måndag 2 november 2009

Höstmys – rostade kastajer


Den här säsongen vill jag passa på att njuta av rostade kastanjer. De vackra kärnorna har en speciell, nötigt söt smak som vekligen kommer till sin rätt om man äter dem med smör och salt.

Köp stora, fina kastanjer, kläm på dem i affären och känn efter så att de inte är mjuka för då brukar de vara dåliga inuti.

Skär kryss i topparna. Ställ kastanjerna i grovt salt i ugnssäker form och rosta i ugn, 200-225 grader, 20-30 minuter. NJUT!

Man kan också rosta kastanjerna över en glödbädd, men då gäller det att passa dem noga. En grillwok är ett bra redskap för att lyckas. Att mumsa på kastanjer framför en sprakande brasa i öppna spisen måste räknas till höstens höjdpunkter.

Hittills har jag tyckt att kastajer är alltför goda för att ätas på något annat vis än ovanstående, men på sista tiden har jag börjat fundera på att prova att laga någon annan rätt på dem. Jag vill absolut testa den här soppan:
http://smakligtochgott.blogspot.com/2009/10/rod-kastanjesoppa.html
Och tidigare i höstas åt jag ankbröst i apelsinsås med kastanjepuré och karamelliserade hasselnötter. Oj,vad gott!
Har ni några andra förslag?

4 kommentarer:

Livet på den mörka sidan sa...

Jag fyllde en kalkon med kstanjer , inte fel .

// Tatiana som just nu har kastanjer i ugnen

Emil O. sa...

Jag vill så gärna ge mig på kastanjerna men har lite svårt med att komma på ett recept. Kanske tar o rostar dom enligt ditt recept så jag får pejl på smakprofilen för att sedan gå helt wild and crazy.
Sen är dom inte direkt lchf-vänliga heller vad jag vet :/

Mian sa...

Åh, nostalgi för min del! Mamma gjorde (ofta) rostade kastanjer när vi var barn, för en 35-40 år sen.

Fröken Dill sa...

Tack Tatiana, det låter som ett bra tips istället för gås till Mårtengås.
Emil, du måste testa kastanjer, det är toppen!
Mian, ja det var verkligen något särskilt när mamma rostade kastanjer när man växte upp.
Hälsningar från fröken Dill