tisdag 26 maj 2009

Baconlindade kycklinglår på grillen


Den här kycklingrätten måste ni prova, trots att den kräver lite jobb! Förut lagade jag alltid de baconlindade kycklinglåren första dagen på semestern, men de fungerade lika bra igår, en av de första kvällarna då det var härligt att sitta ute i trädgården. Ursprungsreceptet kommer från en gammal Elle a la carte, men eftersom det är bortslarvat sedan länge lagar jag numera på känn. Igår åt vi den goda kycklingrätten tillsammans med en krämig, vitvinstät sparrisrisotto.

Pestofyllda baconlindade kycklinglår med pikant sås

Marinera kycklinglårfiléer i pressad citron, rivet citronskal, olivolja och rosmarin.

Mortla en pesto med basilika, vitlök (helst färsk), hackade hasselnötter, finhackad soltorkad tomat, riven parmesan, olivolja, salt och peppar.

Fyll låren med peston och linda om bacon. Fäst ev med en tandpetare, trä på spett eller lägg i ett grillhalster.

Låren grillas på kolgrill. Börja med att ge dem fin färg på hög värme. Pass på med att det lätt slår upp lågor när baconfettet droppar ner på glöden. Lägg sedan låren lite utanför glödbädden, stäng locket på grillen, med spjället på glänt och låt kycklingen gå färdigt.

Såsen görs av turkisk yoghurt, pressad citron, pressad vitlök, några mosade sardeller, kapris, salt och peppar.

För mer exakta mängder får ni fråga någon som är lycklig ägare till sommarnummret av Elle a la carte från 1999.

Kycklinglåren kan också lagas i stekpanna och ugn, men då får man vara utan den goda grillsmaken. Rätten fungerar också fint att servera kall. Det blir väldigt snyggt om man skär upp rullarna i skivor, lägger på ett fat och dekorerar med basilikablad och citronklyftor. Outstanding
t ex på buffetbordet!

5 kommentarer:

Anna sa...

Gud så gott det ser ut! Kyckling och pesto är en kombination som är verkligen lyckad! Måste testa
:-) //Anna

I Nadjas kök sa...

Ser verkligen gott och lockande ut.

MVH
Nadja

Chezsofia sa...

Verkar supergott!

Kycklinglår tillhör verkligen mina favoriter på grillen, men jag har helt glömt bort dem i år. Kanske en idé inför helgen. :-)

//Sofia

Fias kastruller sa...

Oj vad gott det såg ut! Det är så gott med grillat efter en lång vinter!

Fröken Dill sa...

Den här rätten ligger verkligen på min tio-i-topplista. Gör den, det blir jättegott! Man kan linda pancetta om kycklinglåren istället, men frågan om det inte blir godare med bacon, gärna jägarbacon, med lite rökigare smak.
Massa välkommen hit, Nadja och Sofia x 2!!!!
Hälsar fröekn Dill