söndag 23 augusti 2009

Smaklust 2009Vi fick hela två härliga stunder på Smaklust, mässan där småskaliga svenska matproducenter presenterar sina produkter. På fredagen scannade vi först av mässområdet för att ganska snabbt hamna "på västkusten" med champagneglas, underbara pinfärska bohusostron och skaldjurstallrikar framför oss. Ostron ÄR det godaste jag vet! När vi blivit nöjda gick vi runt och testade små bladskott som man lätt kan odla själv, älgörtsdryck, barkbröd, stomp, souvas, ostar av alla de slag, korv och andra charkprodukter, kräftor från Vadstena, marmelader och chutneys, alla upptänkliga sorters ost, rökt och gravad fisk, suveräna grönsaker, ostkaka och mycket, mycket mer. J envisades med att äta flera smakbitar av stinkande surströmming. När regnet drog in över mässområdet hamnade vi återigen "på västkusten" för att dela på ytterligare en delikatesstallrik med bl a skaldjur.

På lördagen tog vi en shoppingrunda. Portulak för balkongen, flera sorters goda tomater, värmländsk bresaola, bacon och korv från Dalarna, färsk vitlök, en väldigt god blåmögelost (Hillesands blå från Jämtland), chutney på gröna tomater, mjukt tunnbröd, färsk vitlök och rökt renkött hamnade bl a i våra påsar. Lunchen åt vi hos Dalarna. En tallrik med blandade delikatesser med betoning på kött.

Några erfarenheter från mässan antecknar jag mest för min egen skull:
Kul med de fina gröna skotten som man kan odla och klippa över maten. För att inte tala om vad snyggt det skulle vara med ett par askar kryddgrönt på middagsbordet! Förutom ärt- och solrosskott odlade Thunbergs trädgård broccoli, kålrabbi, daikon och rödkål som skott.
Vad många goda tomatsorter det finns! Butikens smaklösa holländska kan slänga sig i väggen.
Även om norsk lax ÄR gott så kan den inte jämföras med den ljusare viltfångade Östersjölaxen. Vilken smak!
Havtorn är både nyttigt och kan utnyttjas på massor olika sätt.
Grovkorniga, kryddiga lite söta senaper är gott. Det borde gå bra att göra en egen?
Grön tomatchutney är ett perfekt sätt att ta tillvara gröna tomater.
Tryffelsalami... behöver jag säga mer?
Spröda, möra hårda tunnbröd är jättegott. Jag måste fortsätta mina experiment med tunnbrödsbakning!
Jag gillar ostar med blåmögel eller gjorda på getmjölk bäst om man ska generalisera. De godaste ostarna har både lite bett i smaken OCH en rund och fin fyllighet. Vadstenakräftorna låg i den mest perfekta kräftlagen. Tyvärr var receptet hemligt, men jag måste experimentera fram något liknande.
Kul att det fanns djur med på mässan. Vi hittade söta smågrisar, kaniner med hängande öron, getter, hönor och lamm. Lamm förresten, tyvärr missade vi helgrillat lamm. Vi kom precis när grillningen började och om jag inte minns fel tar den en hel dag.

Smaklust är verkligen ett bra initiativ med massor möjligheter till kulinariska upptäckter! Det var mer välordnat i år jämfört med för två år sedan, men första gången det hölls blev vi så otroligt positivt överraskade eftersom vi inte haft någon aning om vad som väntade. I år var förväntningarna skyhöga och de uppfylldes i stort sett.

9 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Lyckost dig som var där! Berätta gärna mera för oss som bor lite för långt ifrån Tantolunden för en dagsutflykt. Ser själv fram emot Jordens Mat på Gunneboslott utanför Gbg om ett par veckor.Kram Mimmi

Red Scream sa...

Härlig läsning! Vi hade planerat att gå någon av dagarna, bl a hade jag siktet inställt på att se Jan Hedh blåsa karamellskulpturer... men men. Östersjölaxen lät spännande!

Anna sa...

Åh vad mysigt det ska ha varit!
:-) Ja tänk vilka råvaror det finns och det finns ingen anledning att inte äta det bästa.
:-) Hade verkligen önskat att vara där. //Anna

Fröken Dill sa...

Otroligt kul att även Sverige börjar upptäcka att vi kan få fram inhemska delikatesser, både genom odling och förädling av råvaror. Borde dessutom kunna innebära miljövinster och stora möjligheter för turismen.
Jag har tjatat om det förrut, men nu kommer det igen, min dröm är fler, goda närodlade grönsaker, bär och frukt nära mitt hus på landet! Helst i min trädgård förstås, men annars någonstans i närheten.
Drömmer fröken Dill

Nybergs värld sa...

Tyvärr så missade jag smaklust den här gången, men hade gärnat velat gå dit och provsmaka och köpa med mig lite av alla läckra inhemska delikatesser.

Anonym sa...

Hej fröken Dill. Vilken härlig blogg du har!
Kul att du hade skrivit en kommentar på min, så jag hittade hit.

Visst är det fint med lokalproducerade varor från våra små mathantverkare som dykt upp överallt :)

Jag bor tyvärr lite för långt bort, så det blev inget besök för mig i helgen på Smaklust.
Men det var skoj att läsa dina iakttagelser.

Jag har däremot tur som bor i Jämtland, här håller väldigt många av hantverkarna till.
Jag skriver en del om dem, just för att sprida deras goda mat till resten av landet.
Ha det bra Birgitta

Fröken Dill sa...

Du missade verkligen något, Linda!
Varmt välkommen hit Birgitta. Jättekul att jag hittade din blogg också på matbloggar.com. Jämtland verkar vara väldigt aktivt med lokalproducerad mat.Jättekul och vad mycket GOTT!
Ost och chark från Frankrike och Italien i all ära, grönsaker och frukt från långtbortistan, men egentligen kanske vi kan ta vara på det vi har här istället och förädla det?
Tycker fröken Dill

Ingvor Thunberg sa...

Thorsbergs ska vara Thunbergs! Kul att du gillade våra produkter, lycka till med ditt skottodlande!

/Ingvor på Thunbergs Trädgårdsmästeri.

Fröken Dill sa...

Förlåt Ingvor, bilden var lite suddig. Jag rättar till. Tack för ett jättetrevlig besök på Smaklust.
Många hälsningar från fröken Dill