fredag 4 september 2009

3 x lax


J önskade sig lax till middag. Gravad lax och färsk i bit hade vi hemma och då saknades ju bara en tredje variant – kallrökt förstås!

Hur äter man då de olika laxvarianterna på godast tänkbara sätt? Den gravade vill jag äta med traditionell gravlax/hovmästarsås. Till den rökta vill jag ha pepparot för det passar så otroligt bra till. Färskriven pepparrot rörs ut i lite crème fraîche . Den färska laxen vill jag gärna grilla, dels för att det blir fina grillränder, dels för att det är så gott. Innan grillningen kan man pensla laxen med sweet chilisås. Till grillad lax passar något lite sött och starkt tillbehör. Jag gör en sås med bl a mango chutney. Eftersom vi försöker hålla nere intaget av potatis, vitt ris mm åt vi laxtrion med en matig sallad.

Sås till grillad lax
1 dl matyoghurt
1 msk finhackad gul lök
2 msk mango chutney
½ tsk finhackad färsk ingefära
1 liten vitlöksklyfta
Sambal oelek, salt och peppar efter smak

Blanda ingredienserna och låt gärna såsen stå en stund så att smakerna utvecklas.

3 kommentarer:

Anna sa...

Lax - det bästa som finns! Vilket gott recept på sås :) Kram Anna

Jenny sa...

Trevligt att du tittade in hos mig! På återseende.

Jenny

Zazza sa...

Hej igen!
Kul idé med olika laxsorter! Ska prova ditt gravlaxsåsrecept - lät lätt och gott. Undrar om det går med en grov senap, ex. honungssenap - det låter som om det skulle kunna fungera till, eller vad säger du?
/Zazza