fredagen den 23:e mars 2012

Fredagstipset - Thailändsk räkcocktail



Det är fredag och jag vill gärna ge ett fredagstips.

När jag vill skämma bort mig själv med något riktigt gott blir det skaldjur och thailändska smaker!

På Coop kan man köpa ekologiska jätteräkor. Antar att inte ens dessa är någon hit för miljön, men någon gång per år gör jag ett undantag. Självklart går det lika bra med vanliga räkor.


Thailändsk räkcocktail, 2 pers

1 mango
1 avokado
10 cm gurka
1/2 röd lök
ca 10 ärtskott eller sockerärtor
8 jätteräkor eller 12 vanliga räkor
1 msk olja
1 klyfta vitlök
salt och peppar

Dressing:
2 msk pressad lime
2 msk fisksås
1 msk socker
1/2 röd chilifrukt, finhackad
1/2 kruka koriander, hackad

Fräs räkorna hastigt i mycket varm panna. Salta, peppra och pressa på vitlök.

Blanda samman ingredienserna till dressingen, men vänta med koriandern. Rör tills sockret smälter. Tillsätt koriandern.

Finhacka löken. Tärna mango, avokado och gurka. Rör samman. Blanda cocktailen, tillsätt dressing, häll upp i glas och toppa med ärtskotten.

Njut av den söt, stark, salt, syrliga rätten!


De egenodlade ärtskotten kom verkligen till sin rätt i denna cocktail. Ärtskott som är alldeles nyskördade är mycket godare, krispigare och sötare än dem man köper i butik

7 kommentarer:

Skogseva sa...

Ärtskott, på vad för slags ärter?
Må så gott och njut av helgen!
Eva

Anna sa...

korrekt, den ekologiska jätteräkan är en mycket tveksam produkt, märkningen till trots. http://naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/fiske-i-syd/den-omojliga-rakan/

Nässelblom och choklad sa...

Det låter verkligen gott. Håller med om det du säger om ärtskotten - de blir så krispiga och goda. Ha en fin vårhelg!

Postgårdsromantik sa...

Ser både gott och fräscht ut!

/Anders

Mårtenssons kök sa...

En mycket fin förrätt att skämma bort sej med, Thailändska smaker är finfina smaker minsann:)

Erika G sa...

Ärtskott är bland det godaste jag vet i grönsaksväg! Tunna och fräscha, krispiga med en alldeles speciell smak. Thailändsk mat kombinerar ofta starka kryddor med krispiga grönsaker. Det låter som en väldigt god rätt!

Fröken Dill sa...

Eva, alldeles vanliga, billiga gula ärtor går bra!
Anna; trist, jag visste det, vanliga räkor nästa gång...
Nässelblom och choklad; Måste så en ny omgång!
Anders; massa tack!
Mårtenssons; vad gjorde vi innan smakerna från Thailand kom?
Erika; Lite som sockerärtor, men ändå annorlunda!