lördag 5 september 2009

Äppelprovning 2 - Astrakan


Enligt många är astrakan den absolut godaste äppelsorten. Det är ju också detta äppelträd som får symbolisera Krisinas hemlängtan i Mobergs utvandrarna och vars kärnor från Duvemåla hon planterar i Amerika och tillslut får smaka äpplena igen. (I och för sig lite konstigt eftersom det inte blir samma sort om man planerar äppelfrön, men ändå…).

Astrakanen blir övermogen på en ögonblinkning så det gäller att skörda i tid. Äpplet är aromrikt, sött, har lite löst och saftigt kött. Olika varinater av astrakan förekommer; Gyllenkroks, röd, vit , Leckö m fl. Astrakanäpplen lämpar sig bäst som dessertfrukt och trädet är härdigt upp till zon V.

5 kommentarer:

Stefan sa...

Blir det inte samma sort om man planterar en äppelkärna? Eller blir det inte äpplen överhuvudtaget om man planterar en kärna? Jag förstår inte. Please, educate me!
/Stefan

Fröken Dill sa...

Det blir en annan sort, vildäpple. För att få sortäkta träd ympar man, tar en kvist från ett träd vars sort man vill ha och fäster den på en grundstam. Kolla på äppelträd i plantskolan så kan du lätt se ympstället.
Hälsar fröken Dill

Anna sa...

Äpplen är verkligen favorit! I somras när vi var på Österlen (äppelparadiset!) och skulle hitta Friden så såg jag på deras hemsida att de tillverkar både must
http://www.friden.nu/appelmust.htm
och en äppelsspritdryck. Verkar hur gott som helst och äpplen kan ju används till princip allt :-) Kram Anna

Anonym sa...

Det är ju såååå gott med äpplen från säsongen! Jag var nyligen hemma hos min syster som har flera äpelträd. Passade på att bunkra på mig en hög äpplen till kommande äppelpajer :)
Ha en skön lördag!

Anna B sa...

Astrakan är ett underbart äpple, men inte så vanligt härnere i Skåne. Snyggaste namnet, helt klart. Det är väl landskapsäpple i Sörmland... (snabb googling) nej Östergötland: http://www.karnhuset.com/landskaps.html