söndag 16 augusti 2009

1980-tals-nostalgi


Varje decennium har sina rätter värda ätt älska. Från 1980-talet gillar jag bl a avocadosoppa. En supergod kall soppa, perfekt till några räkor eller en klick rom, finhackad lök och gräddfil.

Jag tycker faktiskt att avocadosoppan blir godare utan den vispgrädde som var obligatorisk på 1980-talet. Eftersom avocadokött sällan är så knallgrönt som man vill kan man mixa med några blancherade gröna salladsblad eller spenatblad för att få soppan knallgrön. (Vår mixer var lite slö varför soppan blev lite grönprickig, men det är smällar man får ta.)

Avocadosoppa för två
1 mogen avocado
10 mindre spenatblad (alternativt gröna salladsblad)
2 msk pressad citron
1,5 dl kraftig kycklingbuljong (fond+ vatten)
Salt och peppar
Lite smakrikt currypulver

Häll kokande vatten på spenatbladen. Kyl i kallvatten och ta bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten och häll i kycklingfond. Kyl buljongen. Lägg avocadoköttet i en mixet tillsammans citronsaft, spenat och buljong. Mixa tillsammans med 2 isbitar till slät konsistens. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt, peppar och ev mer fondkoncentrat eller citron. Häll upp i glas eller skålar och strössla på lite currypulver. Servera med räkor på spett eller uteslut curryn och servera med rom - exempelvis ishavs- eller löjrom med gräddfil och finhackad mild lök .

4 kommentarer:

Stefan sa...

Jag brukar ha en touch av vitlök i avocadosoppan, vilket jag tycker passar bra till avocadons milda smak.

Hade den som kall förrätt på mitt och min ex/mina barns mors bröllop 1985. Så nog är det en 80-talsrätt allt. Men väldigt god sommarlunch.

Fröken Dill sa...

Kul hur olika typer av mat präglar vissa årtionden. När jag gifte mig i slutet av 90-talet (också skild nu sedan länge) inleddes menyn med en cross-over-gravad lax med bl a lime och koriander och sedan åt vi en buffet med mycket inspiration från Asien (och lite från Marocko). Det berodde väl delvis på att jag och brudgummen påverkats av våra resor, men också att cross-over och Asien var inne. Nu har det varit mycket svensk husmanskost ett tag, men jag undrar vad nästa stora trend blir?
Hälsar fröken Dill

Nybergs värld sa...

Det spelar ingen roll om det är 80-tal, den funkar fortfarande. Jag brukar ha en skvätt sherry i min:)

Fröken Dill sa...

Vitlök och lite sherry låter som bra tips. Själv har jag ett antitips. Jag provade att göra avocadosoppa med vitt vin istället för citron och det blev inte lika gott.
Hälsar fröken Dill