onsdag 28 mars 2012

Den fantastiska kycklingsoppan


På sista tiden har jag lagat en hel del olika soppor i strävan efter att ta reda på vilka som är de allra godaste.

Den här kycklingsoppan har hängt med i så många år och är fortfarande storfavorit. Tänk att något så enkelt kan smaka så gott. Hela köket doftar gott när man lagar och receptet tar verkligen vara på råvaran. Även om man bara har ett kycklingskrov med lite kött på brukar det räcka för att laga en helt underbar soppa. Champinjoner och paprika ger lite färg och kontrast i konsistens, men soppan är supergod utan också, eller med andra grönsaker.

Godaste kycklingsoppan med curry, 4 port

6 dl kycklingbuljong (fondkoncentrat + vatten)
1/2 kyckling
1 lagerblad
1 gul lök
1-2 msk smör
2 tsk vanlig curry
1 tsk stark curry
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
6 champinjoner
1 röd paprika
salt och svartpeppar
1 klyfta vitlök
vattenkrasse eller smörgåskrasse

Koka upp buljongen. Lägg i kycklinghalvan. Låt den koka ca 20 minuter tillsammans med lagerbladet.

Skala och hacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Låt curryn fräsa med någon minut.

Ta upp kycklingen. Ta bort skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar.

Blanda lökfräs och buljong. Vispa samman mjöl och mjölk. Rör ner. Tillsätt grädden. Låt koka 3-5 minuter.

Kvarta champinjoner och skär paprikan i bitar. Bryn lätt i smör. Tillsätt i soppan.

Pressa i vitlöken. Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet. Låt soppan få ett uppkok.

Servera soppan toppad med vattenkrasse eller smörgåskrasse.

2 kommentarer:

Helena mitt i smeten sa...

Det där låter mycket gott! Ska prova nästa gång currysuget slår till (vilket det gör ganska ofta).

Fröken Dill sa...

Själv är jag smått beroende av den här soppan. Perfekt när man känner sig lite förkyld är den också!