söndag 9 augusti 2009

Sommarfavoriten


Mycket gott har ätits i sommar. Till sommarfavorit utnämner jag Skebo kötts fantastiska fläskkarréer som marineras några timmar i balsamvinäger, honung, soya, sambal och örter, grillas på glödbädd och äts med sallad och någon sås som t ex en tsatsiki.

Fröken Dills tsatsiki
Turkisk yoghurt
Hemodlad gurka
Färsk vitlök
Salt och peppar
Smakrik, fin olivolja
Finmortlad spiskummin
Hackad mynta

Skär gurkan i små kuber, ca 5 mm (godare än att riva, tycker jag). Häll på salt och låt stå i en halvtimme. Pressa gurkan och häll bort vätska. Riv vitlöken (jag använder min kära Microplane) ner i yoghurten. Smaka av med kryddor och olivolja. Blanda ner gurkkuberna.

När jag ändå håller på och utnämner favoriter passar jag på att slänga in sommarens förrätt: gazpacho som jag äter kannvis av och sommarens söta: obloggande E:s fantastiska jordgubbsmarmelad. Hjälp, vad god den var! Och jag som knappast brukar äta någon marmelad. Tack snälla E för födelsedagspresenten!!!!

3 kommentarer:

Anna sa...

Tzatziki är så gott och jag måste prova själv! En grekisk restaurang som hade världens godaste lasagne (?) serverade alltid lasagnen med tzatziki till och det var supergott! Ett litet tips så här i sommarvärmen. Hade varit trevligt också att få besöka Skebo kött och få kvalitetskött :-) //Anna

Emil O sa...

Tack tack för utmärkelsen, den var dock faktiskt en present från obloggande S men jag ska vidarebefordra äran. Bäst just nu är egenplockade havtornsmarmeladen med citron.

Fröken Dill sa...

Lasagne och tsatsiki, mums!
Stort tack, S! Och havtornsmarmelad låter ju nästan ÄNNU godare. Måste hitta någonstans att plocka havtorn för min egen buske som förra året hade ett bär får två i år och det räcker inte till marmelad.
Hälsningar från Dillen