En gång varje sommar brukar jag göra crab cakes. Det är ganska arbetsintensivt, men blir väldigt gott. Igår när mina vänner som vanligtvis bor i Holland var här med sina döttrar passade jag på att göra de friterade godsakerna, vars ursprung tydligen inte är Thailand utan Califonien.
Fröken Dills crab cakes
Det vita köttet från 1 krabba, hackat
200 g vitt fiskkött (jag tog sej), hackat
3 salladslökar, finhackade
1 liten shalottenlök, finhackad
2 ägg
Ca 1 dl kokta risnudlar, klippta i bitar
1 röd chilifrukt (jag tog en hemodlad medelstark sort som heter Etna), finhackad
Rejält med färsk koriander, 1 kruka eller motsvarande, hackad
En skvätt fisksås
En skvätt risvinäger
Salt och peppar
Kör ingredienserna i mixer tills de är finfördelade och blandade. Värm 1/2 l smakneutral rapsolja i en wok. Testa värmen med en liten klick smet eller en brödbit. När oljan är lagom varm, fritera smeten i lagom klickar. Det här är en rätt osig och stänkig process så jag gör den alltid på uteköket i pergolan.
Servera med sallad, sweet chilisås och limeklyftor.
Barnen åt inga crab cakes, men tillsammans med min minsta systerson åt de en hel hoper av mina hemmagjorda köttbullar och ett gäng grönskasbitar. Allt detta serverades med rabarbersaft inne under mitt vardagsrumsbord, för tillfället omgjort till koja.
4 kommentarer:
.... Det ser j-ä gott ut Dillen. Var killrarna med i kojbyggandet?
Det VAR väldigt gott! Killrarna fick vara instängda under kojbygget, men sedan blev det illerpromenad bort till brevlådorna.
Hälsar Dillen
Det var verkligen väldigt gott, och hela dagen med fika, bad, mat, kojbygge och kel med "det där djuret" (killern var ju ett bra namn) var en perfekt avslutning på Sverigesemestern!
Kuul! just nu hoppar "killrana" runt som galningar bakom min rygg. De är glada att vara fria igen.
Hälsar fröekn Dill som jobbar från landet imorgon. Skönt!
Skicka en kommentar