fredag 30 april 2010

Valborgsmeny


Kvällens meny börjar ta form. Utgångspunkt var vinerna i twittervinprovningen. Jag har köpt det vita, Tim Adams Riesling 2007 och det röda, Pedroncelli Russian River Pinot Noir 2008.
Det blir en sen middag när vi kommer hem från brasan, varför lite snittar och en bubblig grönärtsoppa kommer att avnjutas tidigare på kvällen.

Valborgsmeny
Förrätt: Sallad med färska räkor och avocado med citrusdressing
Huvudrätt: Kaffemarinerad anka med päron- och endivragu
Dessert: Spännande ostar

Citrusdressingen till salladen tänker jag göra ungefär som den här.
Huvudrätten, efter ett recept av Marcus Samuelsson, är kanske egentligen lite för kraftig i smaken för att matcha vinet, men vi har lagat detta förut och det är en helt fantastisk rätt på anka.

Kaffemarinerad anka med päron- och endivragu 4 pers
4 ankbröst
300 g kaffebönor
2 krossade bitar kanel
1 tsk kardemummakapslar
salt och peppar
2 dl kokt kallt kaffe
Endivragu:
2 päron
2 dl portvin
1 dl rödvin
2 msk honung
2 dragonkvistar
6 mandelpotatisar
6 skalade vitlöksklyftor
3 endiver
1 msk smör
1/2 dl grädde
salt och svartpeppar

Putsa ankbrösten. Lägg i marinad i 2 timmar. Sila marinaden. Spara kanel, kaffebönor och kardemumma. Smält fett i en panna. Lägg i ankbrösten med skinnsidan ner. Lägg i kanel, kaffebönor och kardemumma. Stek ca 7 minuter på skinnsidan och 3 minuter på andra sidan. Salta och peppra och låt vila ett par minuter under aluminiumfolie. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala päron, ta bort kärnhus. Koka upp portvin, rödvin, honung och dragon. Lägg i päron och koka 6 minuter. Ta därefter upp och låt svalna. Skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg borstad potatis i en ugnssäker form. Lägg i vitlöksklyftorna efter 15 minuter. Baka potatisen i ytterligare 6 minuter. Låt svalna och skär i tjocka skivor. Skiva endiverna tunt. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt endiver och 1 dl av päronlagen. Lägg i vitlök, potatis och sist päronskivorna och låt allt småkoka tills vätskan kokat in. Tillsätt till sist grädden och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer:

chezsofia sa...

Oj det låter fantastiskt! Kaffemarinerad anka kommer att provas!

Mikkan sa...

Wow, den där marinaden, ojojoj!

Anna sa...

Låter jättegott och jag har nu också fått en ny favorit, grönärtsoppa! :-)

Fröken Dill sa...

Sofia och Mikkan; det blir jättegott, lite ovanlig, speciell och musitg smak. Liknande marinad fungerar fint även till fläskfilé!
Anna; tänk att vanliga ärtor kan bli så lyxigt goda!
Hälsar fröken Dill