fredag 16 april 2010

Broccolisoppa med goda tillbehör


Jag avskyr att slänga mat. Tyvärr finns det tillfällen när råvaror förfars även i mitt kök men jag försöker göra mitt bästa för att ta hand om allt. Denna morgon fanns en halvvissen broccolistam, vispgrädde med kort datum och lite torrt bröd. Härligt, jag fick en festmåltid på broccolisoppa med örtkrutonger till lunch! Några sardeller hittade jag också, de mixades med crème fraiche till en sardellkräm. Detta tillbehehör höjde vardagssoppan flera snäpp och gav verkligen en fin smakbrytning mot broccolin.

Den här soppan är enkel och god, men jag efterlyser lite kryddförslag för broccolisoppa från er läsare. Någon grönkrydda, kanske timjan? Och vad säger ni om vitlök i broccolisoppan? Någonting syrligt? Eller är den helt eneklt godast utan som den är?

Broccolisoppa 1 port
1 rejäl broccolistam eller motsvarande mängd broccoli
1 potatis, mjölig sort
1 shalottenlök
smör
2,5 dl grönsaksbuljong, gärna osaltad
1/2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar (inte för mycket salt, sardellkrämen är rejält salt)

Skala potatis och lök. Skär broccoli, potatis och lök i bitar. Fräs i smör utan att det tar färg. Höll på buljong och grädde. Koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och vitpeppar.

Krutonger; stek brödbitar i en blandning av smör och olivolja. Salta och strössla på klippt bladpersilja.

Sardellkräm; finhacka sardeller och kapris (till en portion var det lagom med två rullade sardeller med kapris i mitten), blanda hacket i crème fraiche

4 kommentarer:

Maria sa...

Mm-mm! Såna här soppor älskar jag, enkla och supergoda! Min bästa är en morot- och ingefärsvariant, löjligt enkel men får nästintill stående ovationer varje gång :P

Minnelli sa...

Kanske dragon kan passa. Har själv gjort en gratäng med broccoli och rökt skinka smaksatt med dragon. enligt mitt tycke väldigt gott. Oj vad sugen jag blev, det var länge sen jag gjorde den rätten. Tack för en trevlig blogg, är djupt imponerad av ditt foto.

KarinW sa...

Åh vad vacker med scillor, vill ha mer vår nu! Jag håller med dig angående mat som är på väg "ut", jag vill heller inte slänga något.Har inte kryddat broccolisoppa med någon ört utan jag tycker den smakar så mycket i sig själv men ost passar fint att bland i. Kanske testar det där med sardeller!
Ha en mysig helg!

Fröken Dill sa...

Maria; sådan brukar jag också göra. Hur enkelt som helst och så god att den funkar fin-fint som bjudrätt! Med lite matyoghurt, sweet chilisås och kanske en kvist koriander på toppen.
Minnelli; dragon låter spännande och varför inte lite skinka eller kanske knaperstekt bacon på toppen?
Karin; ost, absolut! Om du gillar sardeller är mitt tips att testa sardellkrämen. GOTTT!
Tycker fröken Dill