onsdag 14 april 2010

En fångad grillkväll



På senaste tiden har jag avundsjukt läst om säsongens premiärgrillning på olika bloggar. Här i Stockholm har det varit lite ont om bra väder för grillaktiviteter utomhus hittills under april. Men igår sken solen från klarblå himmel, det var 8 grader varmt och svaga vindar.

Jag ringde till J. Han var egentligen trött efter jobbet om inte helt sugen på någon grillpremiär, "men om du kan fixa, så är det väl OK, men tänk på att solen går ner och det blir kallt!".

Alltså, snabb tur till Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen för att lägga vantarna på deras goda, starka merguezkorvar. Ett grillvin från bolaget och lite mer mat från mataffären.

Hem, mata katter och marinera fläskkotletter, koka potatis och packa utflyktskorgen. Jag måste säga att jag är rätt bra på att snabbt spontana fram en god grillmiddag.

Före klockan sju var vi på plats i den skyddade, kvällssoliga pergolan nere i hamnen där J:s båt ligger på sommaren. Ännu råder lugnet i hamnen. Båtklubben har ännu inte kommit igång med sjösättningarna.

Här är receptskisser till den spontana grillmiddagen:

Fläskkotlett eller fläskkarré marineras i röd balsamvinäger, flytande honung, lite sambal oelek, hackat kryddgrönt som rosmarin och timjan, salt och peppar.

Snabba potatissalladen
små fina potatisar, jag hade goda rödskaliga sorten Amadine
hackad purjolök, vårlök eller båda
hackad lök
mycket kapris
hackad saltgurka
rädisor i bitar
dressing: rödvinsvinäger, smakneutral rapsolja, olivolja, dill, italiensk salladskrydda, salt och peppar

Koka potatisen. Blanda dressningen. Skala, skiva och rör ner potatisbitarna medan de är varma. Blanda i resten av ingredienserna.

Hummos i hast
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, spiskummin
skal och saft från lime
olivolja

Mixa och smaka av!

J hade rätt i att solen gick ner. Men vi svepte in oss i filtar, värmde oss en stund till invid grillen och njöt av den goda maten. Det är något speciellt med att äta utomhus. Allt smakar ännu godare. Jag hoppas att denna premiärgrillkväll kommer att följas av många fler under säsongen som kommer!

11 kommentarer:

Anna sa...

Grillpremiär? Det sker väl strax efter nyår ungefär? (men ok, vi äter inte utomhus då)

Lena sa...

Åh! Måste fråga: Mina Merguezer kommer oxå från Hötorgshallen och jag skulle blogga om dem men vet inte vad butiken heter. Är det den som ligger i ett hörn? Och vad heter den i så fall?
De starka, goda och underbara korvarna är värda all reklam!

Daniella - BakeCake sa...

Åh vad gott! Att grilla är nog bland det bästa som finns nu när våren och sommaren börjar komma! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake

Anna sa...

Åh vad mysigt det låter! Så långt har jag inte kommit trots riktigt vårväder här nere söderöver!

Martina sa...

Sådär ja, då fick du också grillat! Visst är det gott!

Anonym sa...

Men så inspirerande! Det här måste jag bara kopiera nånkväll - med varma filtar borde man klara det!

Julia sa...

Ja, det är hög tid för att grilla, trots att jag bor i Skåne och haft riktigt fint väder de senaste dagarna har det inte blivit någon grillning. Men hoppas vädret håller i sig tills helgen. Hittade ett häfte på Hemköp full med grilltips.

Anonym sa...

så gott :-)

Kolla gärna in min NYA MATBLOGG
allt från lättlagade middagar, krämig kladdkaka till nyttigt hembakat bröd.

http://min-matblogg.blogspot.com/

Karin / bevemyrs blogg sa...

Jahopp, då blev man grillsugen så här mitt i natten då!!?=) /Karin

Mikkan sa...

Fint med årets första grill, det är en särskild känsla! Jag fylldes av sån där barnslig glädje i helgen när grannaran drog igång och jag kände doften. Snacka om att man är svältfödd på sommarlycka! :)

Fröken Dill sa...

Anna; Här grillas det i och för sig hela året, men under den kalla årstiden sitter vi sällan ute och äter.
Lena; Latinamerikanska livsmedel ligger i ett hörn. De har förutom merguez en berömd chorizo och helt fantastiskt kött, bl a hästkött.
Daniella; härligt med lite "grillomani"!
Anna; Äntligen verkar våren vara på gång!
Martina; det är något visst på grillkvällar.
Angelina; bara det finns sol och inte blåser för mycket håller man sig varm med filtar.
Julia; man kan aldrig få för många grilltips.
Min matblogg; spännande!
Karin; grill mitt i natten? Javisst, jag är en sann kvälls- och nattmänniska!
Mikkan; snart ligger den härliga grilldoften tät över nejden. Tack och lov att att vintern är slut!
Hälsar fröken Dill