så även om det känns tufft är negativ kritik bara av godo! Då kan man ju göra något åt saken så att detta blir vårt företags sätt att arbeta med våra miljöfrågor.

Hälsar miljö-Dillen

3 kommentarer:

Anna sa...

Miljöfrågor är viktigar på en arbetsplats. Har jobbar på ett företag som var ISO 14001 certifierade. Det finns mycket att göra på en arbetsplats och för att få "alla med".

I alla fall kul att det kommer mer och mer ekologiska varor på Systemet och drinken lät jättegod. :-) //Anna

A home far away sa...

Hej vilken fin blogg du har, nu måste jag läsa tidigare inlägg!

Ha en fin midsommarhelg
Kram Gunilla från Singapore

Fröken Dill sa...

Vi siktar mot att bli certifierade enligt ISO 14001, helst redan till årsskiftet och det är mitt jobb att se till att vi uppfyller kraven. (Jag är ju inte bara arkitekt utan även miljökonsult...) Från början kändes uppdraget helt hopplöst, men nu har jag fått en liten, otroligt duktig och entusiastisk arbetsgrupp. KUL!
Jättemycket välkommen hit Gunilla! Låter härligt varmt i Singapor. Som du kanske märker vräker regnet ner och det är sådär fem grader varmt här. Typisk svensk sommar!
Många hälsningar från fröken Dill