söndag 30 augusti 2009

Årstidens överflöd


Är det någon mer än jag som har svårt att välja bland alla godsaker som är i säsong just nu? På bilden ett urval av sådant jag plockat på landet, köpt närodlat eller plockat på självplock. Vad sägs om tomater, dillkronor, gurka, färsk vitlök, många sorters kryddor, kantareller, paprika, squash, palsternacka, nypotatis, kronärtskockor, fänkål, sallad, vaxbönor, äpplen och päron?

Kvällens meny blev femrätters "extra allt". Smörstekta kantareller på dito brödskiva, en liten rätt med vaxbönor och små squashar, hemgravad lax med hovmästarsås och en underbar dillkokt nypotatis. Sorten hette Arielle och vi åt den med lyxigt Väddösmör och salt. Små kronärtskockor med samma smör, salt och en citronklyfta. Vi avslutade med varsin krabbhalva med hovmästarsås. Ett bra slut på veckan!

Wokade vaxbönor och squashar
Ca 15 vaxbönor, skurna i 2 cm bitar
3 små squashar, skivade
1 shalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk torr vermouth alt vitt vin
1 skvätt kycklingfond
1 salladslök, skivad
Salt och nymald svartpeppar
Färsk timjan eller rosmarin

Woka vitlök, shalottenlök, bönor och squash hastigt tills de får lite färg. Häll på vin och fond. Låt koka någon halv minut. Lägg i salladslöken och smaka av med kryddorna.



7 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Visst är det fantastiskt nu i skördetider. Underbar bild!

Anna sa...

Ja nu är man i himmelriket! :-) Ser jättefräscht och gott ut! Kram Anna

Fröken Dill sa...

Massor med välkommen hit Helena!
Tänk om den här säsongen kunde vara lite längre... Mitt eget mål med odling och även i köket är att förlänga säsongen. Man borde kunna börja tidigare, sluta senare och bli bättre på att ta tillvara.
Funderar fröken Dill

Filibabba sa...

sv: krikonen är mer söta som plommon! :)

Fröken Dill sa...

Aha, nu vet jag vad min kollega U har i sin trädgård. Det måste vara krikon. KUL!
Tycker fröken Dill

Mian sa...

Det är helt underbart att ha tillgång till så många fina grönsaker. Jag får ju hur mycket jag vill ifrån Jans odlingar just nu - hinner nästan inte använda allt.

Fröken Dill sa...

Hoppas, hoppas att hösten blir mild!
Hälsar fröken Dill