Helt vegetarisk mat lagar jag ganska sällan. På något sätt slinker kött eller fisk ofta in i min matlagning även om mängderna ibland är små, som när bacon eller sardeller används, nästan som kryddor.
När jag råkade se "Halv åtta hos mig" för några veckor sedan blev jag totalimponerad. Vegetarianen Adam Tensta lagade mat som lät så otroligt god. Jag var absolut inte den första, men blev helt enkelt tvungen att testa Adam Tenstas burmesiska Palak Paneer!
Resultatet blev himmelskt. Halloumiskivorna, ganska väl stekta gav rätten en nästan köttig konsistens. Stekt spenat är alltid gott och med denna pikanta kryddning smakade den fantastiskt. Den heta, sötsyrliga mangorelishen med physalisbitar fungerade perfekt till, liksom den svala gurkraitan. Adam serverade sin rätt med ris. Jag tycker inte att det behövs.
Palak paneer 4 pers
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
2 st röda chili
5 cm ingefära
2 dl grädde
2 msk senapsfrön
500 g halloumiost
750 g färsk spenat
1 msk vinäger
1 msk råsocker
gurkmeja
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak
1 msk smör
olivolja
Gurkraita:
1/2 gurka, tärnad
3 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar
Mangorelish:
1/2 lök
300 g mango (jag tog fryst)
2 pkt physalis
2 st lime, saften
1 st habanero
2 msk florsocker
Palak paneer: Stek halloumi tills de får en fin yta.
Hacka lök, ingefära, vitlök och stek med 1 msk smör och lite olivolja.
Skölj spenaten och förväll den i stekpanna med olivolja.
Tillsätt matlagningsgrädden och senapsfrö.
Hacka lök, ingefära, vitlök och stek med 1 msk smör och lite olivolja.
Skölj spenaten och förväll den i stekpanna med olivolja.
Tillsätt matlagningsgrädden och senapsfrö.
Gurkraita: Salta gurktärningarna. Låt stå en stund. Pressa och låt vätska rinna av. Blanda med yoghurt och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.
Mangorelish: Skala och skölj physalis och skär dessa och mangon i mindre bitar.
Kärna ur chilin och finhacka den. Tillsätt physalis och mango och pressa i två lime.
Mangorelish: Skala och skölj physalis och skär dessa och mangon i mindre bitar.
Kärna ur chilin och finhacka den. Tillsätt physalis och mango och pressa i två lime.
Palak paneer: Tillsätt den stekta lök/vitlök/ingefäran till spenatgrytan och sedan den stekta halloumiosten. Smaka av med vinäger, råsocker och färgsätt med gurkmeja och låt grytan skjuda.
6 kommentarer:
Eftersom jag är en stor vän av halloumi, spenat, mango och alla övriga ingredienser borde jag gilla det här. Käre maken däremot är en riktig karnevor så det krävs ganska mycket av en köttbefriad rätt för att den ska höja sig över "Tja"-gränsen! Typisk manligt, eller...
Nej nu MÅSTE jag ju bara laga det här, efter att nästan alla höjt det till skyarna :D Din tallrik ser himmelskt god ut!
Ser jätte spännande ut! Älskar ju vegetarisk mat, så detta var verkligen intressant! Ser riktigt gott ut! :)
Ser ju väldans gott ut det där! Kul när vegetariska rätter blir just en riktig rätt.
Instämmer i att det är jättegott. Jag gjorde denna rätt i veckan och fick mycket kritik av maken före måltiden i det att han måste ha kött eller fisk för att det ska vara en riktig måltid. Eftersom vi var i fritidshuset och öns affär var stängd fick han nöja sig med osten. Han godkände rätten och jag får lov att servera den fler gånger.
Eva; jag hade ALDRIG kommit på detta själv, men det är verkligen värt att laga!
Maria; kul med nätet, vissa spännande rätter sprider sig blixtsnabbt.
Systrarna Yster; en både god och vacker rätt!
Remsan; skulle gärna äta mer vegetariskt om det vore lika gott som detta!
Kerstin; kul, jag ska testa på min J. Han är också en vegetarisk skeptiker.
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar