lördag 29 augusti 2009

Flott flottVi har haft premiär, ankfettspremiär.

Det var inte helt lätt att lägga vantarna på fettet. Det fanns ju i manuella disken på NK:s matavdelning, men jag var tvungen att vänta en halv evighet på att ett gäng tjusiga NK-kunder skulle köpa ett hekto av den salamin, ett halvt hekto westfalisk skinka i extra tunna skivor, fem skivor leverpastej och tio räkor o s v, o sv. Den ensamma killen bakom disken kämpade på, men det tog ändå tid. Till slut blev ankfettsburken min.

I pergolan på landet friterade J skuren sparrispotatis i en wokpanna. Med salt och peppar på blev det den godaste pommes frittes jag någonsin ätit. Ankfettet var perfekt att fritera i och gav en underbart fyllig, lite nötaktig smak.

10 kommentarer:

Emil O sa...

Oooh, det där lät inte dumt alls!

Anna sa...

Vilka härligt krispiga pommes det ser ut som! ;-) Kram Anna

J sa...

Jag kommer aldrig att komma in under 80Kg... :-)

Fröken Dill sa...

Anna, det var verkligen värt besväret att skaffa ankfett! Nästa gång ska jag testa med att göra rotfruktschips!!
J, jodå med mitt träningsprogram med 1 mils promenad per dag går det finfint!
Hälsar fröken Dill

Fröken Dill sa...

Emil, den där jordgubbsmarmeladen är otrolig! Igår åt jag den på frasstekta pannkakor med vaniljglass. GOTT, GOTT, GOTT!
Tycker fröken Dill

Emil O sa...

Tack tack, ska vidarebefordra berömmet igen. Vi får kika förbi någon gång med mer marmelad helt enkelt =)

Fröken Dill sa...

Marmelad-mums!
Min kompis E undrar förresten om du var den Emil som blev hennes döttrars storfavorit på Arlanda. Någon som jobbade där och som de träffat i samband med biluthyrning och jag förstod rätt. Är du den stora idolen eller en kollega med samma namn?
Undrar Dillen

Emil O sa...

Jag jobbar ju, tyvärr, på arlanda. Vill helst därifrån numera men jobbmarknaden är ju knappast rolig just nu. Det kan ha varit jag, har inte mycket att göra med biluthyrning men vi får svara på mycket frågor av all karaktär. Vi handhar hanteringen av borttappat baggage, så om dom saknade sånt är det stor chans att dom kom till mig. Finns ingen annan på just mitt jobb med samma namn, men kan ju inte svara för hela arlanda.

Om det är så att jag gjorde ett gott intryck är jag glad, idol låter klart grandiost =D

Sedir sa...

Hej,

Försökt hitta din e-mail men lyckas inte. Jag undrar vilken temperatur du haft? Har du gjort potatisarna i en traktörpanna eller i en kastrull? Har du gjort den i flera omgångar?

Tänkte mig en påprovning av fritering av potatis i ankfett nu i dagarna och jag vill gärna ha så mycket info som möjligt.

Skulle verkligen uppskatta om du kunde svara så utförligt du bara orkar på min mail sedir.ajeenah@gmail.com.

Tack för en jättefin blogg.

S.

Fröken Dill sa...

Hej Sedir!
Hoppas svaret inte kommer för sent, jag såg din kommentar först nu (måste ordna något som följer upp kommentarer på äldre inlägg...).
Temperatur: jag brukar aldrig mäta temperaturen men lägger en lite bit bröd i oljan, när den blir gyllenbrun är temperaturen den rätta!
Kärl: Friterar helst i en wok.
Omgångar: Ja, ta lagom mycket åt gången så att temperaturen inte sjunker för mycket.
Hoppas din ankfettsfritering går/gick bra!
Massa hälsningar från fröken Dill