fredag 21 augusti 2009

Tomatsås med (nästan) nio liv


Minns ni lammfärsdolmarna som vi åt för några dagar sedan? Jag tog med mig resterna i matlådan och njöt av dem som lunch på jobbet. Köttbullarna gick åt i ett nafs, men det blev en hel del kvar av J:s långkokta tomatsås. Den som spar hon har!!!

Nästa dag var jag så otroligt sugen på tomatsoppa och vad är en tomatsås om inte en tjockare soppa? I med vatten och buljongtärning, in i micron medan jag dukade upp ett bröd och mosade samman crème fraîche, olivolja och fetaost till ett litet gott guffel. Nästa dag hamnade såsen på en bit bröd, på med ett par skivor ost, lite oregano och in i ugnen för gratinering. (Det är förresten också ett jättebra sätt att ta tillvara överbliven köttfärssås.) Men det fanns fortfarande sås kvar varför dagens lunch blev pasta med tomatsåsen uppiffad med oliver och tärnad fetaost. Nu är såsen slut, annars hade jag säkerligen kunnat komma på en hel hoper andra varianter.

6 kommentarer:

Stefan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan sa...

Intressant inlägg. Jag har grunnat lite på ngt jag kallar "multifunktionsmat". Typ din tomatsås.
Jag har en favvoluch, Minestrone, som mycket väl skulle kunna bygga på samma bas som din tomatsås.
Jag brukar göra egen tomatsalsa till TexMex istället för att köpa Santa Marias (eller motsvarande) färdiga som ju till 95 % består av krossade, konserverade tomater med en del tillsatser som jag inte vet vad det är. Fast jag kokar ihop min salsa istället för att "rårröra" som de flesta recept föreslår. Samma salsa används naturligtvis till chipsdip. Men den borde gå att använda som bas i en tomatsås till pastan också.
Jag får inte glömma min pizzasåsbas. Men den har lite sötma också. Passar inte till så mycket annat.
Nu är ju allt det där tomtatbaserade grejer. Måste finnas fler idéer.
Jag har precis börjat grunna. Försöker hitta en röd tråd att bygga multifunktionsmattänket på. Funderar vidare ... hmmmm ...

Fröken Dill sa...

Jag tänkte just på minestrone och varför inte en snabbpizza med botten av tortillabröd eller spanska ägg (man hottar upp tomatsåsen, häller i ugnsform, gör gropar, knäcker i hela ägg och stoppar in i ugnen)...
Funderar Dillen

Stefan sa...

En annan multifunktionsmaträtt är naturligtvis pannkakor. Jag gör mestadels en jätteladdning i stekpannorna.
Resterna blir till crêpes, en idag underskattad rätt från 80-talet. Crêpes med räkor (både räkstuvning och utan stuvning), med böckling och grönsaker (kan varmt rekommenderas!) med svamp och jag vet inte allt man kan ta till crêpes.
Men pannkakor kan bli till en improviserad dessert à la crêpes suzettes, flamberade. Fler idéer?

Fröken Dill sa...

Pannkakor!!! Jag älskar pannkakor. (I alla fall hemmagjorda, de där tjocka de har i affären får gärna stanna kvar där..) Crepes kan ju varieras i det oändliga med olika både söta och salta fyllningar. Favoriter är med kantarellstuvning spetsad med madeira,kyckling i stark currystuvning med bl a mango chutney eller skaldjursstuvning med en riktig hemkokt fond i basen. Och tunna baconpannkakor är ju hur gott som helst. Tyvärr, tyvärr är pannkakor en av de få maträtter som J inte gillar så det får jag ha för mig själv.
Hälsar Dillen

Fröken Dill sa...

Nej, nu måste jag utveckla tomatsåsfunderingarna. Pytsa i kokta bönor, några tacokryddor och ät i tortillabröd med grönsaker och kanske lite riven ost!
Fröken Dill funderar vidare...