söndag 9 augusti 2009

Sjöns glittrande guld


När mina systersöner var mindre sa fiskaren Bosse till dem att de skulle få en krona för varje ben de hittade i abborrar som Bosse filéat. Till våren fick Bosse ett papper där småkillarna tejpat upp de få ben som hittats i fisken! För kronorna inköptes mer fisk!

Efter beställning per telefon for jag längs några slingriga landsvägar ner till bryggan där Bosse har sin båt. En hel hink härliga stora, tjurnackade abborrar väntade på mig och Bosse visade hur man filéar (han gjorde inte precis som på bilderna, men den metoden går säkert också bra). Jag åkte hem och lyckades få till rätt stiliga filéer även om det tog halva eftermiddagen. Av ben och huvuden kokade jag fiskbuljong. I en lag med skivad gul lök, purjo, morot och några vitpepparkorn fick fiskrenset koka, först helt kort tills kvarvarande kött var klart, varefter det togs tillvara och sedan 30 minuter, varefter buljongen silades av och reducerades till ett par deciliter lagom för frysen.
Trots alla fiskbestyr har jag i alla fall hunnit bada två gånger idag. Härligt ljummet i vattnet och känslan efteråt är oslagbar.

Till middagen blev det smörstekt abborrfilé (salt och lite nymald vitpeppar) med kantareller, sallad och en liten kall sås (crème fraîche med citron, dill, hackad rödlök och lite kryddor). Mycket, mycket gott!!! Nu har mörkret sänkt sig över landet, månen stiger upp bakom trädtopparna och jag njuter av dansk stinkost och gorgonzola till ett glas sherry.

9 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Åh mums! Bli så sugen på att sätta mig med metspöet! Kram Mimmi

Fröken Dill sa...

Ett supertips för att få abborre är att kasta med jiggar. Inte mycket krångligare än att meta, men ger fler napp och större abborrar. (Någon gång kan man få en gädda också och det är ju alltid spännande!)
Hälsar fröken Dill

Anna sa...

Vad gott det låter! Har inte testat aborre på hur länge som helst och det är synd. Tror senast var vid någon restaurang vid Genevesjön där (om jag minns rätt!) där nationalrätten var friterad aborre med pommes! Verkar hur gott som helst med kantareller och allt det andra ;-) Kram Anna

Filibabba sa...

fin blogg! :)

Fröken Dill sa...

Friterad abborre är säkert toppen! Det måste jag prova någon gång. J är helt galen på att fritera allt så han kanske kan leka frityrkock i pergolan på landet...

Tack snälla Filibabba och varmt välkommen hit!

Hälsar fröken Dill

Red Scream sa...

Dansk stinkost, Gamle Ole? ;-)

Fröken Dill sa...

Kunde varit Gamle Ole, men detta var någon typ av lagrad Danbo eller möjligen Koning guld. Extremt stinkig och väldigt god i alla fall. Kan köpas på Netto och man bor i södra Sverige där kedjan fortfarande finns kvar.
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

Fler som har fått smaka den goda abborren ser jag. En sommardelikatess av högsta rang.
Må så gott/ Mimmi

Fröken Dill sa...

Mimmi, abborrar ÄR höjden av lyx!
Osten var såklart Staerke Jyde från Danmark. Om ni gillar stinkostar - köp, köp från Netto (eller någon annan)!
Tycker fröken Dill