onsdag 26 augusti 2009

Äppelpremiär


Mina föräldrar har en liten trädgård på kanske trehundra kvadratmeter. Där finns fem äppelträd, men många fler sorters äpplen eftersom några av träden är ympade. I år dignar träden av frukt. Jag tänkte försöka hänga med den svenska äppelsäsongen och presentera äppelsorterna vartefter de mognar. En liten baktanke med det här är att jag ska försöka välja EN sorts äpple att plantera på landet, där odlingsutrymmet är begränsat och grävjobbet i den steniga roslagsbacken minst sagt ryggknäckande.

Först ut av äppelsorterna är Transparente Blanche. Det kallas också glasäpple vilket är lätt att förstå när man ser det ljusa, genomskinliga, glasartade köttet. Äpplet får lätt stötskador och måste hanteras varsamt. Transparente Blanche är ett sommaräpple som mognar i månadsskiftet augusti/september och säsongen är kort. Ett lagom moget Transparente Blanche smakar syrligt och gott, men äpplet blir snabbt övermoget. Främst har man nytta av denna sort till äppelmos och i äppelkakor. På nätet läset jag att Transparente Blanche är en bra pollineringssort och härdig upp till zon IV.

3 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Måste passa på och plugga min lilla tävlig om en "Äppelkokbok" imorgon för att fira 1000-läsare. Kanske något för dig i dessa test-tider. Kram igen

Carro sa...

Jag har också tokmycket äpplen på mitt träd i år :) Verkar vara ett bra år för dem .. Ha en fin helg !

Mian sa...

Mina Transparente Blanche (48 st) är nu slut. Snyft...