lördag 10 april 2010

Årets kryddplanta?

Citronverbena (lånad bild)


Idag har jag varit på mässan "Nordiska trädgårdar". Det var ett kul besök, i alla fall de första timmarna innan trängseln blev alltför plågsam. Med mig hem följde en massa fröpåsar, sättpotatis och en härlig planta citronverbena (lat. Aloysia triphylla). Jag har längtat länge efter att skaffa ett exemplar av den vackra och väldoftande växten som ursprungligen kommer från Chile.

Jag vet att citronverbena är en av kocken och kryddväxtexperten Karin Franssons favoriter. I ett radioprogram som jag hörde för ett tag sedan tipsade Karin Fransson om att citronverbena smakar så mycket citron så att den till och med kan få ersätta citron i vissa användingar. Inte alls dumt om man till exempel vill bjuda en citrusallergiker på mat!

Nu hoppas jag kunna få plantan att växa hela säsongen och jag tänker använda bladen till fisk- och kycklingrätter och till efterätter förstås!

Har ni läsare några tips på användningsområden för citronverbena eller har ni några andra tips på odlingsvärda kryddväxter?

9 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Jag blev sugen på en citronverbena häromdagen när Tina i Tinas trädgård var eld och lågor, men var lite fundersam på hur man använder den. Tack för ditt tips! Hör rykten att man hittar Fröken Dill i tidningsmedia denna vecka? Är det så, månne? Hoppas helgen är bra!

Håkan och Anki sa...

Vill oxå ha en täppa, med balkong i norr är man ganska begränsad...

Skogseva sa...

Citronverbena köps till vår kryddträdgård varje sommar och varje vinter dör den ut... Det är en ljuvlig kryddväxt med en härlig citronarom. Jag vill minnas att jag ätit en sockerkaka med mängder av finklippt citronverbena i och att det var väldigt gott.
I alla fall är det snart dags för en ny planta...

Martina sa...

citronverbena har jag aldrig ägt. Timjan, rosmarin, salvia är väl dom tre "måste" kryddväxterna man bör ha!

Anna sa...

Jag älskar citronverbena! Köpte en planta förra året och gjorde bland annat citronsorbet med citronverbena! Gott att ha i vattenkannan en varm sommardag. Jag lät min planta stå kvar ute på balkongen hela vintern :-/ tror knappast den överlevt.

KarinW sa...

Vad kul en sån ska jag hålla utkik efter, älskar allt som smakar citron!

Åsa sa...

Åh, den vill jag prova! Har haft en citrontimjan i några år men den verkar ha tagit stryk nu i vinter. Citron(smak) är ett måste i maten :-)

Fröken Dill sa...

Mamma Mimmi; se där ett trädgårdsprogram-tips! Verkligen kul med tidnings-premiär för fröken Dill m fl!
Håkan och Anki; trist med norrläge! Det finns sådant som kan odlas där, men lite begränsat är det förstås...
Skogseva; sockerkaka, vilken bra idé!
Martina; håller med och påminner mig om att jag ska köpa en salvia för vårens Saltimbocca!
Anna, vilka bra tips! Jag tror att citronverbenan vill övervintra frostfritt. Synd att den inte kan frösås.
KarinW; den luktar helt fantastiskt!
Åsa; om man gillar citronsmak är denna verkligen grejen!
Hälsningar från fröken Dill

Sofie sa...

Te! Jag la några blad i ett glas och hällde på hett vatten och lät det dra några minuter. Supergott te!!