fredag 6 november 2009

Aioli vs vitlöksyoghurt


Igår fick vi chans att testa hemlagad aioli mot vitlöksyoghurt. Jag var så SÄKER på att aiolin skulle vara självklart godast. Nu beror det såklart också på vad man äter till, men igår blev det faktiskt dött lopp mellan de tävlande såserna. Intressant, särskilt med tanke på att aiolin är mycket fetare. Fast i dessa tider är det ju OK med fett, bara man skyr kolhyderater. Inte vet jag…

Vitlökssåserna åts i vilket fall till sesampanerade bitar av lax och sej (ej på bild p g a att de var uppätna) och en vin- och saffransdoftande rotsaksgryta.

Vin- och saffransdoftande rotsaksgryta

4 shalottenlökar
½ purjo
2 morötter
2 palsternackor
¼ rotselleri
Olivolja och smör att steka i
Koncentrerad fond, skaldjur eller kyckling
1,5 dl vitt vin
1 pkt saffran
Färsk dragon, hackade blad från några kvistar
Cayennepeppar
Salt och svartpeppar

Skala och lök och rotsaker och skär i bitar (lite större bitar är gott, men om det är bråttom kokar mindre bitar snabbare). Fräs i en blandning av smör och olivolja. Häll på vin, en skvätt vatten, buljongkoncentrat och saffran. Koka tills rotsakerna börjar bli mjuka, men fortfarande ha en fast kärna. Smaka av med resterande kryddor. Servera antingen som vegetarisk rätt eller som tillbehör till kyckling eller fisk. Glöm inte aioli eller vitlöksyoghurt till.

5 kommentarer:

Skogseva sa...

Rotsaksgrytan låter som något jag vill testa.(Ingredienserna är nu uppskrivna på inköpslistan.)
Vi gör oftast "falsk" aioli, men vi använder creme fraiche som ju har en mildare syra än youghurt.
Trevlig helg!

Monken sa...

Mmm, vad gott receptet låter!!
Vi har mycket sällan aioli, har oftare yoghurt med vitlök och lite annat i.

linn sa...

Åh, grytan verkar fantastiskt god! Den ska jag prova om jag bara lyckas komma ihåg att köpa saffran... (Lyckas alltid glömma bort det när man väl kommer till kassan...)

Fröken Dill sa...

Vitlökscreme fraiche är en klassiker även här hemma, det passar till det mesta!
Jag brukar blanda turkisk yoghurt med vitlök, lite honung, salt, peppar och ibland någon grön krydda.
Det är verkligen väldigt svårt att komma ihåg saffran i kassan. Just nu är den tyvärr groteskdyr. 39 kr för ett kuvert. Uselt!
Tycker fröken Dill

Fröken Dill sa...

Välkommen Monken och GRATTIS till husköpet!
Hälsar fröken Dill