torsdag 15 mars 2012

Helgtipset - Plankstek Black & White


Hemlagad plankstek tillhör mina favoriter och vill man ha den "extra allt" lagar man den black & white, med både ox- och fläskkött och två såser. Den klassiska varianten består av oxfilé, fläskfilé, bearnaisesås och tryffelsås. Vi bytte oxfilén mot flankstek (betydligt billigare och smakar dessutom mer). Istället för tryffelsås valde vi en rödvinssås.


Plankstek Black & White, 2 pers

2 portioner av ditt godaste potatismos
2 portionsbitar fläskfilé
2 portionbitar flankstek, rostbiff eller oxfilé
salt, svartpeppar
2 tomater
timjan
4 sparrisar

Bearnaisesås:
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
5 grovkrossade vitpepparkorn
1/2 liten shalottenlök, finhackad
1 rejäl kvist färsk dragon
1 äggula
100 g skirat, smält smör
1 msk hackad bladpersilja
salt och peppar

Rödvinssås:
1 liten shalottenlök, finhackad
1 liten bit rotselleri, finhackad
1,5 dl oekat rött vin
1,5 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
idealmjöl
salt och vitpeppar
en nypa socker
2 msk smör

Koka rödvinssåsen. Fräs lök och rotselleri i smör. Häll i vin vatten och kalvfond. Låt koka långsamt ca 15 minuter. Sila bort grönsakerna. Red med idealmjöl som vispas i och låt koka några minuter till. Smaka av med salt, peppar och socker.

Spritsa potatismoset på plankan. Skär locket av tomaterna, salta, peppra och krydda med lite timjan.

Gör grunden till bearnaissåsen genom att koka vatten, vinäger, vitpepparkorn och dragon i några minuter. Sila bort pepparkorn och dragon. Smält smöret till såsen.

Ångkoka sparrisarna ca 10 minuter. Salta och peppra.

Salta och peppra köttbitarna och stek. Oxköttet ska vara rosa inuti och fläskfilén just precis färdig. Täck köttet med aluminiumfolie.

Gratinera plankorna med mos och tomat, 250 grader, ca 10 minuter. Sätt på grillen sista stunden så att moset får fin färg.

Under gratineringen ska bean färdigställas. Häll vinägergrunden i en liten kastrull. Vispa ner äggulan. Håll kastrullen i skjudande vattenbad, vispa hela tiden med elvisp och tillsätt smöret långsamt. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad persilja.

Lägg upp köttbitarna på plankan. Täck oxköttet med rödvinssås och fläskfiléen med bearnais och toppa med sparrisen. Servera genast!

5 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Så himla gott! Det enda jag beställde på krogen förr. Men var är baconskivan runt sparrisen :-)

Trevlig helg!

Sanna sa...

Jag har faktikt aldrig ätit plankstek. Kanske dags nu med andra ord... :)

Erika sa...

Vilken lyxig fredagsmiddag! Fast jag är mätt blir jag sugen!

Urbansociologen sa...

hur gott som helst ... tack

Fröken Dill sa...

Lotta; just det, den glömde jag. Bättring utlovas. Bacon och sparris är toppen tillsammans!
Sanna; få saker slår en vällagad planka!
Erika; Kul! Till fredagsmiddag vill man gärna svulla lite.
Yvonne; Massa varsågod!