Denna vecka säljer Daglivs blåmusslor för 39 kronor per nät.
Blåmusslan, detta underbara budgetskaldjur är användbar till mycket. Till pastarätter, som soppa, i sallad, gratinerad, till diverse fiskrätter, i kombination med fläsk/bacon o s v o s v.
Nu var det länge sedan vi åt musslor och därför blev det en klassisk variant av ”moules marinière” och hälften av mollusterna vidareutvecklades till ”moules chèvre” enligt ett underbart recept från Kardemumma-Viktoria.
Moules marinière
1 nät blåmusslor
1 msk smör
2 shalottenlöka, finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
1,5 dl torrt vitt oekat vin
1 dl grädde
3 msk finhackad färsk persilja
en nypa torkad fransk dragon
2 tsk vitvinsvinäger, helst champagnevinäger
Salt och nymald svartpeppar
Tvätta och borsta musslorna under kallt rinnande vatten. Kasta dem som är öppna eller trasiga. Svetta löken i smöret, tillsätt vitlöken och vinet. Koka upp och tillsätt musslorna. Koka under lock tills de har öppnat sig, ca 3-4 minuter. Ta undan de musslor som ska bli moules chèvre. Tillsätt grädde och örter till resten. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Moules chèvre
Hälften av musslorna kokta enligt ovan.
75 g getost
1/2 dl crème fraiche
1 msk honumg
timjan och rosmarin
salt och nymald svartpeppar
Blåmusslan, detta underbara budgetskaldjur är användbar till mycket. Till pastarätter, som soppa, i sallad, gratinerad, till diverse fiskrätter, i kombination med fläsk/bacon o s v o s v.
Nu var det länge sedan vi åt musslor och därför blev det en klassisk variant av ”moules marinière” och hälften av mollusterna vidareutvecklades till ”moules chèvre” enligt ett underbart recept från Kardemumma-Viktoria.
Moules marinière
1 nät blåmusslor
1 msk smör
2 shalottenlöka, finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
1,5 dl torrt vitt oekat vin
1 dl grädde
3 msk finhackad färsk persilja
en nypa torkad fransk dragon
2 tsk vitvinsvinäger, helst champagnevinäger
Salt och nymald svartpeppar
Tvätta och borsta musslorna under kallt rinnande vatten. Kasta dem som är öppna eller trasiga. Svetta löken i smöret, tillsätt vitlöken och vinet. Koka upp och tillsätt musslorna. Koka under lock tills de har öppnat sig, ca 3-4 minuter. Ta undan de musslor som ska bli moules chèvre. Tillsätt grädde och örter till resten. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Moules chèvre
Hälften av musslorna kokta enligt ovan.
75 g getost
1/2 dl crème fraiche
1 msk honumg
timjan och rosmarin
salt och nymald svartpeppar
Värm ost, crème fraiche och honung i en kastrull tills osten smält. Smaka av med kryddorna. Häll den varma såsen över musslorna och servera genast.
10 kommentarer:
Åh va härligt, jag älskar musslor! Trevlig helg!
Jag tycker så mycket om dina bilder!
Jag trodde att jag inte tyckte om musslor i närmare 25 år, men så provade jag och föll pladask :)
Musslor kan verkligen vara billgt lyx....mmm så gott!
Musslor är ju så otroligt gott!
Nu vill jag ju också ha! :)
Blåmusslor är havsgudens gåva till oss, så fantastiskt gott!
I somras plockade vi egna när vi var ute och seglade på Västkusten. Tillagade dom på liknande sätt som du gjort här, och det var något av det godaste jag ätit. I sittbrunnen på båten, och med de största och färskaste musslor jag varit med om :)
Aldrig testat musslor och chévre i kombination. Kan inte riktigt få fram i tanken hur kombinationen blir, så detta måste testas.
Fin bild på blåmusslorna!
Hejhej, det var ju kul du gillade getostmusslorna, Fröken Dill!
Martina; musslor är verkligen budgetlyx!
Helena; stort tack och tack detsamma! Musslor kan nog upplevas som lite "skumma" om man inte är van. Kul att du vågade prova!
Fia; verkligt gott, lyxigt och användbart. Jag har en hel hoper musselrecept som jag ännu inte hunnit testa...
Systrarna Yster; jag tror inte att säsongen är slut ännu!
Maria; vad spännande! Här på östkusten är vi inte så vana vid hemfiskade musslor.
Remsan; jag var skeptisk först, men nu helt övertygad!
Helena; TACK!
Viktoria; jag tror jag har skrivit det förrut men det tål att upprepas - din musselrätt är genialisk!
Tycker fröken Dill
äntligen nån som postar ett recept på moules chevre, har letat länge efter ett bra recept sen jag åt det första gången
Skicka en kommentar