onsdag 26 augusti 2009

Kräftskiva på balkongen


Igår var det äntligen dags för årets kräftskiva. De kokta skaldjuren hade fått dra i sin marinad i två dygn och sältan var optimal.

Jag pysslade med några hemgjorda kräftlyktor och så gjorde vi tre olika ostförrätter; västerbottenpaj (efter DN-recept), endivblad med en klick grönmögelost mosad med crème fraîche (en valnöt på varje hade varit gott, men fanns inte hemma) och ostbollar med paprika och chili efter ett gammalt Allt om mat- recept.

När skymningen sänkte sig över ett sensommarljummet Fredhäll dukade vi upp kräftorna, fint dekorerade med dillkronor på ett av J:s ärvda fat. Ostförätterna ställdes fram, lyktorna tändes, öl av lite olika sorter kom på bordet liksom iskyld Aalborg Jubileums Akvavit i immiga, kalla snapsglas. Behöver jag säga att det var gott! Jag drack fyra nubbar, vilket låter mycket, men med J:s nubbeglas, stora som fingerborgar ungefär, var det ingen fara. (Ni vet väl hur man får det bästa kräftsuget? Bryt av klon och använd ”kloarmen” som sugrör. Slurp! Vem har sagt att svenskar är barbariska?)

Ostbollar med paprika och chili, 8 st
2 små röda paprikor
1 röd spansk peppar
3 dl riven lagrad ost (vi tog parmesan)
2-2 ½ dl dagsgammalt rivet bröd
2 krm salt
1 dl rostade pinjenötter

Sätt ungen på grill 250 grader. Lägg paprikorna under grillen. Vänd då och då så att de blir lite svarta och blåsiga. Svep in i aluminiumfolie och låt svalna. Skala och ta bort kärnhus och kärnor. Dela och kärna ur chilin. Mixa paprika, peppar, bröd och ost. Forma till bollar. Rulla i grovhackade, rostade pinjenötter.

3 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Om man ändå fick komma på fest hos dig. Vilka skapelser och vilken tanke bakom allt. Hoppas ni hade det fantastikst trevlig. Själv gick jag i Saluhallen i Göteborg idag och strök längs med havskräftorna - det är bara en tidsfråga nu...Kram Mimmi

Anna sa...

Ser fantastiskt mysigt ut!
:-) //Anna

Bakrecept kakor bullar recept scones andra bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Västerbottenpaj är alltid gott.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Västerbottenpaj recept