måndag 3 augusti 2009

Tomatsoppa på mitt vis


"Ungarna gillar Kelda tomatsoppa, den VET jag att de äter!" sa min kompis K. Inget fel på Kelda, men en hemlagad tomatsoppa är ju ännu godare tycker jag och plockade ner färska och krossade tomater i korgen tillsammans med purjo, gul lök, vispgrädde, färsk fänkål, röd paprika och lite matlagningsyoghurt + fetaost till en liten röra att servera till soppan. K hittade goda baguetter och färska kantareller till kantarellmackor.

Fröken Dills tomatsoppa (istället för Kelda) 3 vuxna och 3 barn
1/2 purjolök (det vita)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
4 mogna tomater
1 paket krossade tomater 500 g
3 buljongtärningar ( de nya ekologiska Knorr-grönsaksbuljongtärningarna är toppen)
1 färsk fänkål
2 dl vispgrädde
3 msk smakrik olivolja
3 dl vitt oekat eller rosévin
Salt, peppar och några skvättar stark chilisås (K:s man hade någon slags grön tabascovariant)
Vatten till lagom soppkonsistens
Färsk basilika

Guffel: 1/2 paket fetaost, 1 dl matyoghurt, smakrik olivolja, salt och peppar

Hacka lök, fänkål och purjo och fräs i smör. Späd med vinet och krosstomaterna. Släng ner buljongtärningarna. Lägg paprikan under ugnens grillelement. Vänd då och då så att den blir lagom svart och blåsig runt om. Ta ut och låt svalna i aluminiumfolie. Sedan går det (relativt) lätt att skala. Ta bort kärnhuset och strimla paprikan. Tomaterna doppas i kokande vatten någon halvminut varefter skal och kärnor avlägslas och tomaterna strimlas. Lägg ner paprika och tomat i soppan. (Man skulle kunna mixa den straxt innan, men i den R: stedska sommarstugan fanns ingen mixer.) Smaka av med olivolja, stark sås, riven vitlök, salt och peppar. Häll i grädden och koka några minuter till. Späd med vatten till lagom soppkonsistens. Just innan servering klipps färsk basilika ner i soppan som serveras med en gafflad röra med fetaost, yoghurt, salt, peppar och smakrik olivolja.

K:s kantarellmackor var perfekta till och sedan fick jag smaka på calvados direkt från Normandie. LYX!

Barnen åt ingen Kelda-soppa, men istället en hel del av min variant! Kul och dessutom hade vi en mysig stund under tillagningen. Om jag ska ägna mig åt någon aktivitet som jag verkligen gillar så är det definitivt att laga mat.

2 kommentarer:

Anna sa...

Ja varför köpa färdigt när det både är godare och sundare att göra egen soppa! Man borde göra det oftare faktiskt. Goda och nyttiga soppor till lunch... :) // Anna

Anna B sa...

"Guffel" - vilket underbart ord! Soppan låter också riktigt god, inga svårigheter att konkurrera ut Keldas med den!