fredag 2 april 2010

Vårgrön festmiddag




Äntigen kom solen tillbaka. Vi gick hem på nysopade gator och det kändes som riktig vår! Vad passar bättre än att fira med en trerätters med vårgrönt tema? Jag serverar en kub avocadomousse med löjromsägg, marinerad grillad kycklingfilé med sparris- och spenartisotto och till efterätt blir det en drömgod hemmagjord pistageglass. Till den vårgröna middagen hade vi rosévinspremiär!

Avocadomousse med löjrom (2 port)
2 avocados
3 blad gelatin
1/2 dl crème fraiche
2 tsk pressad citron
salt och vitpeppar
50 g löjrom
finhackad rödlök
gräddfil

Gelatinbladen blötläggs i kallt vatten. Avokadon (köttet) körs i mixer med citron och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Smält på låg värme i en kastrull. Låt svalna lite, men inte så länge att gelatinet stelnar. Rör ner avocadosmeten och se till att den blandas ordentligt med gelatinet. Häll upp moussen i en plastad form. Ställ i kylskåp någon timme. När moussen stelnat lyfter man den ur formen, skär snygga kuber som läggs på tallrik. På varje kub placerar man ett löjromsägg som formats med två skedar. Rödlök strösslas på, gräddfil och en dillvippa kan få vara med också.

Grillad kycklingfilé med vårgrön risotto (2 port)
2 kycklingfiléer
marinad: olivolja, rivet citronskal, färska hackade örter, timjan och basilika, 1 riven vitlöksklyfta, salt och peppar
1,5 dl risottoris
olivolja
1 shalottenlök, hackad
1 dl vitt oekat vin
Ca 4 dl kycklingfond
1 dl parmesanost, riven
bladspenat
sparris, ca 5 st

Blanda marinaden och häll den över kycklingen i en plastpåse. Låt marinera i kylskåpet minst en timme.

Fräs shalottenlök i olivolja utan att den tar färg. Låt riset fräsa med tills det blir ogenomskinligt. Späd med vin och kycklingfond. Under omrörning och spädning kokas risotton på låg värme tills riset är färdigt. Det tar ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i parmesanost. Fräs sparris i bitar och bladspenat i smör i en panna på sidan om. Salt och peppra och blanda ner i risotton.

Grilla kycklingen i en grillpanna på mycket het värme. Avsluta tillagningen i 200 graders ugn tills stektermometern visar 70 grader. Det är lätt att överlaga kycklingfilé och därför mycket smart att använda en stektermometer.
Servera kycklingen med den vårgröna risotton. Om man vill ha någon sås till rekommenderar jag dillolja: färsk hackad dill mixas med olivolja, saltas och peppras.

Pistageglass
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 påse skalade pistagenötter
2 msk amaretto eller annan mandellikör
Ett stänk bittermandelolja
(grön hushållsfärg)

Värm grädde och mjölk i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt i en metallskål eller kastrull. Slå den heta gräddmjölken över ägguleblandningen och rör ordentligt. Under kraftig vispning i ett kokande vattenbad skjuds glasskrämen tills den tjocknar. Pistagnötterna hackas grovt och rostas lätt i en panna. Blanda ner mandellikör och nötter i glassmeten. Smaka av med någon droppe bittermandelolja och färga eventuellt smeten grön med hushållsfärg. Kyl smeten ett par timmar i kylskåp. Frys i glassmaskin.

13 kommentarer:

Mikkan sa...

Heeelt ljuvligt, frestande!

Trevlig påskhelg, du vet ju helt uppenbart hur man firar! :)

mimmismat sa...

Läckert Dillen, din mat ser verkligen vårligt inbjudande ut.
Tänk att nysopade gator är ett sådant säkert vårtecken. :)

Ha en Glad och God Påsk/ Mimmi

Mamma Mimmi sa...

Än en gång - uuuunderbart! Blir så glad av all din kreativitet i köket. Ha en riktigt glad påsk! Undras om någon tar sig an uppdraget att sopa gatorna här i landsortshålan?

Anna sa...

adopterar omedelbart avokadomoussen, mycket snygg!

Elin sa...

wow vilken meny! Allt ser supergott ut! och snyggt :)

Trevlig långhelg!

Cecilia sa...

Fantastiskt vacker mat!

Lena sa...

Åh, så frestande läckert!
Du får verkligen till DET!

Fjällmor sa...

Tack för frestande vacker grönska

Snöiga Fjällhälsningar

Remsan sa...

Åh, sån trevligt 3-rätters! Verkligen vårgrön.

KarinW sa...

Vilka härliga vårbilder du tagit och den där menyn var inte fel heller. Pistageglass lät mumsigt!

Annika sa...

Åh, vilken supermeny! Så vackert det ser ut, och så gott det låter.

Pistageglass har jag varit på g att laga hur länge som helst. Jag har redan skissat ihop ett recept. Nu blev jag inspirerad av att se din fina, gröna glasskula!

Fröken Dill sa...

Mikkan; grönt är skönt!
Mimmi; de nysopade gatorna till och med luktar gott, särskilt i vårregn.
Mamma Mimmi; Tack! Nysopade gator är kanske ett stadsfenomen?
Anna; avocadomousse = en suverän återuppståndelse från 1980-talet!
Elin; grön mat innan det blir grönt ute är inte helt fel.
Cecilia och Lena; TACK!
Fjällmor; misstänker att ni får vänta lite längre på våren...
Remsan; smaklig spis önskar jag!
KarinW; Tack, pistageglass är alltid gott och denna hemlagade blev rikitgt, riktigt bra.
Annika; kul, det var självklart från dig grundreceptet kom. Min mamma tycker att man ska byta ut bittermandeloljan mot pistage-essens, men jag är inte övertygad...
Hälsar fröken Dill

Matias sa...

Sjukt snygg grön kub!