lördag 31 mars 2012

En verkligt god efterrätt - med ananas!


Det är inte ofta vi äter efterrätt, men idag låg en mogen, färsk ananas och pockade på uppmärksamhet på köksbänken. En efterrätt värdig finrestaurangen blev det goda resultatet! Muscavodosirapen blev oväntat lyckad - mild, mörk, aromatisk och inte alls översöt!


Grillad ananas med muscavodosirap och lime, 2 port

2 skivor ananas
1 msk smör
1/2 dl mörkt muscavodosocker
skal och saft från 1/2 limefrukt
en handfull mandlar
2 msk mörk rom

till servering: den godaste vaniljglass du kan hitta eller göra själv


Hacka mandeln grovt. Rosta i torr stekpanna.

Koka upp muscavadosockret i en liten såskastrull med vatten som precis möjliggör kokning. Koka ihop till simmig sirapskonsistens. Passa noga, det bränner lätt!

Ansa bort skal och skär bort den grova mittstocken från ananasskivorna. Grilla (grillpanna eller över glöd) eller stek i smör. Strö på lite muscavadosocker, häll på rom, pressa över lime och sprinkla över limeskal.

Servera ananasskivorna med vaniljglass, muscavadosirap och hackade rostade mandlar.

8 kommentarer:

Jimmie sa...

Det här såg verkligen mumsigt ut.

Ha en underbar söndag/ Jimmie

Viktoria sa...

Det verkligen gott ut, och tjusigt med seglet!

Skogseva sa...

Låter gott för en ananasälskare! Och snyggt dessutom med det som för mina ögon ser ut som tulpanblad. Mina tulpaner är i och för sig uppe men jag tror att jag avstår från att garnera med dem...
Må så gott.
Eva

Erika sa...

Grillad ananas får en helt annan smak än färsk. När jag var i Uganda i början av mars åt jag den godaste ananas jag ätit. Underbart!

Frostrosor sa...

Så smarrigt och snyggt!
Vi brukar kombinera grillad ananas och svartpeppar. Låter helt galet men är så gott!

Fröken Dill sa...

Jimmie; jag blev positivt överraskad. brukar inte köpa färs ananas, men nu kostade den bara 10 kronor och jag är glad att jag slog till!
Viktoria; jag stal en idé om att man skulle dekorera med ananasbladen. Kämpar på med projektet att fota på lite nya sätt, inspirerad av andras matfoto!
Skogseva; Tulpaner är i och för sig ätbara, men det här var ananasblad...
Erika; den blev väldigt god grillad, men exotisk frukt i länderna där den växer - DET är något alldeles outstanding!
Frostrosor; Svartpeppar?!!! Spännande, måste genast testa!

Urbansociologen sa...

ja, det låter onekligen utsökt ...får köpa en färsk annan nu i dagarna

Fröken Dill sa...

Yvonne; färsk ananas är inte så dumt. Jag har mest ätit konserverad tidigare, men det ÄR stor skillnad...