lördag 15 augusti 2009

SjälvplockIgår stressade jag på med min inlämning på jobbet för att kunna lämna kontoret i tid. Jag vände bilnosen norrut och mörka moln tornade upp sig när jag närmade mig självplocket. PRECIS när jag stod mitt i odlingarna och spanade efter sallad brakade det loss. Regn och hagel öste ner och för att inte bli dränkt fick jag ta skydd under en gran. Ovädret var inte så långvarit och jag hann lägga vantarna på supersöta små kronärtskockor av sorten Green Globe, fina bondbönor och helt nyupptagen potatis av sorten Amadine.

Kronärtskockor äter jag kokta, med några citronskivor i vattnet. Smör, flingsalt och citronklyfta serveras till. Man släpar bladen mellan tänderna och når till sist den goda botten.

Bondbönor är en storfavorit. Det blir inte mycket kvar när man spritat ut bönorna och skållat för att få bort skalen, men det som är kvar är SÅÅÅ gott. Jag wokar de vackert knallgröna bönorna med smör, vitlök, salt och peppar. Ev kan man skvätta i lite vitt vin på slutet.

Vi har köpt en del färskpotatis i sommar, men så där särskilt god har den inte varit. Det är nämligen skillnad på färskpotatis och nypotatis. Nypotatis är såklart nyupptagen. Så fort potatisen kommer upp startar kemiska omvandlingsprocesser vilket förändrar smaken, bl a omvandlas socker till stärkelse. Sedan är det en sortfråga. Många av de sorter som finns i butiken är inte alls valda därför att de är goda, utan av produktionstekniska skäl eller av lagringsskäl. Sorten Amadine är inte en sådan. Det är en riktig gourmetpotatis, väl värd att njutas bara med lite smör och salt.

6 kommentarer:

Stefan sa...

Nu blir jag fundersam ... skall man skala bondbönorna? Jag brukar få supergoda, hemodlade bondbönor när jag besöker en granne.

Själv har jag bara köpt torkade som jag blötlagt och kokat. Fast de blir både sega och lite fadda i smaken. Får inte riktigt till det. Kan du ge mig tips innan jag läst alla internetsidor jag kan finna i ämnet.

Baljväxter är annars min passion i köket. En sallad på hemkokta kidney, rödlök, vitlök med olja och vinäger och massor av persilja är ju bara så gott ...

Anna sa...

Vilka fina kronärtskockor, kan tänka mig att de var supergoda! Mysigt med självplock. Tänkte prova odla potatis i en säck på balkongen nästa år. Och då min favoritsort, Snöboll :-) Ha en skön lördag! //Anna

Stefan sa...

Off topic. Jag intog gourmetmiddag igårkväll. En skål vitkålssallad, tre st Snickers och en påse Cheese Doodles. Intaget med ett billigt rödvin, Montepulciano d'Abruzzo. Hade jag skippat Snickers, Doodles och vin så hade det nästan varit hälsokost. Inser jag. ;-]

Fröken Dill sa...

Stefan, vilken lyx att få bondbönor. Det finns säkert flera sätt att ta hand om dem men jag brukar slänga de spritade bönorna i kokande vatten helt kort och sedan skära ett snitt och trycka ut dem ur skalet ungefär som man gör med mandel.
Anna, prova att sätta potatis nu i höst! Jag lyckades med julpotatis förra året och du har ju ännu mildare klimat.
Hälsar fröken Dill

Stefan sa...

Tja, få var kanske lite otydligt. När vi kört "matlag" så har jag serverats bondbönor hos dem i olika varianter, alltid supergott. Har aldrig lycktas själv när jag laborerat med mina simpla torkade.
Men för mig så är det lyxigt att bli bjuden på det också.

Mamma Mimmi sa...

Mums, mums, mums med kronärtsskocka! Håller alldeles med dig om lyxen med nypotatis och mitt lilla land här i nyanlagda trädgården har varit en riktig hit. Kommer att sakna mina små primörer så i höst! Hälsningar Mimmi