När vi träffade J:s föräldrar i slutet av helgen var menyn lite påskinspirerad, med lax och lamm, men med variation jämfört med mer traditionella recept.
Lyxig salma-lax limemarinerades och åts med en liten sallad och dressing med mycket chili och färsk koriander. J hade egentligen velat bjuda på lammracks, men när sådana lyste med sin frånvaro i alla affärer blev alternativet lammfilé. Filén marinerades, grillades i panna och åts med potatisbakelser och rödvinssås. Till efterätt blev det krämiga chokladfondanter med vaniljglass.
Limmarinerad salmalax med chili och koriander 4 port
300 g laxfilé utan skinn och ben ( fryst minst 2 dygn om det inte är salma-lax med bra datummärkning)
3 lime salt och svartpeppar
2 dl mango i bitar
2 avocado
1 shalottenlök
1 kruka koriander
1 röd pepparfrukt
olivolja
Skär laxen i tunna skivor. Pressa på lime och låt marinera någon timme. Salta och peppra. Skär mango och avocado i kuber. Finhacka shalottenlöken och blanda med mango och avocado. Blanda olivolja och pressad lime till dressing. Salta och peppra. Finhacka pepparfrukt och koriander och blanda ner i dressingen. Servera mangosalladen med laxskivor och den goda dressingen.
Lyxig salma-lax limemarinerades och åts med en liten sallad och dressing med mycket chili och färsk koriander. J hade egentligen velat bjuda på lammracks, men när sådana lyste med sin frånvaro i alla affärer blev alternativet lammfilé. Filén marinerades, grillades i panna och åts med potatisbakelser och rödvinssås. Till efterätt blev det krämiga chokladfondanter med vaniljglass.
Limmarinerad salmalax med chili och koriander 4 port
300 g laxfilé utan skinn och ben ( fryst minst 2 dygn om det inte är salma-lax med bra datummärkning)
3 lime salt och svartpeppar
2 dl mango i bitar
2 avocado
1 shalottenlök
1 kruka koriander
1 röd pepparfrukt
olivolja
Skär laxen i tunna skivor. Pressa på lime och låt marinera någon timme. Salta och peppra. Skär mango och avocado i kuber. Finhacka shalottenlöken och blanda med mango och avocado. Blanda olivolja och pressad lime till dressing. Salta och peppra. Finhacka pepparfrukt och koriander och blanda ner i dressingen. Servera mangosalladen med laxskivor och den goda dressingen.
Marinerad lammfilé med potatisbakelse och rödvinssås 4 port
600 g lammfilé
färsk rosmarin
olivolja
vitlök
ca 5 stora jordärtskockor
smör
1 shalottenlök, hackad
ditt godaste potatismos, inte alltför löst, gärna med en skvätt vitt vin i
rött oekat vin
kalvfond
idealmjöl
Marinera lammfilén i mortlad rosmarin, vitlök och olivolja.
Skala jordärtskockorna, skär i tunna skivor och råstek genast (innan de blir mörka) i smör. Salta och peppra. Stek lökhacket på samma sätt. Klä portionsformar med skockskivorna, fyll med potatismos och lök. Grädda i 200 grader, ca 20-25 minuter.
Koka ihop rött vin med kalvfond till såsen. Häll marinaden från lammet i såsen.
Grilla lammet i grillpanna tills det är lagom rosa i mitten. Låt vila några minuter insvept i aluminiumfolie.
Red såsen med idealmjöl, låt koka några minuter till, smaka av med salt och peppar och blanka till sist av genom att vispa ner en klick smör.
Servera lamm med potatisbakelse, rödvinssås och sallad.
Chokladfondant, 4 port
100 g fin mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt
2 msk socker
2 äggulor
2 hela ägg
2 msk vetemjöl
Smält chokladen i vattenbad eller i micro och låt svalna lite. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner den smälta chokladen. Vispa ner en äggula i taget och därefter ett ägg i taget följt av mjölet. Fördela smeten i stora muffinsformar. Ställ i kylskåp tills strax innan servering. Grädda fondanterna i 200 graders ugn, 10 minuter. De ska vara rinniga i mitten. Servera till fin vaniljglass.
11 kommentarer:
Potatisbakelsen var nåt av det sötaste jag har sett på länge, den ser dessutom riktigt god ut!
Allting ser verkligen helt fantastiskt gott ut!
Åh va gott det låter, som en riktigt höjdarmiddag. Potatisbakelsen med lammstek ska jag testa i nästa veckas matsedel. jag länkar till ditt recpet då. Hoppas att det är okej?
Hälsningar
Nina
Oj, oj, oj vilken trevlig middag!! Chokladfondanten skulle kännas väldigt rätt i min mage just nu!:) /Karin
Men vilken söt potatisbakelse!
Visst är det synd att det är så svårt att hitta lammracks i affärerna, det är ju supergott.
Lammsteken i lergryta blev väldigt saftig och mör så det kan vi absolut rekommendera.
Jag har hört såå mycket gott om salma, är det så flott som det sägs?
Det var nog den finaste potatisbakelsen jag sett - vilket konstverk!
Vilka vackra bilder, speciellt potatisbakelsen!
Helena; potatis och jordärtskockor kommer väldigt bra överrens!
Emma; det var det!
Nina; vad kul, självklart!
Karin; chokladfondant är en stark konkurrent till den optimala chokladefterätten, chokladmousse...
Håkan och Anki; racksen är ju så snygga och trevligt att gnaga på benet!
Mikkan; dyr, men alltid suveränt bra. Laxarna har också levt lite roligare och mindre trångt jämfört med de konventionellt odlade.
Anonym och Kristin; stort TACK!
Hälsningar från fröken Dill
Oh, jag ser att jag inte är ensam om att falla för potatisbakelserna. Vilken tur att jag fick med mig jordärtskockor hem från affären idag. Fanns inte på inköpslistan men jag fick syn på den allra största skockan jag sett och kunde inte låta bli ;-)
Jordärtskockor är toppen och dessutom lättodlade. Kanske något för lotten?
Tänker fröken Dill
Skicka en kommentar