onsdag 28 april 2010

Från mitt första kök


Igår slutade en dag med nästan sommarväder i moln, regn, blåst och plötslig kyla. Typiskt april!

Någonting värmande behövdes och jag lagade en rätt som hängt med ända sedan det första egna köket: hemlagad räksoppa! Jag tror faktiskt att det var en av de första rätterna jag lagade sedan jag flyttat hemifrån.

Ursprungsreceptet kommer från mejeriernas "Soppboken" men numera lagar jag soppan med vissa ändringar. Bl a har jag inte hittat någon färdig fiskbuljong eller fiskfond som jag helt gillar så jag väljer att basera soppan på enbart hemkokt räkbuljong som då måste reduceras rejält. Jag brukar spara skal från lyxtillfällen med färska räkor i frysen, så råvaran till räkbuljongen finns alltid. Ett alternativ är att musta upp soppan med lite grönsaksbuljongpulver. Både Biofoods och Rene Voltaires varianter är riktigt goda.

Räksoppa, 4 pers
skal från 1 kg räkor
1,5 dl vitt oekat vin
1 gul lök, skalad, hackad
1 liten bit rotselleri, skalad, hackad
1 msk tomatpuré
1,5 msk idealmjöl
2 dl vispgrädde
ev 2 msk konjak
ev lite grönsaksbuljongpulver
Salt, svartpeppar, cayennepeppar
ca 15 skalade räkor eller andra skaldjur eller fisk

Tina räkskalen i ett durkslag om de är frysta. Fräs skalen i smör tills de blir ogenomskinliga. Passa noga så att de inte blir brända. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skjud långsamt i 30 minuter. Sila bort skalen. Reducera buljongen.

Fräs lök och rotselleri i smör. Låt tomatpurén fräsa med en stund på slutet. Späd med vin, ev konjak, räkbuljong och grädde. Koka ca 20 minuter. Mixa med mixerstav. Red med idealmjöl. Smaka av med kryddor och buljongpulver.

Lägg i räkor/skaldjur/fisk på slutet och låt allt bli varmt.

8 kommentarer:

Anna sa...

Ser verkligen jättegott ut! Och ja, håller med god fiskbuljong är verkligen svårt att hitta!

Anonym sa...

Räksoppa är så gott! Jag brukar också alltid ha minst en laddning skal i frysen från räkkvällar (vilka inträffar ofta om man bor i Göteborg) :) Ibland har jag i lite persiljekvistar och annat gottigt också.

Lena sa...

Sedan jag för första gången, för x antal år sedan, gjorde egen räkfon så är det en omöjlighet för mig att slänga räkskal! Jag brukar dock göra fonden på stört så att jag alltid har färdig i frysen.
Soppan är ganska lik min men jag brukar inte ha cognac hemma :)

Anonym sa...

Självklart ska man koka av skalen men använd gärna kycklingfond för att höja upp smaken.

Skogseva sa...

Otroligt vacker skål!

Annika sa...

Åh, det där är ju bara så gott! Jag slänger alltid in räkskalen i frysen numera. Rätt vad det är kommer de väl till pass.

Japan till bords sa...

Fantastiskt bra bild! En sådan matbild som man blir hungrig av..

Fröken Dill sa...

Anna; de andra färdigfonderna är betydligt bättre och tillräckligt med fiskrens är heller inte lätt att komma över.
Maria; Härligt med de fantastiska skaldjuren på Västkusten!
Lena; cognac finns bara ibland hos mig. Konstigt nog, så otäck som den är att dricka borde den inte gå åt...
Anonym; aha kycklingfond i räksoppa. Ja, varför inte? De färdiga kycklingfonderna är ju riktigt bra!
Skogseva; visst är den! J har kontaker i keramikbranschen...
Annika; Går rätt snabbt att koka också, till skillnad från köttben som behöver timmar.
Susanne; tack! Skummet blev snyggt med hjälp av stavmixern.
Hälsar fröken Dill