tisdag 1 september 2009

Den stora fisksoppan i ärvd terrin


Från sin farmor har J ärvt en stor soppterrin. J:s farmor tyckte att den var en av de finaste saker hon hade. Vi tycker att den är precis på gränsen mellan gräslig och roligt kitschig. När J:s farmor bjöd hem familjen var det alltid under förevändning att det skulle bara bli en liten soppa. När alla ätit sig proppmätta på den goda fisksoppan DÅ kom steken med alla tillbehör. Efter steken kom osten, alla sorters. Och efter osten kom tårtan. J påstår att han har aldrig varit så nära att äta ihjäl sig någonsin...

Eftersom dagen varit lite kulen passade en varm soppa till middag. För att matcha soppterrinen föll valet föll på en mustig fisk- och skaldjurssoppa med saffran och apelsin. I soppan "lightaioli" i form av turkisk yoghurt med pressad vitlök, lite olivolja, salt och peppar. Till soppan serverdes gott bröd med lagrad ost. Efter soppan - ingenting!

Mustig fisksoppa med saffran och apelsin, 4 port
En skvätt olivolja
150 g lax, skuren i stora kuber
150 g vit fisk, t ex sej, skuren i stora kuber
20 räkor, med skal, skalade
1 gul lök, i skivor
1/2 purjo, det gröna i skivor
2 morötter
1 färsk fänkål, skivad
5 tomater, skållade, skalade och urkärnade, i klyftor
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 paket saffran, mortlade med lite salt
Skal och saft av 1/2 apelsin
2 dl torrt vitt vin
1 l god fiskbuljong (jag tog räkbuljong från frysen, vatten, fiskfond och ett par grönsaksuljongtärningar)
Tabasco eller cayennepeppar
Salt och peppar
Ev lite dragon
"Fuskaioli": Turkisk yoghurt, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, salt och peppar

Fräs grönsaker och lök i olivolja, börja med de hårdaste och lägg vartefter i de mjukare. Späd med vin och buljong, pytsa i apelsinsaft, saffran och tomatpuré. Koka en liten stund. Grönsakerna skall fortfarande vara al dente. Smaka av med salt, peppar, ev dragon och tabasco eller cayennepeppar. Strax innan servering läggs fiskbitarna i och soppan värms snabbt så att fisken inte blir överkokt. Strössla räkor i soppan vid servering. Njut med aioli eller vitlöksyoghurt!

Till sist ett litet tips om du, som jag, vill ha soppan i matlådan nästa dag. Håll fisk och skaldjur på sidan om och koka/värm inte dem som ska ätas dagen efter förrän det blir dags. Rå fisk i tärningar kokar på nolltid i varm soppa!

4 kommentarer:

Anna sa...

Åhhh vad gott det låter och perfekt att servera i soppterrinen ;-) Nu ska jag åka till min fiskhandlare och handla till soppan! Kram Anna

Helena Ljunggren sa...

Vilken ljuvlig terrin! Och dina bilder är så läckra!

Fröken Dill sa...

Fisksoppa med saffran är verkligen alltid jättgott. Alldeles särskilt med färsk fisk från fiskhandlaran misstänker jag. Jag rafsade snabbt åt mig frysfisk igår? Varför? Antagligen berodde det på att den färska var dubbelt så dyr ):.
Tack Helena, jättekul att du gillar bilderna!
Hälsar Dillen

Anna B sa...

Vilken vacker pjäs! Hade en soppterrin med svalor på som jag tyvärr lyckades panga i en flytt. Fast den var inte i närheten så praktfull som din, Fröken Dill ;-)