söndag 2 augusti 2009

Inspiration till mat

Inspiration till mat kan komma från de konstigaste källor. Min kompis ringde och berättade att hon och familjen var på väg med sin båt till Möja. Jag surfade på skärgårdsön och fastnade för att ett av matställena på ön serverade "Tacotallrik". I orginalet är detta med stor sannolikhet något tillsatsstinnt, flottigt och halvfabrikatigt.

Men tex-mex KAN ju vara så väldigt gott. Jag började experimentera genom att göra en egen tomatsalsa/tacosås. Tomater rensades från sina blöta frön och hackades. Andra tomater skalades, frön togs bort och jag kokade dem en stund. Färsk och tillagad tomat har olika smak och de kompletterar varandra fint. Vårlök och färsk koriander hackades. Ingredienserna rördes samman och smaksattes med riven vitlök, pressad lime, spiskumin, salt och peppar och två sorters chili (lite thai-chili och en omogen, grön serranochili) som finhackades.

Köttfärs stektes och kryddades med mortlade hela spiskumminfrön, salt och peppar, oregano, chilipulver och pressad lime.

I pannvärmda tortillabröd åts den goda köttfärsen och salsan med gräddfil, riven cheddarost, hemodlad sallad, rädisorskivor, gurkbitar,tunna rödlöksringar, avocadoklyftor, kikärtor från burk, majskorn från kolv som kokats.

Inga kommentarer: