söndag 16 augusti 2009

Hjälp, vi fick ansvar för efterätten


Mina grannar N och Å ska flytta med sin lilla N till ett eget hus. För att fira av dem ordentligt ska vi ha en liten trädgårdsfest på onsdag. Någon skulle fixa förrätt (något fiskigt, tror jag), någon göra en god potatisgratäng och sallad och en annan införskaffa lammrostbiff för grillen.

Den uppgift som fanns kvar var efterätten. Typiskt, ni som har läst fröken Dill ett tag vet att efterätter INTE är min starka sida och J är heller ingen efterättsfantast. Andra bloggar dignar av godsaker, men jag är helt enkelt inte så bra på söta saker. Visst kan man köpa någon färdig glass, men det vore kul att göra något eget. Tyvärr har mitt favoritrecept "Hallonmousse på choklad-dajmbotten" från sommarnumret av Elle a la carte 1999 försvunnit (det var på den tiden de envisades med lättborttappade recepkort). Jag har försökt återskapa den ett par gånger, men det har blivit mer eller mindre dåligt och en gång riktig katastrof, minns du vår middag med killarna, A? Man ska inte experimentera med Heston Blumenthal som förebild...

Någon som råkar ha det eftertraktade receptet, eller någon annan efterättsidé för 9 vuxna och 2 barn. Jag tillhör den minoritet som inte gillar panna cotta, crème brulé eller liknande gräddpuddingar, däremot gärna något med choklad och/eller bär/frukt. J gillar inte pannkakor, så crepes suzette, som jag gillar, går också bort. (Trist, det är så kul att flambera!)


Uppdaterat 090819: Hurra, Åsa Ericsson på Elle mat och vin har lovat att skicka en kopia på min borttappade favorit på snigelposten!!! Snällt! Hinner nog inte komma fram så att det kan tillagas för trädgårdsfesten, men jag har en annan idé, inspirerad av alla tips.

11 kommentarer:

Stefan sa...

God morgon! Kunde inte låta bli att försöka googla hallonmousse och chokladdajmbotten. Så få träffar som det blev på det får man aldrig numera. Med lite modifieringar så fick jag fram en nästan ekivok träff som hade några av orden med, en Boobs-tårta på
http://metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.9746929
som ju faktiskt var lite kul. Men jag hittar inte recepten ... det kanske går att söka vidare.
Tyvärr är desserter inte riktigt min grej heller, även om jag är en jävel på brulée och crème caramel. Men det vill du inte ha. Snubblar jag över någon bättre idé så får jag återkomma.

Rebecca sa...

Det är verkligen trist när favoritrecept tappas bort. Tyvärr har jag inte just det receptet, men förslag på en annan tårta, AOM:s Jubileumstårta: http://www.alltommat.se/recept/allt-om-mats-jubileumst%C3%A5rta-5627/

Det är bl.a. Magnus Johansson som skapat receptet, och jag har länge tänkt prova det.

Lycka till!

Mamma Mimmi sa...

Kan tyvärr inte hjälpa dig med receptet, men min absoluta sommarfavorit är fläderplomsparfait. Lite gräddig, men sååå god! Kram Mimmi

Emma sa...

Tyvärr har jag inte det receptet heller. Men cheesecake kanske funkar? Om det inte känns för krämigt/gräddigt? Eller fruktpaj? Rabrberpaj? Citron marängpaj är ju annars supergott och gillas av många.

Eller en chokladkaka med hallon? Väldigt enkel att göra.
Gör en chokladkaka (sockerkaka med choklad, eller en tårtbotten) dela den på hälften. Mosa samman hallon med en gaffel. Bred det på en botten och lägg den andra ovanpå.
Gillar du grädde? I så fall kan du bre lite lättvispad grädde runtom, men annars smält mörk choklad och ha runtom istället och servera grädden bredvid.

Jag googlade förresten lite också på daimbotten och de kom fram en del bloggar som hade gjort daimbotten med hallon/joordgubbs mousse/ parfait och liknande, Fanns inget recept, men det går ju fråga dem? Den här har gjort en hallonmousse tårta med daimbotten: http://blogg.aftonbladet.se/22299?kid=68707

Hoppas du hittar något att baka!

Hallon & Blåbär sa...

Åh, vad trist när det försvinner recept som man uppskattat så mycket.

Vet inte om denna chokladkrämspaj kanske kan vara något för dig, jag tyckte iaf att den var jättegod.

http://hallonblabar.blogspot.com/2009/05/chokladkramspaj.html

Hoppas du får en bra söndag och att dina efterrättsproblem löser sig!

Stefan sa...

Kom just att tänka på att äpplena på mitt "första" äppelträd håller på att mogna. Plockar in 3-4 st varje dag. En smulpaj på äpplen med en vaniljsås och/eller glass till är ju perfekt för årstiden. Och går att förbereda. Kanske inte så där unikt som en del vill ha det, men oftast är det enkla oslagbart när det är bra råvaror. Finns det någon som INTE gillar äppelpaj gjord på nyplockade äpplen?

M. sa...

jag vet inte om den här tårtan liknar den du säker, men du kan ju se om du kanske kan komma ihåg det andra receptet genom att kolla på detta. http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=625063

lycka till och ha en fortsatt bra dag! //molly

Zazza sa...

Hej igen Fröken Dill!
Du har så trevlig ton i din blogg! Den är mysig att läsa...

Om det inte redan är för sent, så finns det en del desserter på min blogg. Jag älskar att göra desserter, ju chokladigare dessto bättre! Ett superenkelt tips som alltid går hem är att hälla lite sprit/likör i en vanlig kladdkaka, på med lite smörkräm på smör med philadelphiaost, kakao och florsocker... syrligt, fast sött. Turkisk yoghurt till är en höjdare istf grädde. Kanske kunde vara nåt? (Tror att den heter Paradisisk chokladtårta eller nåt liknande.)
Hälsningar Zazza

Fröken Dill sa...

Vilka supertips! Just nu är jag för trött och för mätt efter middag hos J:s lillebrors familj för att gå djupare ner i efterättsfunderingar, men imorgon ska jag ta tag i frågan.
Sena söndagshälsningar från fröken Dill

Red Scream sa...

Hej Frk Dill!

Även om jag i princip inte gillar att länka till mig själv var frestelsen i just det här fallet lite för stor ;-)

http://redscreamandriesling.blogspot.com/2009/05/rodgron-rora.html

Annars kan jag varmt rekommendera Chokladfabrikens "mörk chokladmousse." Jag kan inte receptet i huvudet, men typ såhär:

I vattenbad 3 äggulor + 2-3 msk vatten + socker, tills det börjar kräma sig. Vispa 3 dl grädde till lagom konsistens. Smält 200 g mörk choklad. Blanda grädde + äggkrämen. Rör ner chokladen.

Fröken Dill sa...

Såg att jag glömt svara på kommentarer här. Slarvigt!
Massa, massa välkommen till bloggen Molly, vilket fint namn du har!
Red scream, den där enkla citrusefterätten lät helt otroligt god och snygg!
Tycker fröken Dill