söndag 28 juni 2009

Söndagsmiddag i värmen
"Jag kan göra gazpacho om du fixar något mer till middag" sa jag till J i telefonen från landet. När jag kom hem till stan vid halv åttatiden hade J fixat en riktig lyxmiddag. Saganakifylld paprika och en bondsallad med sidfläsk och brödkrutonger dukades upp på balkongen tillsammans med en iskall sauvignon blanc.

Jag skyndade mig att göra en kanna gazpacho. Inspirationen kommer från Carl Butler.

Gazpacho
2 skivor formbröd
2 vitlöksklyftor
1/2 dl god olivolja
1/2 gurka
1 röd paprika
1 grön paprika
1/2 röd chilifrukt (eller några stänk tabasco)
4 dl tomatjuice
Salt, nymald svartpeppar och rödvinsvinäger efter smak

Lägg paprikorna under ugnens grillelement några minuter. Skalet ska bli svart och lite blåsigt. Låt dem svalna i en påse och skala sedan. Skär i bitar.
Kantskär brödet och blöt upp skivorna med vatten till en deg. Pressa i vitlöksklyftorna. Stråla i olivoljan under vispning (som när du gör majonäs). Häll brödsmeten i en mixer tillsammans med gurkan, skalad och i bitar, paprikorna, chili, tomatjuice så att det täcker och ett gäng isbitar. Kör mixern tills allt är finfördelat. Smaksätt med salt, peppar och vinäger. Späd eventuellt med mer tomatjuice. Servera med isbitar i glas eller i soppskålar toppade med brödkrutonger.

Efter middagen tog vi en promenad på Fredhällsklipporna. Solen hade gått ner, men det strålade härlig värme från klipporna. Sådana här sammetsnätter vill man aldrig gå och lägga sig. Imorgon börjar min sista vecka på jobbet innan semestern.

3 kommentarer:

Caroline sa...

Gazpacho, mums vad gott. Perfekt tips dessa varma dagar. Har aldrig testat det, ska definitivt prova ditt recept.

Fröken Dill sa...

Man kan göra gaspacho med buljong också, men jag tycker nästan att min (eller snarare Carl Butlers) variant är fräschare, som en sallad i soppform...
Funderar Dillen

Viktoria Schiöler sa...

Vilka vackra foton! Gazpacho är ju fantastiskt när det är såhär varmt, nästan allt annat känns fel.