Boken "All världens mat i Stockholm" lånade jag från biblioteket. Den var så bra att jag tänker skaffa ett eget exemplar. Massor med tips på var man kan få tag i råvaror till mat från alla möjliga spännande länder!
När jag läste boken blev jag sugen på kolgrillade shish kebabspett. Sagt och gjort. Hemma gjordes små spett på en blandning av lamm- och oxfärs smaksatt med finhackad gul lök, vitlök, spiskummin, chiliflakes, skal och saft av citron, salt och peppar. Spetten grillades över glöden efter en brasa.
Till spetten testade vi grekiska smårätter. Jag hade några recept från en gammal Allt om mat som jag ännu inte provat. Rödbetssalladen var enkel: Rödbetor kokades, skalades kvartades och blandades med dressing gjord på olivolja, pressad citron, salt och peppar. De vackra betorna toppades med fetaost, kapris och strimlad rödlök.
Den allra sista hemodlade squashen fick bli kroketter med myntayoghurt enligt nedanstående.
Zucchinikroketter
3 zucchini (ca 600 g)
1 skiva kantskuret, dagsgammalt lantbröd
3-4 vitlöksklyftor
1/2 rödlök, finhackad
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl kokt ris
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
Nymald peppar
Till stekning: 1 1/2 dl ströbröd, 4-6 msk olja
Till servering: färskost med mynta, se recept nedan
Skär två zucchini i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Grovriv den tredje zuccinin och lägg i ett durkslag. Grovriv brödet.
Kör kokt zucchini, bröd, vitlök, ägg, ströbröd, kokt ris och vetemjöl till en massa i mixer. Krydda med salt och peppar. Låt stå 30 minuter. Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda ner i smeten.
Forma till små biffar, vänd i ströbröd och stek dem guldgula i olja.
Färskost med mynta
4 dl turkisk yoghurt
3/4 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1-2 msk olivolja
1 1/2 tsk torkad mynta
2 msk hackad färsk mynta
Låt ev yoghurten rinna av några timmar i ett kaffefilter. Blanda ingredienserna.
7 kommentarer:
Det här såg gott ut, mynta är ju en trevlig krydda! Skall absolut provlagas :)
Jag har boken och den är till en ständig källa till glädje :)
Färskost har jag gjort ett antal gånger med diverse smaker men aldrig mynta. Måste provas
Åh, så gott! Tack för tipset! Kroketterna ser urgoda, ut, för att inte tala om fetasalladen...
Mmm så gott allt ser ut!
Rödbetor är trevliga - de blir goda hur man än tillagar dem....
Skogseva
Emma; mynta är gott och dessutom lätt att odla.
Lyxpiraya; jag har sett boken förut men aldrig riktigt förstått hur bra den är.
Monkan; det blev gott, funkar säkert på bröd också!
Annika; ibland är det inte så dumt att ta till lite gamla recept som man ännu inte kommit sig för att laga.
Jennie; det blev riktigt lyckat.
Eva; jag gillar rödbetor men bara i kombination med rätt saker, fetaost och kapris var mums!
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar