Nu börjar förhoppningsvis en säsong när man åter vill äta friska sallader. Först ut kommer en toppengod lite ovanlig sallad som min mamma brukar göra. Under söndagen gjorde jag en första variant till lunch och en andra version som förrätt till middagen. Tycker nästan att pecannötterna i middagsvarianten blev ÄNNU godare än valnötterna. Rädisor och blekselleri passar bra till brieosten, men egentligen kan man välja de grönsaker man själv gillar bäst eller har hemma.
Mammas sallad med brieost och limekanderade nötter, v 1.0
3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade valnötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
tomater i klyftor
gurka i strimlor
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar
Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna. Koka upp honung med saft av lime. Koka till sirapskonsistens. Passa noga, det bränner lätt. Rör ner valnötter, limeskal och rosmarinkvist. Låt svalna.
Lägg upp sallad på ett fat. Fördela tomater, gurka, lök och päron på bladen. Slå på vinägrett. Toppa med briost och de kanderade nötterna. Servera genast.
Mammas sallad med brieost och limekanderade nötter, v 2.0
3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade pecannötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
skivade rädisor
skivor av blekselleri
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar
3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade pecannötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
skivade rädisor
skivor av blekselleri
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar
Gör som ovan.
3 kommentarer:
Å hej och hå vad gott det lät! Tycker själv att vi lagar alldeles för tråkigt mat hemma nu för tiden (därav avsaknaden av inlägg i min blogg...) Det här lät så otroligt smaskigt att jag verkligen hoppas på att få servera förrätt på årets Cykelfest i Jonsered (där jag bor). Ska man ha bröd till eller parmaskinka? Kanske skulle en parmainlindad grissini passa för att få det till lite mer "pyssel".
Hälsn Zazza
Låter riktigt gott! Snart börjar verkligen säsongen med fräscha sallader :)
Zazza; den är verkligen lite speciell. Bröd eller parmaskinka passar nog båda till och parmalindad grissini låter gott.
Ia; härligt med vårsäsongen!
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar