tisdag 6 mars 2012

Vårlig räksallad med sting


Jag blev så sugen på en krispig lunchsallad i vårsolens sken. Inventerade kyl och frys och fyndade räkor, ägg, grönsaker, pepparrot och en halv ciabatta överbliven från söndagsfrukosten. Mmmmm, perfekta ingredienser till en räksallad med vitlökskrutonger!


Vårlig räksallad med vitlökskrutonger, 1 port

1 ägg
1 msk ättikssprit
10-15 räkor
1/2 ciabatta eller annat bröd till krutonger
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
några blad av krispig romansallad
en näve babyspenat
5 cocktailtomater
5 cm gurka
1 liten shalottenlök, skalad och finhackad
färsk pepparrot
vinägrett: 2/3 god olivolja, 1/3 vit balsamvinäger, salt, peppar, italiensk salladskrydda

Tina och skala räkorna. Pochera ägget genom att koka upp en kastrull med vatten med 1 msk ättikssprit och lite salt. Knäck ägget i en kopp. När vattnet skjuder lagom, skapa en virvel med en sked och låt ägget glida ner i denna. Skjud långsamt 3-4 minuter. Äggvitan ska vara fast och gulan rinnig. Ta upp ägget med en hålslev och låt det rinna av på en skärbräda.

Skär brödet till avlånga krutonger och stek sakta till fin färg i en blandning av olivolja och smör. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.

Skölj och riv sallad och spenat i lagom bitar. Blanda med halverade tomater, gurka i stavar, hackad lök.

Blanda vinägretten, slå på och rör om. Lägg ägg och räkor överst och toppa räkorna med drivor av nyriven pepparrot. Servera genast med krutongerna.


Jag tog sådant jag hade hemma, men till en sån här sallad hade det också passat med andra "vårliga" ingredienser; lyxig sparris, nättkokta sockerärtor, ärtskott, skivor av avokado eller färska rädisor.

Jag la upp salladen i en skål från IKEA:s nya serie Forsla. Nu blir det reklam, men jag är glad att jag lyckades lägga vantarna på detta prisvärda porslin med fin hantverkskänsla. Den rosa varianten kändes lite för mycket "blåbär och mjölk", så jag valde istället den ljusblå.

8 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Jag har haft grymma cravings för räkor på sistone. Att jag inte har tänkt på att laga dem tillsammans med pepparrot tidigare är ett mysterium...

Ann-Sofie sa...

Det ser ju jättegott ut, som vanligt. Vi testade dina lasagnepaket, men ärligt talat - hur får man plattorna att inte klibba ihop när man kokar dem? Några bra tips?

Red Scream sa...

Pochering - det får bli nästa utmaning i köket! :-)

Remsan sa...

Det är så här våren ska smaka! Hejdå vintern, vi behöver inte dig mer ;-)

pralin från matmedmera sa...

Våren! vi väntar på den också

Moma sa...

-Jaa, tack!

Postgårdsromantik sa...

Känner också att våren är på väg - går och längtar efter sallader och skaldjur. Och lite ledighet...

/Anders

Fröken Dill sa...

Ann-Louise; de funkar faktiskt riktigt bra med pepparrot (som egentligen var tänkt till kallrökt lax, men den hade blivit uppäten...)
Ann-Sofie; om man har färska kan man koka dem en i taget. Jag gjorde bara två portioner och om man la ner dem i rejält med vatten med några sekunders mellanrum var det inga problem att hålla dem isär.
Ulf; lite knepigt att få perfekt, men lite av en utmaning och äggen blir goda i vilket fall!
Remsan; underbart tid som kommer nu!
pralin; förväntan, förväntan...
Anders; håller med! Helgen som kommer KAN bli den första på landet...