fredag 30 april 2010
Valborgsmeny
Klimatsmarta biffar
torsdag 29 april 2010
Festinspiration
onsdag 28 april 2010
Från mitt första kök
1 gul lök, skalad, hackad
tisdag 27 april 2010
En lyxig soppa... med linser!
Nu har jag fått blodad tand på veg-fronten. Här ska lagas utan kött och fisk! Denna vecka, när J är upptagen med annat de flesta kvällar passar bra för vegetariska experiment. Igår lagade jag återigen enligt Adam Tensta, här med förrätten som han serverade i "Halv åtta hos mig", en spännande kall linssoppa.
Linssoppan, egentligen en variant på gazpacho, smakade utmärkt i sig och toppingen med koriander och vårlök gav verkligen en perfekt smakbrytning. Adam Tensta serverade friterade chips av matbananskivor till sin soppa, men sådan frukt fick jag inte tag på så jag stekte istället några frasiga krutonger av bröd som höll på att bli för torrt.
1 dl kokta röda linser
1/2 gurka
3 st vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
2 st lime, saften
lite olivolja1 knippe koriander
ca 5 stjälkar vårlök
1. Skålla tomaterna ca 30-45 sekunder i kokande vatten.
måndag 26 april 2010
Fröken Dill i vegetarisk himmel
Hacka lök, ingefära, vitlök och stek med 1 msk smör och lite olivolja.
Skölj spenaten och förväll den i stekpanna med olivolja.
Tillsätt matlagningsgrädden och senapsfrö.
Mangorelish: Skala och skölj physalis och skär dessa och mangon i mindre bitar.
Kärna ur chilin och finhacka den. Tillsätt physalis och mango och pressa i två lime.
lördag 24 april 2010
Äntligen veckoslut!
Förrätten var en vitlökstät sallad med musslor, en rest av dem vi kokt "a la marinière" tidigare i veckan. Receptskiss på salladen enligt nedan.
Musselsallad
musslor (hemkokta eller från burk)
salladsblad
färsk fänkål, i mindre itar
cocktailtomater, halvade
shalottenlök, finskivad
gurka, i stavar
gräddfil
crème fraiche
salt och svartpeppar
italiensk salladskrydda
hackad färsk persilja
riven vitlök
fredag 23 april 2010
Veckans extraprisvara - blåmusslor
Blåmusslan, detta underbara budgetskaldjur är användbar till mycket. Till pastarätter, som soppa, i sallad, gratinerad, till diverse fiskrätter, i kombination med fläsk/bacon o s v o s v.
Nu var det länge sedan vi åt musslor och därför blev det en klassisk variant av ”moules marinière” och hälften av mollusterna vidareutvecklades till ”moules chèvre” enligt ett underbart recept från Kardemumma-Viktoria.
Moules marinière
1 nät blåmusslor
1 msk smör
2 shalottenlöka, finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
1,5 dl torrt vitt oekat vin
1 dl grädde
3 msk finhackad färsk persilja
en nypa torkad fransk dragon
2 tsk vitvinsvinäger, helst champagnevinäger
Salt och nymald svartpeppar
Tvätta och borsta musslorna under kallt rinnande vatten. Kasta dem som är öppna eller trasiga. Svetta löken i smöret, tillsätt vitlöken och vinet. Koka upp och tillsätt musslorna. Koka under lock tills de har öppnat sig, ca 3-4 minuter. Ta undan de musslor som ska bli moules chèvre. Tillsätt grädde och örter till resten. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Moules chèvre
Hälften av musslorna kokta enligt ovan.
75 g getost
1/2 dl crème fraiche
1 msk honumg
timjan och rosmarin
salt och nymald svartpeppar
torsdag 22 april 2010
Frösådder
Hemma växer det så att det knakar. Fönsterbänkarna är sedan länge fulla varför jag har riggat upp extra lysrör med timer.
Årets tomatsorter blir:
Vilma – förra årets nyupptäckt, lågväxt buskväxande minitomat med underbar smak som jag fick av E på jobbet förra året
San Marzano – mattomat, god, men förra året hann få frukter bli klara
Garden Delight – lättodlad röd cocktailtomat, blir alltid bra och är väldigt god
Dansk Export – "normaltomaten", alltid bra avkastning, god både i sallad och i mat
Cheerio – ful planta men i särklass den snabbaste snabbaste som jag upptäckt via tomatfantasten Giuseppe
Black sweet cherry – "svart", snygg, god, blir mycket godare på friland än i växthus
Principe Borghese – för torkning, tyvärr svårt att få dem färdiga på friland
Gelbe Dattelwein (plantan ännu miniliten, får se om det blir något) - fantastiskt söt, gul, droppformad cocktailtomat
Jag har en liten förhoppning om att byta till mig Green grape och Aranca från min syster
Årets chilisorter blir:
Etna - italiensk chili, blev stark och god förra året
Serrano - röd stark texmexchili
Mini Bonnet - spännade nya fröer som jag fått från Mian
Rocoto - underbar, lite speciell blåblommande chilisort som blir jättestor, hur ska jag få plats?
Arbol - "trädchili", med avlånga, röda, heta frukter
Hot Lemon - spännade nya fröer som jag fått från Mian
Cayenne - samma chili som i cayennepeppar
Jalapeno - klassisk grön inläggningschili
onsdag 21 april 2010
Godis enligt fröken Dill
Räddaren i nöden 2 - Bokblogg
Inspirerad av förra inläggets rubrik blir det nu BOKBLOGG. I vintras bestämde jag mig för att bli komplettera upp mig genom att läsa ”missade klassiker” i bokvärlden.
Lite spooky var det att jag höll på att läsa ”Räddaren i nöden” ( eng ”The Catcher in the Rye”) av J D Salinger just som världen nåddes av beskedet att författaren dött, men eftersom han var 91 vid bortgången var det kanske inte helt oväntat. Boken skrevs 1951 och var författarens enda roman, världsberömd, såld i mer än 65 miljoner exemplar.
Många svenska skolelever har läst ”The Catcher in the Rye” i samband med engelskundervisning, men för mig var det alltså premiär.
I boken har sextonårige Holden Caulfield just blivit relegerad från ännu en fin internatskola. Han är visseligen intelligent, men bryr sig helt enkelt inte. Efter ett bråk med en rumskamrat om en tjej och för att hålla sig undan när föräldrarna får beskedet om relegeringen åker Holden till New York där han bor på hotell under några dagar.
”Räddaren i nöden” är skriven på ett fängslande sätt, Huvudpersonen berättar själv i monologform och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Man får lära känna Holden Caulfield rätt väl , men det som karaktäriserar honom är i det närmaste den totala livsledan. Holden har inget mål i livet, vill inget, bryr sig inte särskilt om något. Han är på väg in i en vuxenvärld som han upplever som totalt meningslös.
Holden super sig full, träffar ytligt en del kamrater och någon tjej. Han vill få kontakt, men förmår inte. I smyg för föräldrarna tar han kontakt med sin betydligt yngre lillasyster, en av de få personer han verkar bry sig om.
När boken kom 1951 ansågs den vara en skandalsuccéroman. Det vardagliga språket, Holdens berättelse på ”tonårska” inklusive svordommar, ansågs grovt och vulgärt, men nyskapande. Dåtidens moraliska och puritanska USA chockades över bokens frigjordhet. Allt detta är knappast någonting vi höjer på ögonbrynen åt idag.
Det här må vara min åsikt, men jag kan inte komma ifrån känslan av att Holden är bortskämd. Han är smart, har rika föräldrar som bryr sig, en lillasyster som verkligen tycker om honom, tillgång till fina skolor o s v. Visst finns det finns mycket i tonårslivet som känns meningslöst, men ändå… Fast i boken antyds också svårare saker i bakgrunden, Holdens bror Allie som dött i leukumi och i en passage när Holden söker upp en f d lärare sviker denne genom att först hjälpa, men sedan utnyttja situationen genom att tafsa på Holden, som flyr hals över huvud.
Jag kanske är påverkad av J:s berättelser om hur hopplöst det är att undervisa de gymnasieelever som inte bryr sig, men jag får ändå en känsla av att Holdens lillasyster, Phobe, har rätt. Hon råder sin storebror till att skärpa till sig, acceptera läget och göra det bästa av situationen.
Ni som har läst boken, vad tyckte ni? Är det synd om Holden eller är han en bortskämd tonåring? När boken skrevs på 1950-talet misstänker jag att tonåringar rätt sällan betedde sig som Holden. Idag, i alla fall i Sverige, känns det mer som vardagsmat och det kanske är därför jag har så lätt att avfärda Holden som bortskämd . Å andra sidan finns en skillnad mellan J:s slappande elever och Holden. De flesta svenska gymnasieungdommar upplever att ”det ordnar sig”, trots att man slappar. Först ska de bara ut och resa och sedan fixar det sig säkert med bra jobb, helst inom media. Holden däremot tror och vill ingenting om framtiden. Han vill bara fly. Vad tycker ni som har tonårsbarn?
Fast nog verkar det tråkigt att känna att allt är så meningslöst när man är ung och har hela livet framför sig.
I mitt projekt har jag också läst Harper Lees ”To kill a mockingbird” och Gabriel Garcia Marques ”Hundra år av ensamhet”. Leo Tolstoys ”Krig och fred” ligger bra till som nästa bok eller Steinbecks ”Vredens druvor”, som jag konstigt nog aldrig läst. Men jag har också bokcirkelns mer nyutkomna böcker att läsa och så måste jag förstås sluka ett par deckare i månaden också.
Om ni inte redan har föstått det så finns bakom fröken Dill en ”människa av kött och bok”, och det underbara uttrycket hade jag inte hittat på själv utan lånat från en av mina idoler, Jessica Gedin!
tisdag 20 april 2010
Räddaren i nöden!
måndag 19 april 2010
En god röra med röding
Efter jobbet smakade det gott med lite picknick. Med i packningen fanns grönsaker, bröd och en oväntat god röra på rödingresterna från lördagsmiddagen.
Röra med fisk (helst lax eller röding)
kokt fisk
(lite hemlagad majonäs)
crème fraiche
seafood and fish-krydda från Santa Maria (innehåller: salt, tomat, paprika, lök, vitlök, chilipeppar, svartpeppar, vitpeppar, citron, dill, fänkål, rosépeppar, citronarom, gurkmeja och saffran)
klippt dill
Blanda ingredienserna. Ät med grönsaker på en macka eller som fyllning till bakad potatis.
söndag 18 april 2010
Röding med ljummen gurk/äppelsallad och forellrom
lördag 17 april 2010
Perfekt till lördagsbrunch
Lammentrecot med portvinssås
fredag 16 april 2010
Det drar ihop sig till fredagskväll
Broccolisoppa med goda tillbehör
Den här soppan är enkel och god, men jag efterlyser lite kryddförslag för broccolisoppa från er läsare. Någon grönkrydda, kanske timjan? Och vad säger ni om vitlök i broccolisoppan? Någonting syrligt? Eller är den helt eneklt godast utan som den är?
Broccolisoppa 1 port
1 rejäl broccolistam eller motsvarande mängd broccoli
1 potatis, mjölig sort
1 shalottenlök
smör
2,5 dl grönsaksbuljong, gärna osaltad
1/2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar (inte för mycket salt, sardellkrämen är rejält salt)
Skala potatis och lök. Skär broccoli, potatis och lök i bitar. Fräs i smör utan att det tar färg. Höll på buljong och grädde. Koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och vitpeppar.
Krutonger; stek brödbitar i en blandning av smör och olivolja. Salta och strössla på klippt bladpersilja.
Sardellkräm; finhacka sardeller och kapris (till en portion var det lagom med två rullade sardeller med kapris i mitten), blanda hacket i crème fraiche
torsdag 15 april 2010
Enkelt och gott på landet
Igår for jag till landet efter jobbet. Väl framme njöt jag av trädgården i kvällssolen. Massor med scilla och blåstjärnor hade slagit ut. Ett enkelt snacks till ett glas öl blev det - sardiner i tomatsås på macka! Jättesmart att alltid ha några sardinburkar på lut!
När mörkret sänkt sig över huset grillade jag korv i öppna spisen och till det testade jag en av Annikas "korvkompisar" - ungsrostad potatis med sardeller, rödlök, vitlök och parmesan. Hur gott som helst med de salta sardellerna till potatisen!
onsdag 14 april 2010
En fångad grillkväll
tisdag 13 april 2010
Ännu en snabbfixad lunch på jobbet
En smak av Sicilien
måndag 12 april 2010
Vad gör man med färska mandlar?
Salladssäsong
3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade pecannötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
skivade rädisor
skivor av blekselleri
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar
söndag 11 april 2010
Brunchtips - svamptoast med rostade tomater
lördag 10 april 2010
Årets kryddplanta?
Idag har jag varit på mässan "Nordiska trädgårdar". Det var ett kul besök, i alla fall de första timmarna innan trängseln blev alltför plågsam. Med mig hem följde en massa fröpåsar, sättpotatis och en härlig planta citronverbena (lat. Aloysia triphylla). Jag har längtat länge efter att skaffa ett exemplar av den vackra och väldoftande växten som ursprungligen kommer från Chile.
Jag vet att citronverbena är en av kocken och kryddväxtexperten Karin Franssons favoriter. I ett radioprogram som jag hörde för ett tag sedan tipsade Karin Fransson om att citronverbena smakar så mycket citron så att den till och med kan få ersätta citron i vissa användingar. Inte alls dumt om man till exempel vill bjuda en citrusallergiker på mat!
Nu hoppas jag kunna få plantan att växa hela säsongen och jag tänker använda bladen till fisk- och kycklingrätter och till efterätter förstås!
Har ni läsare några tips på användningsområden för citronverbena eller har ni några andra tips på odlingsvärda kryddväxter?
fredag 9 april 2010
Galet goda enchiladas
Enchiladasåsen i denna variant är medvetet inte stark. Jag vill ha en chilistark salsa/tacosås som tillbehör till mina enchiladas och för att få kontrastverkan passar då en enchiladasås som är mer tomatmustig än chilihet. För enchiladasås med mer styrka rekommenderar jag att smaksätta den med finhackade inlagda jalapenos.
Fröken Dills enchilada 4 port
8 majstortillas
500 g köttfärs
neutral rapsolja
kalvfond
spiskummin
Santa Marias chipotlepasta
aningen råsocker
oregano
1 vitlöksklyfta
2 burkar Mutti krossade tomater
1 gul lök, skalad och hackad
salt och svartpeppar
1 burk refried beans, eller motsv mängd hemmagjord
2 dl grovriven lagrad ost, helst cheddar
Fräs löken i olja utan att den tar färg. Häll på krosstomat och lite vatten. Koka på låg värme minst en halvtimme, gärna längre. Smaka av med salt, svartpeppar och lite spiskummin. Om såsen känns för söt kan man tillsätta lite vitvinsvinäger.
Bryn köttfärsen i olja. Använd en gaffel så att den blir finfördelad. Riv i vitlöksklyftan. Slå på en halv deciliter vatten, en skvätt kalvfond, ca 1 msk chipotlepasta och smaka av med spiskummin, aningen socker, oregano, salt och peppar. Rör om och låt vätskan koka in.
Bred rifried beans på majstortillas. Rulla in köttfärsen. Häll en bottenskyla av tomatsåsen i en smörjd ugsfast form. Lägg rullarna i formen och fyll runt om med tamatsås. Strössla över riven ost. Gratinera i 225 graders ugn i 25 minuter.
Servera med stark tomatsalsa, gräddfil, hackade oliver och inlagda jalapenos. Gucamole och en krispig sallad, gärna med rädisor smakar gott till.
Jag anger inga mängder på kryddorna eftersom det är en smaksak. Jag råder alla matlagare att smaka av och själva avgöra vad de gillar! Jag brukar ta ungefär en msk kalvfondskoncentrat, men styrkan på dessa kan variera. Jag är galen i spiskummin och använder ca 1 tsk i denna sats, mer om den inte är helt nyöppnad. Helst använder jag spiskummin mortlad från hela frön. Av sockret ska man bara ta en nypa, alnnars blir det för sött (å andra sidan mer likt de kryddblandningar man kan köpa färdiga…). Oregano, ca 1 msk. Santa Marias chipotlepasta är en av mina storfavoriter, men också rejält stark, ca 2 msk tar jag i denna sats.
torsdag 8 april 2010
Smarta snabba lunchen
Köp – de godaste tomaterna du kan hitta, röd lök, fetaost och oliver. Med en snabb arbetsinsats har du snart en fräsch vårlunch. Naturligtvis kan salladen kompletteras med andra grönsaker som gurka, paprika, avokado, squash, bladsallad, groddar eller vad man gillar. En bit grovt bröd smakar gott till.
onsdag 7 april 2010
Röda rädisgroddar
tisdag 6 april 2010
Lax, lamm och choklad!!!
Lyxig salma-lax limemarinerades och åts med en liten sallad och dressing med mycket chili och färsk koriander. J hade egentligen velat bjuda på lammracks, men när sådana lyste med sin frånvaro i alla affärer blev alternativet lammfilé. Filén marinerades, grillades i panna och åts med potatisbakelser och rödvinssås. Till efterätt blev det krämiga chokladfondanter med vaniljglass.
Limmarinerad salmalax med chili och koriander 4 port
300 g laxfilé utan skinn och ben ( fryst minst 2 dygn om det inte är salma-lax med bra datummärkning)
3 lime salt och svartpeppar
2 dl mango i bitar
2 avocado
1 shalottenlök
1 kruka koriander
1 röd pepparfrukt
olivolja
Skär laxen i tunna skivor. Pressa på lime och låt marinera någon timme. Salta och peppra. Skär mango och avocado i kuber. Finhacka shalottenlöken och blanda med mango och avocado. Blanda olivolja och pressad lime till dressing. Salta och peppra. Finhacka pepparfrukt och koriander och blanda ner i dressingen. Servera mangosalladen med laxskivor och den goda dressingen.
Marinerad lammfilé med potatisbakelse och rödvinssås 4 port
600 g lammfilé
färsk rosmarin
olivolja
vitlök
ca 5 stora jordärtskockor
smör
1 shalottenlök, hackad
ditt godaste potatismos, inte alltför löst, gärna med en skvätt vitt vin i
rött oekat vin
kalvfond
idealmjöl
Marinera lammfilén i mortlad rosmarin, vitlök och olivolja.
Skala jordärtskockorna, skär i tunna skivor och råstek genast (innan de blir mörka) i smör. Salta och peppra. Stek lökhacket på samma sätt. Klä portionsformar med skockskivorna, fyll med potatismos och lök. Grädda i 200 grader, ca 20-25 minuter.
Koka ihop rött vin med kalvfond till såsen. Häll marinaden från lammet i såsen.
Grilla lammet i grillpanna tills det är lagom rosa i mitten. Låt vila några minuter insvept i aluminiumfolie.
Red såsen med idealmjöl, låt koka några minuter till, smaka av med salt och peppar och blanka till sist av genom att vispa ner en klick smör.
Servera lamm med potatisbakelse, rödvinssås och sallad.
Chokladfondant, 4 port
100 g fin mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt
2 msk socker
2 äggulor
2 hela ägg
2 msk vetemjöl
Smält chokladen i vattenbad eller i micro och låt svalna lite. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner den smälta chokladen. Vispa ner en äggula i taget och därefter ett ägg i taget följt av mjölet. Fördela smeten i stora muffinsformar. Ställ i kylskåp tills strax innan servering. Grädda fondanterna i 200 graders ugn, 10 minuter. De ska vara rinniga i mitten. Servera till fin vaniljglass.
måndag 5 april 2010
Påskfest
lördag 3 april 2010
Glad påsk!!!
fredag 2 april 2010
Vårgrön festmiddag
2 avocados
3 blad gelatin
1/2 dl crème fraiche
salt och vitpeppar
50 g löjrom
finhackad rödlök
gräddfil
olivolja
1 dl vitt oekat vin
Ca 4 dl kycklingfond
1 dl parmesanost, riven
bladspenat
sparris, ca 5 st
Pistageglass
2 dl grädde
3 äggulor
1 påse skalade pistagenötter
2 msk amaretto eller annan mandellikör
(grön hushållsfärg)