torsdag 20 augusti 2009

Trädgårdsfest med grannarna

Gårdagens trädgårdsfest med alla mina fina grannar blev verkligen lyckad. Vädret bättrade på sig så det var inga problem att sitta utomhus. Festen inleddes med mingel runt grillen medan vi åt crostinis med getost och färdiga röror från Zetas. Den grillade lammentrecoten med potatisgratäng och sallad smakade hur gott som helst och jag lyckades rädda efterrätten ur ugnen med nöd och näppe.

Valet av efterätt var inte helt lätt. Jag hade fått så många suveräna tips, men vårt dignande päronträd inspirerade så valet föll på Mandelpäron, efter ett recept som jag tror kommer från en gammal "Buffé".
Mandelpäron
4-5 päron
200 g mandelmassa
2 ägg
rivet skal av 1 citron
3 dl socker
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 citronskivor
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda socker, vatten och vin i en kastrull. Lägg i citronskivor. Skala och halvera päronen. Koka dem mjuka i lagen utan att de blir mosiga. Lägg päronhalvorna i en ungsform. Jag hällde också på några matskedar päronkonjak. Grovriv mandelmassan. Blanda med ägg och citronskal till en fluffig smet. Bred smeten över päronen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera med lättvispad grädde.

3 kommentarer:

tina sa...

Åh! Hurra för trädgårdsfest! :-D

Fröken Dill sa...

När vi nu har en sån jättefin liten gemensam trädgård så är det jättekul att kunna använda den. Verklikgen toppen med bra grannar också! Sånt är vikitgt, särskilt när man bor i en förening med bara fem lägenheter.
Många hälsningar från fröken Dill

Viktoria sa...

Tack för tipset, jag är väldigt förtjust i mandelmassa så det här ska jag prova! Hur nödvändig tror du att päronlikören är?