tisdag 15 september 2009

Sursteken och dess tillbehörNi som har följt bloggen vet att J blev eld och lågor när han såg receptet på ”Surstek” i min kokbok från 1940-talet. En bit fransyska lades därför i lag enligt receptet för mer än en vecka sedan. I söndags var den stora dagen kommen då steken skulle tillagas. Särskilt för tillfället hade vi skaffat en fungerande köttermometer.

Jag stod för tillverkning av tillbehören; rönnbärsgelé, pressgurka, syltade svampar (rödgul trumtetsvamp blev det) och en mustig gräddsås. J kokade fina färskpotatisar och passade steken i ugnen.

Hur det smakade? Trots att jag inte är någon stor entusiast över husmanskost tycker jag att det blev jättegott! Fast jag vet inte om lagen som steken badat i gjorde så stor skillnad. Det hade nog blivit väldigt gott med en vanlig stek också.Rönnbärsgelé
1/2 kg rönnbär
2,5 dl vatten
325 g socker
1 msk konjak

Rensa och skölj bären och frys dem minst ett dygn. Koka upp vattnet. Lägg i bären och koka i 10 minuter. Krossa dem under tiden. Låt rinna av i silduk 30 minuter. Tillsätt sockret och koka i ca 10 min till. Tillsätt konjak mot slutet och kontrollera att gelen är färdig genom att göra geléprovet. Häll upp på glas eller burkar. Om du ska spara gelén längre tid (perfekt present!) bör burkarna vara steriliserade och gelén paraffineras när den kallnat.

Pressgurka
1/2 färsk gurka
2 krm salt
1 msk ättika
1/2 dl vatten
1 msk socker
vitpeppar
1 msk hackad dill

Skiva gurkan tunt med osthyvel. Strö salt på och låt stå med tyngd över i 30 minuter. Häll av spadet. Rör ihop resterande ingredienser till en lag och lägg i gurkan.

För syltad svamp använde jag ett recept från Tasteline och gräddsåsen var en alldeles vanlig gräddsås spetsad med aningen ansjovisspad.

5 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Måste erkänna att namnet surstek låter läbbigt, men det ser ju riktigt gott ut. Älskar alla dina underbara matskildringar och fascineras över hur ni konstant kan "råka" ha så himla mycket gott hemma att äta till alla fina anrättningar. Hälsningar från Mimmi

Elena sa...

Hej!

Du har ett pris att hämta från min blogg!

Kram,
Elena

Emil O. sa...

Det låter riktigt otrevligt med surstek men vem vet det kan kanske vara gott. Fläsklägg är ju helt fantastiskt t.ex. och raggmunk med fläsk är nog en av världens godaste rätter enligt mig, husmanskost kan vara hur bra som helst helt enkelt.

Fröken Dill sa...

Tack Mimmi och Elena!
Jag är nog lite av en samlare och har alltid rätt mycket råvaror hemma, särskilt så här års när det är skördetid.
Surstek är i alla fall något bättre än J:s andra "favorit" - friterad matjessill.
http://frkdill.blogspot.com/2008/12/vad-j-gjorde.html
Hälsar fröken Dill

Fröken Dill sa...

Förresten, akta er för de 3-4 timmarna i det gamla receptet! Använd istället stektermometer och betänk att 58 grader är i högsta laget om man sveper in steken i folie och låter den gå en stund till. Mitten blir fint rosa, men ändarna lite grå, i alla fall om man har en mindre stek.
Hälsar fröken Dill